< Προηγοýμενη
  << ΕυρετÞριο ¢ρθρου
<<< ¢ρθρα (κεντρικÞ)



 
Mια φορÜ κι Ýναν καιρü
¼ταν ξÝσπασε ο 2ος παγκüσμιος πüλεμος, οι κυβερνÞσεις των εμπüλεμων κρατþν στρÜφηκαν στην αναζÞτηση και νÝων επιθετικþν Þ αμυντικþν μÝσων. ΦυσικÜ, τα νÝα üπλα -με την Üμεση Þ την ευρýτερη Ýννοια της λÝξης- δεν Þταν δυνατü να δημιουργηθοýν απü τη μια ημÝρα στην Üλλη. Γι' αυτü δüθηκε προσοχÞ σε ανακαλýψεις που βρßσκονταν Þδη σε εξÝλιξη και η ολοκλÞρωσÞ τους επιταχýνθηκε στη φÜση του πολÝμου.

H δραματικüτερη Þταν βÝβαια, η ατομικÞ βüμβα (Manhattan Project, 1940), üμως υπÞρξαν και πολλÝς Üλλες, κÜποιες απü τις οποßες αποδεßχτηκαν ανÝφικτες. Kανεßς δεν μπορεß να ξÝρει ακριβþς, αφοý üλες αυτÝς οι μελÝτες Þταν Üκρως απüρρητες.

¹δη απü τη δεκαετßα του 1930, χαρισματικοß φυσικομαθηματικοß καταγßνονταν με προχωρημÝνες Ýρευνες. Eßχαν δεχτεß üτι το διÜστημα δεν εßναι ο τρισδιÜστατος χþρος, üπως τον αντιλαμβανüμαστε, αλλÜ Ýχει και διαστÜσεις χρüνου (Π. Nτ. ΟυσπÝνσκι, «Tertium Organum», 1931). Kι ακüμα, δεν εßναι γραμμικüς, üπως νομßζουμε, αλλÜ αποτελεß ενιαßο πεδßο üπου αυτü που εμεßς εννοοýμε ως παρελθüν και αυτü που εννοοýμε ως μÝλλον, συνυπÜρχουν ως Ýνα. Στο χωροχρονικü υπερδιÜστημα υπÜρχουν τα παρÜλληλα σýμπαντα, δηλαδÞ Üπειρες ταυτüχρονες εναλλακτικÝς πραγματικüτητες. (Kατ' εικüνα και ομοßωση: Kαι ο Üνθρωπος υποτßθεται üτι εßναι μια πολυδιÜστατη φυσικÞ και ενεργειακÞ ýπαρξη, που η δομÞ της βασßζεται σε Ýνα σýστημα ηλεκτρονßων. AλλÜ τþρα, τι ψÜχνουμε;)

¸τσι ο ηλεκτρισμüς, ο μαγνητισμüς, η μÜζα, η βαρýτητα, η ενÝργεια, η πυρηνικÞ δýναμη, ßσως ακüμα και η συνεßδηση, ως καθοριστικÜ στοιχεßα μιας ýπαρξης στο χωροχρüνο, Ýγιναν το αντικεßμενο μελÝτης και των Nßκολα TÝσλα, Tζον XÜτσινσον και Eμßλ KουρτενÜουερ, που απü κοινοý πειραματßζονταν να πετýχουν -κοντολογßς, επηρεÜζοντας τα φυσικÜ δεδομÝνα- την αφÜνεια προσþπων και πραγμÜτων, μετακινþντας τα στο χωροχρüνο. Oι ÝρευνÝς τους, αρχικÜ στο ΠανεπιστÞμιο του ΣικÜγο, σημεßωσαν προüδους. Tο 1933 ιδρýθηκε το Institute of Advanced Studies (Iνστιτοýτο ΠροηγμÝνων Mελετþν) στο Πρßνστον, χωρßς μÜλιστα -üπως λÝνε οι κακÝς γλþσσες- οι σημασßες του ιδρýματος, του πανεπιστημιακοý συστÞματος και της πüλης να συνδυÜζονται. Oι ακüμα πιο κακÝς γλþσσες εξÝφρασαν την Üποψη üτι το Iνστιτοýτο Þταν βιτρßνα για τη συγκÝντρωση στελεχþν μιας παγκüσμιας κυβÝρνησης (Council of Rhodes).

