< Προηγούμενη

 

 

 

2. Η Μυθική Καταγωγή των Ιωαννιτών

 

[Χάρτης με τις 'Πολιτείες των Σταυροφόρων' από τον 11ο έως και τον 13ο αιώνα, όπου σημειώνονται και τα σημαντικότερα κάστρα των Ναϊτών και των Ιωαννιτών]

 

Είναι γεγονός ότι η πρώτη περίοδος του βίου των Ιωαννιτών κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες πέπλο μιας 'θεόπνευστης' μυθοπλασίας. Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στα χέρια μας είναι εμποτισμένες με μύθους που ξεπήδησαν από τα μυαλά διάφορων μοναχών του Μεσαίωνα και συμπληρώθηκαν, τόσο από σύγχρονους, όσο και από παλαιότερους ιστορικούς και μελετητές.


Χωρίς να μπορώ να σας βεβαιώσω με ακρίβεια για το ποσοστό της αλήθειας που εμπεριέχεται στον κάθε έναν από αυτούς, ωφείλω να αναφερθώ στους 4 πιό σημαντικούς και ευρέως διαδεδομένους. Ο πρώτος, που είναι γνωστός ως 'The Miracula', έχει κάπως έτσι:

Κάποτε, ο αρχιερέας των Ιουδαίων, Μελχιώρ, τόλμησε να ατιμάσει τον άγιο τάφο του Δαυίδ και έτσι, ο βασιλιάς Αντίοχος των Σελευκιδών έπρεπε να αποφασίσει για την τιμωρία του. Πολύ σύντομα, όμως, λόγω της 'θείας φώτισης' ο Αντίοχος άλλαξε γνώμη και αντί για την επιβολή της θανατικής ποινής, διέταξε τον Μελχιώρ να φροντίσει για την οικοδόμηση ενός ξενώνα, για τους προσκυνητές του Ναού του Σολομώντα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεπληρώνονταν τα κλοπιμαία από το θησαυρό του βασιλιά Δαυίδ με έργα και δίχως να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα. Δεν ήταν, όμως, εις γνώσιν κανενός από τους δύο ότι το μέρος όπου θα χτιζόταν ο Ξενώνας επρόκειτο να καθαγιαστεί, μιας κι ήτανε γραφτό να αποτελέσει το σημείο της σταύρωσης του Ιησού.

Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, ο πρώτος που ανέλαβε τη λειτουργία του Ξενώνα ήταν ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Λέγεται, ότι τον Ζαχαρία διαδέχτηκε ο Ρωμαίος Αυτοκράτωρας Ιουλιανός, κατά την εποχή του οποίου επισκεύτηκε τον Ξενώνα και ο ίδιος ο Ιησούς. Ακόμη και ο αρχιδιάκονος και πρωτομάρτυς Άγιος Στέφανος, οικάζεται ότι ήταν ένας από τους πρεσβύτερους του Τάγματος των Ιωαννιτών.

Οι ρίζες αυτού του μύθου βρίσκονται κάπου στα μέσα του 12ου αιώνα και φαίνεται πως υποστηριζόταν με πάθος από τους ανθρώπους της Ρώμης και της Αγίας Έδρας. Επίσης, ο ίδιος ο Hughes Revel υποστήριζε ότι ο Άγιος Στέφανος ήταν ένας από τους πρώτους Μεγάλους Μάγιστρους του Τάγματος.

Από μιαν άλλη άποψη, ως ιδρυτής του Ξενώνα θεωρείται ο Ιωάννης ο Υρκανός της οικογένειας των Μακκαβαίων, ο οποίος είχε ως ιερή αποστολή να υποδέχεται τους προσκυνητές που κατεύθαναν στο Ναό του Σολομώντα.

