< Προηγομενη
<< ρθρα (κεντρικ)

 Προγεννητικ Ζω

 


απ την

Ιωννα Μαρ
Πρεδρο της Ελληνικς Εταιρας Προγεννητικς Αγωγς

*********

«η αγωγ του παιδιο αρχζει εκ κοιλας μητρς
και μλιστα εξ κρας συλλψεως»
γρων Πορφριος
Ο νθρωπος πριν να διαπερσει την πλη της γεννσεως και να ζσει στο «εξωτερικ», ορατ, απρσωπο Μεγλο Σμπαν, χει δη διανσει μια μακρχρονη περοδο εννα μηνν σ' να μικρ, «εσωτερικ», προσωπικ, αρατο σμπαν (την μητρικ κοιλι), την Μτρα της Μητρας του. Και απ' αυτν την περοδο των εννα μηνν - ιδιατερα μακρχρονη, λγω των συνταρακτικ γργορων ρυθμν αναπτξεως της εμβρυκς ζως - εξαρτται κατ την σγχρονη επιστμη η υγεα, η ψυχικ ισορροπα και η πνευματικ δομ: οι ιδιοφυες η λλειψ τους και η ποιτητα του χαρακτρα που ο νθρωπος θα εκδηλσει κατ την μεταγεννητικ ζω του!
Η επιστμη στην πρτη της ρευνα της εμβρυκς ζως, ανακλυψε τις αισθητηριακς ικαντητες του εμβρου:
Το μβρυο χει αφ:
Αισθνεται το χδι του πατρα και της μητρας πνω στην κοιλι και στρβει ολκληρο για να το δεχθε! Αν εναι ταραγμνο, αυτ το χδι τους του προσφρει για πντα το ασθημα της ασφλειας. Ειδικς κλδος που δημιουργθηκε απ τον Ολλανδ επιστμονα Frans Weldman, «η αυτονομα» (διδσκει τους νμους της αφς) διδσκεται στους φοιτητς της Ιατρικς σε πολλς χρες.
Το μβρυο χει γεση:
ταν το αμνιακ υγρ χει γλυκι γεση, εκενο καταπνει διπλς γουλις εν αν εναι πικρ, το φτνει και δεχνει δυσαρεστημνο! Μλιστα ο τρπος διατροφς της μητρας στην εγκυμοσνη, καθορζει αργτερα τη γεση του παιδιο και την προτμησ του προς ορισμνες τροφς την απχθει του προς λλες! (ευκαιρα να το διδξουμε την υγιειν διατροφ!)
Αλλ προπαντς το μβρυο ακοει:
Eπικοινωνντας τσι με το εξωμτριο περιβλλον. Πρτα - πρτα τον καρδιακ παλμ της μητρας και συνδεται τσι με τον ρυθμ που υπρχει παντο μσα στο Σμπαν.
Τα συμπερσματα των ερευνητν, πειραματικ τεκμηριωμνα, λγω της μεγλης ανπτυξης της τεχνολογας των υπερχων, η οποα επιτρπει τη λεπτομερ παρακολοθηση της εμβρυκς ζως, αλλ και της ανπτυξης νων ψυχολογικν και λοιπν μεθδων αναδρομς στην εμβρυκ ζω, συγκλνουν στις εξς βασικς αρχς:
• Η εμβρυκ ανθρπινη παρξη, δη απ την αρχ της ζως της, 'εξ κρας συλλψεως', απ την γονιμοποηση του ωαρου απ το σπερματοζωριο, χει «αυτ - συνεδηση», αισθητηριακς αντιλψεις, συναισθηματικ και νοητικ βιματα και μνμη.
• Το μβρυο, ενωμνο σωματικ και ψυχικ με την Μητρα, δη μετ τη σλληψη δχεται και ζει την δια στιγμ μαζ της τα συναισθματ της, τις σκψεις της, τις ιδες της, τα βιματ της. Αυτς οι πρτες εμπειρες διαπλθουν την σωματικ και ψυχικ παρξ του και καθορζουν την μελλοντικ του υγεα και νοοτροπα.Το κουσμα της μητρας

