"ΨΥΧΗ" ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ...???

Ύπαρξη, πορεία, εξέλιξη.

Συντονιστές: Ramoglou, Ladyhawk, Zadok the priestess

magikadespell
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 02, 2006 3:34 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό magikadespell » Τρί Μάιος 08, 2007 11:58 am

Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλο το διάλογο σας βέβαια (γιατί συνέχεια με διακόπτουν εδώ μέσα!!! :evil: ) αλλά διάβασα αυτό που γράφει ο talws.


Για μένα ο άνθρωπος είναι 3 "κομμάτια" φυσικό σώμα, ψυχή, πνεύμα.
Η σκέψη και η λογική που αναφέρεις είναι νομίζω πνεύμα. Η ψυχή είναι συναίσθημα/τα καλά, κακά, δύσκολα, όμορφα, πιεστικά κ.λ.π. Επίσης μέρος της ψυχής για μένα είναι οι αρχές, οι αξίες, η όποια ηθική καθώς επίσης και τα βιώματα, που αν το σκεφτείτε, τα αποκτούμε σιγά σιγά λειτουργώντας βάσει συναισθημάτων, αρχών, αξιών κ.λ.π. και τα οποία επίσης αλλάζουν σταδιακά όσο αποκτούμε μεγαλύτερη συνείδηση, (εδώ εμπλέκεται και το πνεύμα). γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες αυτής της ψυχής καθώς και όσο εξελίσουμε το πνεύμα.

Ως εκ τούτου, φυσικά και τα ζώα έχουν ψυχή!! Ψυχάρα θα έλεγα εγώ.
Ως προς το πνεύμα των ζώων οι επιστημονικές απόψεις είναι διάφορες.
Τα ψάρια ας πούμε πιθανόν να είναι όντως χαζά, τα σκυλιά ίσως δεν έχουν λογική αλλά ότι σκέπτονται για μένα είναι βέβαιο. Το ότι υπερισχύει το ένστικτο τελικά βέβαια είναι αναμενόμενο

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Τρί Μάιος 08, 2007 2:55 pm

Αγαπητη magikadespell,
οι παρατηρήσεις σου με βρισκουν συμφωνο κατα εναν μεγαλο βαθμο.Η μονη μου ενσταση ειναι πως με τις αποψεις που εξεθεσες αναιρεις το τελικο σου συμπερασμα οτι δηλαδη τα ζωα εχουν ψυχη και μαλιστα ψυχαρα οπως χαρακτηριστικα ανεφερες.Συγκεκριμενα αναφερεις λεξεις οπως:αρχές, οι αξίες, βιώματα.Θα ηθελα λοιπον να μου πεις ποιες απο αυτες τις καταστασεις ζουν τα ζωα.Η ψυχη ομως βασει των λεγομενων σου διαμορφωνεται απο αυτες τις αξιες τις αρχες και τα βιωματα...Αρα πιστευω πως θα επρεπε να καταληξεις στο ιδιο συμπερασμα με εμενα.Επισης για τα επομενα συμπερασματα σου θα ηθελα να σου πω πως η επιστημονικη κοινοτητα δεν νομιζω να εχει ασχοληθει ποτε με το θεμα της ψυχης των ζωων αρα ισως να ειναι καπως ατοπο να την επικαλουμαστε.Και τελος θα ηθελα να σου πω πως η συγκριση που κανεις μεταξυ ψαριων και σκυλων αντικρουεται ευκολα.Μην ξεχνας πως το εξυπνοτερο πλασμα μετα τον ανθρωπο ειναι ενα θυλαστικο που ζει στην θαλασσα,το δελφινι και τα σκυλια που ειπες δεν διαθετουν αισθηματα αγαπης η οτιδηποτε αλλο.Σκεψου πως εχεις ενα σκυλακι στο σπιτι και πιστευεις πως ''σαγαπαει''.Εαν το δωσεις σε μια φιλη σου να το κρατησει κοντα της θα της δειξει την ιδια ''αγαπη΄΄ που εδειξε και σε σενα.Οποτε αυτο δεν ειναι αγαπη ειναι μια σχεση συμφεροντος μεταξυ του σκυλου και του ανθρωπου που τον φροντιζει...Για μενα πλεον το ζητημα δεν ειναι αν τα ζωα εχουν ψυχη,ειναι αν γενικοτερα υπαρχει ψυχη και δεν ειναι μια επινοηση δικη μας για να πιστευουμε πως ακομα και μετα τον θανατο μας ενα κοματι απο εμας θα μεινει πισω...Με εκτιμηση ΤΑΛΩΣ
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τρί Μάιος 08, 2007 10:52 pm

