< Προηγοýμενη
<< ¢ρθρα (κεντρικÞ)

 ΠρογεννητικÞ ΖωÞ

 


απü την

ΙωÜννα ΜαρÞ
Πρüεδρο της ΕλληνικÞς Εταιρßας ΠρογεννητικÞς ΑγωγÞς

*********

«η αγωγÞ του παιδιοý αρχßζει εκ κοιλßας μητρüς
και μÜλιστα εξ Üκρας συλλÞψεως»
γÝρων Πορφýριος
Ο Üνθρωπος πριν να διαπερÜσει την πýλη της γεννÞσεως και να ζÞσει στο «εξωτερικü», ορατü, απρüσωπο ΜεγÜλο Σýμπαν, Ýχει Þδη διανýσει μια μακρüχρονη περßοδο εννÝα μηνþν σ' Ýνα μικρü, «εσωτερικü», προσωπικü, αüρατο σýμπαν (την μητρικÞ κοιλιÜ), την ΜÞτρα της ΜητÝρας του. Και απ' αυτÞν την περßοδο των εννÝα μηνþν - ιδιαßτερα μακρüχρονη, λüγω των συνταρακτικÜ γρÞγορων ρυθμþν αναπτýξεως της εμβρυúκÞς ζωÞς - εξαρτÜται κατÜ την σýγχρονη επιστÞμη η υγεßα, η ψυχικÞ ισορροπßα και η πνευματικÞ δομÞ: οι ιδιοφυßες Þ η ÝλλειψÞ τους και η ποιüτητα του χαρακτÞρα που ο Üνθρωπος θα εκδηλþσει κατÜ την μεταγεννητικÞ ζωÞ του!
Η επιστÞμη στην πρþτη της Ýρευνα της εμβρυúκÞς ζωÞς, ανακÜλυψε τις αισθητηριακÝς ικανüτητες του εμβρýου:
Το Ýμβρυο Ýχει αφÞ:
ΑισθÜνεται το χÜδι του πατÝρα και της μητÝρας πÜνω στην κοιλιÜ και στρßβει ολüκληρο για να το δεχθεß! Αν εßναι ταραγμÝνο, αυτü το χÜδι τους του προσφÝρει για πÜντα το αßσθημα της ασφÜλειας. Ειδικüς κλÜδος που δημιουργÞθηκε απü τον Ολλανδü επιστÞμονα Frans Weldman, «η αυτονομßα» (διδÜσκει τους νüμους της αφÞς) διδÜσκεται στους φοιτητÝς της ΙατρικÞς σε πολλÝς χþρες.
Το Ýμβρυο Ýχει γεýση:
¼ταν το αμνιακü υγρü Ýχει γλυκιÜ γεýση, εκεßνο καταπßνει διπλÝς γουλιÝς ενþ αν εßναι πικρü, το φτýνει και δεßχνει δυσαρεστημÝνο! ΜÜλιστα ο τρüπος διατροφÞς της μητÝρας στην εγκυμοσýνη, καθορßζει αργüτερα τη γεýση του παιδιοý και την προτßμησÞ του προς ορισμÝνες τροφÝς Þ την απÝχθειÜ του προς Üλλες! (ευκαιρßα να το διδÜξουμε την υγιεινÞ διατροφÞ!)
ΑλλÜ προπαντüς το Ýμβρυο ακοýει:
Eπικοινωνþντας Ýτσι με το εξωμÞτριο περιβÜλλον. Πρþτα - πρþτα τον καρδιακü παλμü της μητÝρας και συνδÝεται Ýτσι με τον ρυθμü που υπÜρχει παντοý μÝσα στο Σýμπαν.
Τα συμπερÜσματα των ερευνητþν, πειραματικÜ τεκμηριωμÝνα, λüγω της μεγÜλης ανÜπτυξης της τεχνολογßας των υπερÞχων, η οποßα επιτρÝπει τη λεπτομερÞ παρακολοýθηση της εμβρυúκÞς ζωÞς, αλλÜ και της ανÜπτυξης νÝων ψυχολογικþν και λοιπþν μεθüδων αναδρομÞς στην εμβρυúκÞ ζωÞ, συγκλßνουν στις εξÞς βασικÝς αρχÝς:
• Η εμβρυúκÞ ανθρþπινη ýπαρξη, Þδη απü την αρχÞ της ζωÞς της, 'εξ Üκρας συλλÞψεως', απü την γονιμοποßηση του ωαρßου απü το σπερματοζωÜριο, Ýχει «αυτü - συνεßδηση», αισθητηριακÝς αντιλÞψεις, συναισθηματικÜ και νοητικÜ βιþματα και μνÞμη.
• Το Ýμβρυο, ενωμÝνο σωματικÜ και ψυχικÜ με την ΜητÝρα, Þδη μετÜ τη σýλληψη δÝχεται και ζει την ßδια στιγμÞ μαζß της τα συναισθÞματÜ της, τις σκÝψεις της, τις ιδÝες της, τα βιþματÜ της. ΑυτÝς οι πρþτες εμπειρßες διαπλÜθουν την σωματικÞ και ψυχικÞ ýπαρξÞ του και καθορßζουν την μελλοντικÞ του υγεßα και νοοτροπßα.