Σύμφωνα με αυτόν τον δεύτερο μύθο, η κατασκευή του Ξενώνα τοποθετείται περίπου 150 χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού από μία προσωπικότητα, η οποία εθεωρείτο πανάγαθη και άξια της θέσης που κατείχε. Εις μνήμην αυτού του Ιωάννη στήθηκε και το γνωστό 'Μνημείο του Υρκανού', το οποίο κατά το 30 π.Χ. βρισκόταν στο σημείο όπου αργότερα χτίστηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και υποτίθεται πως αποτελεί μέρος του.

Σε μία άλλη εκδοχή αυτού του μύθου, παρουσιάζεται ως ιδρυτής ο ίδιος ο Ιούδας ο Μακκαβαίος, όπως επίσης αναφέρεται ότι σε αυτόν ακριβώς τον ίδιο Ξενώνα ο Απόστολος Πέτρος παρέλαβε τα κλειδιά του Παραδείσου από τον Ιησού και έλαβε χώρα η πρώτη Σύνοδος της Εκκλησίας. Υποτίθεται ότι ήταν ο Άγιος Στέφανος που έχρισε ως πατρώνα του τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αλλά οι μύθοι δεν τελειώνουν με αυτόν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο που πρόκειται να σας παρουσιάσω, θεωρούνται ως ιδρυτές του Ξενώνα ο Καίσαρας Κωνσταντίνος ο Μέγας και η μητέρα του, Ελένη. Η ιστορία έχει ως εξής:

70 χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού, η Ιερά πόλις της Σαλήμ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Ρωμαίους και στη θέση της χτίστηκε μια νέα πόλη, η Aelia Capitolina. Μετά το τέλος της Συνόδου της Νίκαιας, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφάσισε να αλλάξει για άλλη μια φορά τη μορφή της Ιερής Πόλης και καθοδηγούμενος από το πάθος του για την ιστορία του Ιησού, μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτήν, την μέχρι τότε ρωμαϊκή τοποθεσία, σε ένα μεγαλειώδες χριστιανικό μνημείο.

Μετά από την συνεχή παρότρυνση της μητέρας του, ξεκίνησε μια τεράστια αρχαιολογική έρευνα για να ανακαλύψει τα σημάδια που είχαν αφήσει τα πάθη του Ιησού. Με γνώμονα, λοιπόν, τον 'χριστιανικό μύθο' και μετά από τις υποδείξεις ντόπιων Ιουδαίων, κατάφερε να ανακαλύψει κάποιες τοποθεσίες στις οποίες και οικοδόμησε 3 μεγάλους ναούς.

Στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς έχτισε το Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. Στον τόπο όπου σταυρώθηκε και αναστήθηκε κατασκεύασε το Ναό του Παναγίου Τάφου, στα Ιεροσόλημα. Τέλος, στο μέρος όπου ανυψώθηκε στο πλευρό του Πατέρα του έχτισε το Ναό της Αναλήψεως, στο Όρος των Ελαιών.

Λέγεται, μάλιστα, ότι για να ενισχύσει τον πληθυσμό της Παλαιστίνης με ρωμαίους χριστιανούς, οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να συρρέουν στην Ιερουσαλήμ, έχτισε σε διάφορα σημεία ξενώνες, προσφέροντας άσυλο στους προσκυνητές. Δημιουργώντας έτσι, τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση μιας νεας επίσημης θρησκείας της Πολιτείας των Ρωμαίων, σήμανε μια νέα εποχή για ολόκληρο τον Δυτικο Κόσμο.

Υπάρχουν, ειλικρινά, αμέτρητοι μύθοι και δοξασίες που άλλοτε παρουσιάζουν έναν Ξενώνα κτισμένο από το γένος των Μακκαβαίων και άλλοτε από κάποιον Ρωμαίο Καίσαρα, όπως τον Ιουστινιανό. Ήλθε, όμως, η στιγμή να δούμε τα γεγονότα μέσα στα πλαίσια των ιστορικών πηγών και των αρχαιολογικών ευρημάτων, αν και όπως θα παρατηρήσετε, είναι εξίσου 'μυθικά' και αμφιβόλου ποιότητος.

 

 

< Προηγούμενη