Eν πÜση περιπτþσει, η επιστημονικÞ τριÜδα τοποθετÞθηκε εκεß και ενισχýθηκε με την παρουσßα και Üλλων διαπρεπþν επιστημüνων, üπως ο Tζον ¸ριχ φον Nüυμανν, διÜνοια στα μαθηματικÜ, και ο ¢λμπερτ AúνστÜιν. (O φον Nüυμανν το 1930 δημοσßευσε τη μελÝτη του «The Mathematical Foundations of Quantum Physics» που ακüμα και σÞμερα θεωρεßται η βßβλος της κβαντικÞς φυσικÞς.) Nα σημειþσουμε üτι πριν τον πüλεμο αρκετοß πολλÜ υποσχüμενοι επιστÞμονες απü Üλλες χþρες εγκαταστÜθηκαν στις HΠA, üπως επßσης και κατÜ τον πüλεμο εξακολοýθησαν να γßνονται δεκτοß... ασχÝτως πολιτικþν φρονημÜτων.



Στον κýκλο γνωριμιþν του φον Nüυμανν ανÞκαν ο Püμπερτ OππενχÜιμερ και ο NτÝιβιντ Xßλμπερτ, που εßχε καθορßσει με μαθηματικü τρüπο τα παρÜλληλα σýμπαντα και τις πολλαπλÝς πραγματικüτητες. Oι γνþσεις των δυο επιστημüνων αποδεßχτηκαν αργüτερα πολýτιμες για το φον Nüυμανν.

Oι ανακαλýψεις της ομÜδας κÝντρισαν το ενδιαφÝρον κυβερνητικþν υπηρεσιþν και ιδιαßτερα του Nαυτικοý, μιας και διαγρÜφονταν οι πιθανüτητες ενüς αποτελεσματικοý ηλεκτρονικοý καμουφλÜζ. Aυτü ßσχυε ιδιαßτερα για τα πλοßα, αφοý βρßσκονταν διαρκþς σε κßνηση, ενþ αν π.χ. μια πüλη γινüταν αüρατη, δε θα εßχε νüημα, γιατß Ýτσι κι αλλιþς οι γεωγραφικÝς της συντεταγμÝνες Þταν σταθερÝς και θα μποροýσε να βομβαρδιστεß, ακüμα και αν στη θÝση της εκ πρþτης üψεως φαινüταν το κενü.

¸τσι, το 1936 ορßστηκε Ýνα Üκρως απüρρητο πρüγραμμα που πÞρε την κωδικÞ ονομασßα Project Rainbow και επεδßωκε την αφÜνεια των πλοßων, με την ανÜπτυξη πολý ισχυρþν αντßστροφων ηλεκτρομαγνητικþν πεδßων γýρω τους που θα τα κÜλυπταν απü την ανßχνευση των ραντÜρ. EπικεφαλÞς τοποθετÞθηκε ο TÝσλα, Ýχοντας και την εκτßμηση του προÝδρου ΦρÜνκλιν NτελÜνο Pοýζβελτ λüγω σχετικþν υπηρεσιþν που εßχε Þδη προσφÝρει στην κυβÝρνηση.

Για το συγκεκριμÝνο πρüγραμμα πολλÜ Ýχουν λεχθεß και λÝγονται, αλλÜ τßποτα δεν εßναι αξιüπιστα εξακριβωμÝνο. Kανεßς δεν μπüρεσε να δþσει μια σοβαρÞ απüδειξη για το αν Ýγινε Þ δεν Ýγινε Þ Ýγινε σε πιο ρεαλιστικü πλαßσιο αυτü που ονομÜστηκε Πεßραμα της ΦιλαντÝλφια.

Yποτßθεται λοιπüν, üτι το 1943, στη φÜση μιας γενικÞς δοκιμÞς, το αντιτορπιλλικü Eldridge üχι μüνο Ýγινε Üφαντο απü τη ναυτικÞ βÜση της ΦιλαντÝλφια, αλλÜ μετατοπßστηκε για τα καλÜ στο χωροχρüνο (Ýκανε και μια επßσκεψη - αστραπÞ στο Nüρφολκ της Bιρτζßνια, Þ κατ' Üλλους και αλλοý, εκατοντÜδες μßλια μακριÜ) και üταν επÝστρεψε, το πλÞρωμÜ του Þταν διαλυμÝνο. ¼χι μüνο μεταφορικÜ, αλλÜ -δυστυχþς- και κυριολεκτικÜ.



 

   < Προηγοýμενη  
  << ΕυρετÞριο ¢ρθρου
<<< ¢ρθρα (κεντρικÞ)