Το Üκουσμα της μητÝρας

Η φωνÞ της μητÝρας και η μουσικÞ πλÜθουν το σþμα και διαμορφþνουν το χαρακτÞρα του μελλογÝννητου.
Η φωνÞ της μητÝρας εßναι το πιο σημαντικü Üκουσμα του εμβρýου. Το Ýμβρυο συνδÝεται ψυχικÜ με την μητÝρα του ιδßως μÝσα απü την φωνÞ της. Αν η φωνÞ της μητÝρας εßναι εμποτισμÝνη με συγκßνηση, με αγÜπη, αν Ýχει αυτÝς τις αποχρþσεις, που μüνον η αγÜπη της μπορεß να προσδþσει, αυτÞ η συγκßνηση, η αγÜπη, αυτÞ η πÜλλουσα αρμονικÞ φωνÞς της μητÝρας, δομεß αρμονικÜ üλα τα üργανα του εμβρýου, ιδιαßτερα οικοδομεß αρμονικÜ τον εγκÝφαλü του και το νευρικü του σýστημα. Και το κυριüτερο μÝσα απ' αυτÞ την ευτυχÞ ακοÞ, την ευτυχÞ επικοινωνßα του εμβρýου με την μητÝρα του, το παιδß αντλεß Ýνα βαθý συναßσθημα ασφαλεßας, μια επιθυμßα επικοινωνßας με τον κüσμο, üπου θα ζÞσει μετÜ τη γÝννησÞ του. Αν αντßθετα αυτÞ η επικοινωνßα δεν εßναι ευτυχισμÝνη - επειδÞ το Ýμβρυο συναλÜμβανε τους απορριπτικοýς Þχους της φωνÞς της μητÝρας του, αν η επικοινωνßα Þταν τραυματικÞ, το παιδß δεν επιθυμεß να επικοινωνÞσει με το περιβÜλλον του. Και μετÜ τη γÝννησÞ του, αυτÞ η Ýλλειψη επιθυμßας επικοινωνßας μπορεß να εκδηλωθεß ως αντικοινωνικüτητα, ως μελαγχολßα, ως επιθετικüτητα και υπερβολικÞ εσωστρÝφεια, Þ να φθÜσει ακüμη και στον αυτισμü.
¢γγλος ιατρüς (ο Salk, 1981) ανακÜλυψε üτι οι ρυθμικοß, Þρεμοι κανονικοß χτýποι της καρδιÜς της μητÝρας ενßσχυαν και ηρεμοýσαν το Ýμβρυο, ενþ οι Üτακτοι απü το στρες χτýποι της καρδιÜ της, το τÜραζαν. ¼ταν ο γιατρüς αυτüς Ýβαλε σε θερμοκοιτßδες στα πρüωρα βρÝφη να ακοýνε τον ρυθμü της καρδιÜς της μητÝρας (μÝσα απü κασÝτα), παρατÞρησε γρÞγορη αýξηση του βÜρους τους...
Το αυτß του εμβρýου ολοκληρþνεται και γßνεται λειτουργικü στους τεσσερσÞμισι μÞνες της κυÞσεως. Ο δüκτωρ Tomatis üμως εξηγεß üτι «κÜθε κýτταρο του εμβρýου εßναι και Ýνα αυτß». Το Ýμβρυο ακοýει δηλαδÞ μετÜ τη σýλληψη με üλα του τα κýτταρα, κι αυτÞ η ακοÞ του εξωτερικοý κüσμου μÝσα απü την μÞτρα της μητÝρας του προσδιορßζει, μετÜ την