Η φων της μητρας και η μουσικ πλθουν το σμα και διαμορφνουν το χαρακτρα του μελλογννητου.
Η φων της μητρας εναι το πιο σημαντικ κουσμα του εμβρου. Το μβρυο συνδεται ψυχικ με την μητρα του ιδως μσα απ την φων της. Αν η φων της μητρας εναι εμποτισμνη με συγκνηση, με αγπη, αν χει αυτς τις αποχρσεις, που μνον η αγπη της μπορε να προσδσει, αυτ η συγκνηση, η αγπη, αυτ η πλλουσα αρμονικ φωνς της μητρας, δομε αρμονικ λα τα ργανα του εμβρου, ιδιατερα οικοδομε αρμονικ τον εγκφαλ του και το νευρικ του σστημα. Και το κυριτερο μσα απ' αυτ την ευτυχ ακο, την ευτυχ επικοινωνα του εμβρου με την μητρα του, το παιδ αντλε να βαθ συνασθημα ασφαλεας, μια επιθυμα επικοινωνας με τον κσμο, που θα ζσει μετ τη γννησ του. Αν αντθετα αυτ η επικοινωνα δεν εναι ευτυχισμνη - επειδ το μβρυο συναλμβανε τους απορριπτικος χους της φωνς της μητρας του, αν η επικοινωνα ταν τραυματικ, το παιδ δεν επιθυμε να επικοινωνσει με το περιβλλον του. Και μετ τη γννησ του, αυτ η λλειψη επιθυμας επικοινωνας μπορε να εκδηλωθε ως αντικοινωνικτητα, ως μελαγχολα, ως επιθετικτητα και υπερβολικ εσωστρφεια, να φθσει ακμη και στον αυτισμ.
γγλος ιατρς (ο Salk, 1981) ανακλυψε τι οι ρυθμικο, ρεμοι κανονικο χτποι της καρδις της μητρας ενσχυαν και ηρεμοσαν το μβρυο, εν οι τακτοι απ το στρες χτποι της καρδι της, το τραζαν. ταν ο γιατρς αυτς βαλε σε θερμοκοιτδες στα πρωρα βρφη να ακονε τον ρυθμ της καρδις της μητρας (μσα απ καστα), παρατρησε γργορη αξηση του βρους τους...
Το αυτ του εμβρου ολοκληρνεται και γνεται λειτουργικ στους τεσσερσμισι μνες της κυσεως. Ο δκτωρ Tomatis μως εξηγε τι «κθε κτταρο του εμβρου εναι και να αυτ». Το μβρυο ακοει δηλαδ μετ τη σλληψη με λα του τα κτταρα, κι αυτ η ακο του εξωτερικο κσμου μσα απ την μτρα της μητρας του προσδιορζει, μετ την γννησ του, την ποιτητα της επικοινωνας του, καθς και την ανγκη του για επικοινωνα με τον κσμο. Η φων της μητρας, του πατρα και του περιβλλοντος γενικ του παιδιο, ταν μλιστα διαποτζονται απ την αγπη, που (πως οι μουσικο ξρουν), δνει στη φων τον πλοτο των «αρμονικν», ενεργοποιε το μβρυο, ενδυναμνει το νευρικ του σστημα, το προετοιμζει στην σκηση του λγου και της ομιλας, στην εκμθηση της μητρικς του γλσσας, στην ευγλωττα και στην καλ σχολικ και μαθησιακ επδοση!
Ο Γλλος καθηγητς Tomatis, θεραπεει στα κντρα που δη λειτουργον σε λον τον κσμο (και στην Ελλδα) τους διαταραγμνους αγχωμνους ψυχικ ενλικους και παιδι (απ λεκτικς, ακουστικς και λοιπς διαταραχς επικοινωνας) βζοντς τους ν' ακοσουν τη φων της μητρα τους, και αν δεν υπρχει, τους βζει τη μουσικ Mozart, πως ακουγταν σε εμβρυκ περοδο, μσα απ το υδτινο περιβλλον της μτρας. Συνταρακτικ εναι η επδραση της μουσικς στο μβρυο. Αγαπει τη μουσικ και μλιστα κνει τις επιλογς του. Μας λνε τι το μβρυο αγαπει την απαλ κλασσικ μουσικ - ιδως Mozart και του Βιβλντι - εν ενοχλεται απ την ντονη μουσικ του Μπετβεν και αρρωστανει απ την μοντρνα μουσικ «σκληρο μετλλου» δνει κλωτσις στη μητρα του, ταν ακοει αυτ τη μουσικ)! Δισημοι μουσικο πως οι Yehudi Menuhin, Olivier Messian, Arthuro Rubinstein, ταν ρωτθηκαν απ πτε αισθνθηκαν την αγπη για τη μουσικ, δλωσαν δημσια τι αυτν την αγπη την εχαν δη κατ τη γννησ τους και τι την φειλαν στην μητρα τους, που παιζε κουγε μουσικ στην εγκυμοσνη της. Ο Ογγρος μουσικοσυνθτης Zoltan Kodaly και ο Yehudi Menuhin διδσκουν τι η μουσικ αγωγ του παιδιο πρπει ν' αρχσει πριν απ τη γννηση!
Το τραγοδι της μητρας και του πατρα και μλιστα σε χορωδα συγκλονζουν το μβρυο και βοηθον την αρμονικ του ανπτυξη, γιατ κθε χος βοηθει στην ανπτυξη ενς συγκεκριμνου μρους του ανθρπινου σματος.