γÝννησÞ του, την ποιüτητα της επικοινωνßας του, καθþς και την ανÜγκη του για επικοινωνßα με τον κüσμο. Η φωνÞ της μητÝρας, του πατÝρα και του περιβÜλλοντος γενικÜ του παιδιοý, üταν μÜλιστα διαποτßζονται απü την αγÜπη, που (üπως οι μουσικοß ξÝρουν), δßνει στη φωνÞ τον πλοýτο των «αρμονικþν», ενεργοποιεß το Ýμβρυο, ενδυναμþνει το νευρικü του σýστημα, το προετοιμÜζει στην Üσκηση του λüγου και της ομιλßας, στην εκμÜθηση της μητρικÞς του γλþσσας, στην ευγλωττßα και στην καλÞ σχολικÞ και μαθησιακÞ επßδοση!
Ο ΓÜλλος καθηγητÞς Tomatis, θεραπεýει στα κÝντρα που Þδη λειτουργοýν σε üλον τον κüσμο (και στην ΕλλÜδα) τους διαταραγμÝνους Þ αγχωμÝνους ψυχικÜ ενÞλικους και παιδιÜ (απü λεκτικÝς, ακουστικÝς και λοιπÝς διαταραχÝς επικοινωνßας) βÜζοντÜς τους ν' ακοýσουν τη φωνÞ της μητÝρα τους, και αν δεν υπÜρχει, τους βÜζει τη μουσικÞ Mozart, üπως ακουγüταν σε εμβρυúκÞ περßοδο, μÝσα απü το υδÜτινο περιβÜλλον της μÞτρας. ΣυνταρακτικÞ εßναι η επßδραση της μουσικÞς στο Ýμβρυο. ΑγαπÜει τη μουσικÞ και μÜλιστα κÜνει τις επιλογÝς του. Μας λÝνε üτι το Ýμβρυο αγαπÜει την απαλÞ κλασσικÞ μουσικÞ - ιδßως Mozart και του ΒιβÜλντι - ενþ ενοχλεßται απü την Ýντονη μουσικÞ του Μπετüβεν και αρρωσταßνει απü την μοντÝρνα μουσικÞ «σκληροý μετÜλλου» δßνει κλωτσιÝς στη μητÝρα του, üταν ακοýει αυτÞ τη μουσικÞ)! ΔιÜσημοι μουσικοß üπως οι Yehudi Menuhin, Olivier Messian, Arthuro Rubinstein, üταν ρωτÞθηκαν απü πüτε αισθÜνθηκαν την αγÜπη για τη μουσικÞ, δÞλωσαν δημüσια üτι αυτÞν την αγÜπη την εßχαν Þδη κατÜ τη γÝννησÞ τους και üτι την üφειλαν στην μητÝρα τους, που Ýπαιζε Þ Üκουγε μουσικÞ στην εγκυμοσýνη της. Ο Οýγγρος μουσικοσυνθÝτης Zoltan Kodaly και ο Yehudi Menuhin διδÜσκουν üτι η μουσικÞ αγωγÞ του παιδιοý πρÝπει ν' αρχßσει πριν απü τη γÝννηση!
Το τραγοýδι της μητÝρας και του πατÝρα και μÜλιστα σε χορωδßα συγκλονßζουν το Ýμβρυο και βοηθοýν την αρμονικÞ του ανÜπτυξη, γιατß κÜθε Þχος βοηθÜει στην ανÜπτυξη ενüς συγκεκριμÝνου μÝρους του ανθρþπινου σþματος.

Οι ψυχικÝς ικανüτητες του εμβρýου.
α) το Ýμβρυο αισθÜνεται τα συναισθÞματα της μητÝρας τους.
β) συλλαμβÜνει τις σκÝψεις της μÝσα απü τα ßδια του τα κýτταρα.
γ) το Ýμβρυο Ýχει μνÞμη και απομνημονεýει, εγγρÜφοντας στα κýτταρÜ του, τις σκÝψεις της μητÝρας του, τα μηνýματα που εκεßνη του στÝλνει, τη σχÝση της με τον πατÝρα, τη στÜση της στη ζωÞ, τη νοοτροπßα της, τα ιδανικÜ και τους στüχους της, την ποιüτητα της ýπαρξÞς της.
Το Ýμβρυο συναισθÜνεται ιδιαßτερα την ψυχικÞ στÜση που η μητÝρα του τρÝφει απÝναντß του. Αν εßναι θετικÞ Þ απορριπτικÞ. Αν επιθυμεß τη γÝννησÞ του Þ üχι.
Ο ιατρüς Αθ. Καυκαλßδης μας αναφÝρει περιπτþσεις ενηλßκων, που αναβßωναν τις τραγικÝς προγεννητικÝς τους εμπειρßες της μη επιθυμßας της γÝννησÞς τους απü τη μητÝρα τους (της μη αποδοχÞς της εγκυμοσýνης της καθþς και εμπειρßες απüγνωσης απü τον ταραγμÝνο ψυχισμü της). Πολλοß ερευνητÝς αναφÝρουν περιπτþσεις ομοφυλοφιλßας που οφεßλονταν στην μη αποδοχÞ του φýλου απü τη μητÝρα (που επιθυμοýσε κοριτσÜκι ενþ εßχε αγüρι μÝσα της) Þ στο φüβο του ενÞλικου Üνδρα να ξαναβρεθεß στη γυναικεßα μÞτρα και να ξαναζÞσει Ýτσι τις τραυματικÝς εμπειρßες που Ýχει βιþσει ως Ýμβρυο.
Η επιθυμßα της εγκýου για κορßτσι, ενþ Ýχει αγüρι (Þδη απü τη σýλληψη το φýλο εßναι καθορισμÝνο), δßνει στο αγορÜκι χαρακτηριστικÜ θηλυπρÝπειας και η επιθυμßα της για αγορÜκι ενþ Ýχει Þδη κοριτσÜκι, δßνει στο κοριτσÜκι χαρακτηριστικÜ αγοροκüριτσου και δυσκολεýει στο κορßτσι τη λειτουργßÜ της μητρüτητας.
Και στις δýο περιπτþσεις δημιουργεßται στο νÝο Üνθρωπο σýγχυση ως προς την ταυτüτητα του φýλλου, διüτι η επιθυμßα της μητÝρας επιδρÜ στο ορμονικü σýστημα του παιδιοý.
Η Ýγκυος πρÝπει απλþς να επιθυμεß Ýναν ΑΝΘΡΩΠΟ ολοκληρωμÝνο με üλες τις αρετÝς, «ανδρικÝς» και «γυναικεßες»! Η αρνητικÞ στÜση της μητÝρας Þ του πατÝρα προκαλεß σοβαρü τραýμα για το μωρü, που παρακωλýει την ομαλÞ φυσικÞ και ψυχικÞ του ανÜπτυξη, εγγρÜφεται στα κýτταρÜ του και εκτüς απü τις φυσικÝς ατÝλειες, αδυναμßες, που μπορεß να δημιουργÞσει, μειþνει την επιθυμßα του για ζωÞ και επικοινωνßα με τον κüσμο, üπου προορßζεται να ζÞσει... Αντßθετα τα θετικÜ συναισθÞματα, üπως η χαρÜ, η ευτυχßα, ο θαυμασμüς, η γεμÜτη εμπιστοσýνη, σεβασμü και αισιοδοξßα αναμονÞ της γÝννησÞς του, που επßσης εγγρÜφονται, συνεισφÝρουν σημαντικÜ στην υγιÞ, ομαλÞ και αισιüδοξη φυσικÞ, συναισθηματικÞ και νοητικÞ του ανÜπτυξη.
Το Üρθρο αυτü αναδημοσιεýεται απü το περιοδικü

με την ευγενικÞ Üδεια του εκδüτη του.
***

Aν θÝλετε να παρακολουθÞσετε σχετικÝς συζητÞσεις στην ΑγορÜ μας, χρησιμοποιÞστε το σýνδεσμο εδþ.
(Για να δημοσιεýσετε σχüλιü σας, θα πρÝπει να εγγραφεßτε.)

 

  < Προηγοýμενη

<< ¢ρθρα (κεντρικÞ)