Οι ψυχικς ικαντητες του εμβρου.
α) το μβρυο αισθνεται τα συναισθματα της μητρας τους.
β) συλλαμβνει τις σκψεις της μσα απ τα δια του τα κτταρα.
γ) το μβρυο χει μνμη και απομνημονεει, εγγρφοντας στα κτταρ του, τις σκψεις της μητρας του, τα μηνματα που εκενη του στλνει, τη σχση της με τον πατρα, τη στση της στη ζω, τη νοοτροπα της, τα ιδανικ και τους στχους της, την ποιτητα της παρξς της.
Το μβρυο συναισθνεται ιδιατερα την ψυχικ στση που η μητρα του τρφει απναντ του. Αν εναι θετικ απορριπτικ. Αν επιθυμε τη γννησ του χι.
Ο ιατρς Αθ. Καυκαλδης μας αναφρει περιπτσεις ενηλκων, που αναβωναν τις τραγικς προγεννητικς τους εμπειρες της μη επιθυμας της γννησς τους απ τη μητρα τους (της μη αποδοχς της εγκυμοσνης της καθς και εμπειρες απγνωσης απ τον ταραγμνο ψυχισμ της). Πολλο ερευνητς αναφρουν περιπτσεις ομοφυλοφιλας που οφελονταν στην μη αποδοχ του φλου απ τη μητρα (που επιθυμοσε κοριτσκι εν εχε αγρι μσα της) στο φβο του ενλικου νδρα να ξαναβρεθε στη γυναικεα μτρα και να ξαναζσει τσι τις τραυματικς εμπειρες που χει βισει ως μβρυο.
Η επιθυμα της εγκου για κορτσι, εν χει αγρι (δη απ τη σλληψη το φλο εναι καθορισμνο), δνει στο αγορκι χαρακτηριστικ θηλυπρπειας και η επιθυμα της για αγορκι εν χει δη κοριτσκι, δνει στο κοριτσκι χαρακτηριστικ αγοροκριτσου και δυσκολεει στο κορτσι τη λειτουργ της μητρτητας.
Και στις δο περιπτσεις δημιουργεται στο νο νθρωπο σγχυση ως προς την ταυττητα του φλλου, διτι η επιθυμα της μητρας επιδρ στο ορμονικ σστημα του παιδιο.
Η γκυος πρπει απλς να επιθυμε ναν ΑΝΘΡΩΠΟ ολοκληρωμνο με λες τις αρετς, «ανδρικς» και «γυναικεες»! Η αρνητικ στση της μητρας του πατρα προκαλε σοβαρ τραμα για το μωρ, που παρακωλει την ομαλ φυσικ και ψυχικ του ανπτυξη, εγγρφεται στα κτταρ του και εκτς απ τις φυσικς ατλειες, αδυναμες, που μπορε να δημιουργσει, μεινει την επιθυμα του για ζω και επικοινωνα με τον κσμο, που προορζεται να ζσει... Αντθετα τα θετικ συναισθματα, πως η χαρ, η ευτυχα, ο θαυμασμς, η γεμτη εμπιστοσνη, σεβασμ και αισιοδοξα αναμον της γννησς του, που επσης εγγρφονται, συνεισφρουν σημαντικ στην υγι, ομαλ και αισιδοξη φυσικ, συναισθηματικ και νοητικ του ανπτυξη.
Το ρθρο αυτ αναδημοσιεεται απ το περιοδικ

με την ευγενικ δεια του εκδτη του.
***

Aν θλετε να παρακολουθσετε σχετικς συζητσεις στην Αγορ μας, χρησιμοποιστε το σνδεσμο εδ.
(Για να δημοσιεσετε σχλι σας, θα πρπει να εγγραφετε.)

 

  < Προηγομενη

<< ρθρα (κεντρικ)