Ένα από τα ιερά βιβλία των Καμπαλιστών, το Zohar, προϋποθέτει ότι η ανθρώπινη ψυχή έχει τρία στοιχεία, το Νεφες (nefesh) ή ζωική ψυχή, το Ρουα(χ) (ru'ach) και το Νεσχαμα(χ) (neshamah). Οι ίδιοι όροι χρησιμοποιούνται στη Βίβλο είτε αφορά σε ανθρώπους, είτε σε ζώα.

Το nefesh εισάγεται στο φυσικό σώμα στη γέννηση και είναι η πηγή του φυσικού και ψυχολογικού χαρακτήρα κάποιου, της προσωπικότητας. Τα επόμενα δύο μέρη της ψυχής δεν εμφυτεύονται στη γέννηση, αλλά δημιουργούνται αργά κατά τη διάρκεια του χρόνου και η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις ενέργειες και τις πεποιθήσεις του ατόμου. Λέγεται ότι υπάρχουν πλήρως μόνο στους ανθρώπους που ξυπνούν πνευματικά.

• Nefesh (נפש) - το χαμηλότερο μέρος, ή ζωικό μέρος της ψυχής . Συνδέεται με τα ομαδικά ένστικτα και τους πόθους.

• Ruach (רוח) - η μέση ψυχή. Περιέχει τις ηθικές αρετές, τα συναισθήματα, τις λογικές διεργασίες και τη δυνατότητα να διακρίνει μεταξύ καλού και κακού.

• Neshamah (נשמה) - η υψηλότερη ψυχή. Αυτό χωρίζει το άτομο από όλα τα άλλα είδη ζωής. Συσχετίζεται με τη διάνοια και επιτρέπει στο άτομο να απολαύσει και να ωφεληθεί από τη μετά θάνατον ζωή. Επιτρέπει στον καθένα να έχει κάποια συνειδητοποίηση της ύπαρξης και της παρουσίας Θεού.

Μία ανάλυση της διαφοροποίησης της πνευματικότητας από τη λογική, η οποία λανθασμένα συγχέεται, έχει αποπειραθεί εδώ:

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ <----- κλικ.
Εικόνα
Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir
André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Τετ Μάιος 09, 2007 9:05 am

Αγαπητε/η Zadok the priestess εδω εξετεθησαν καποιεσ προσωπικες αποψεις.Δεν καταλαβαινω γιατι θα επρεπε να δεχτουμε ντε φακτο την αποψη του ιερου βιβλιου των Καμπαλιστων.Και αλλες θρησκειες η αν προτιμας φιλοσοφικες τασεις που ειναι γνωστοτεροι στον κοσμο απο τους καμπαλιστες πιστευουν στην μετενσαρκωση,στην επομενη ζωη κτλ.Αυτο ομως δεν σημαινει πως τα πραγματα ειναι ετσι.Θα ηθελα να μαθω αν η προσωπικη σου αποψη για την ψυχη ταυτιζεται με αυτη των Καμπαλιστων η διαφοροποιειται.
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

magikadespell
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 02, 2006 3:34 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό magikadespell » Τετ Μάιος 09, 2007 9:50 am

Αγαπητέ ΤΑΛΩΣ κάθομαι κανένα μισάωρο και γράφω για να σου απαντήσω αλλά .... το έχασα............... ενώ πατούσα και copy to clipboard :evil: :evil: :evil:

Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα!
Η Zadok πάντως με καλύπτει απόλυτα.

Κατά τα άλλα, έχω σκυλί (ανέκαθεν είχα ζώα σπίτι, σκύλους γάτες) και σε πληροφορώ καθόλου δεν αγαπούν και δεν συμπαθούν όλους τους ανθρώπους. Η τρομερή τους διαίσθηση (που είναι μέρος της ψυχής) πάμπολες φορές έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους.
Να σε βεβαιώσω επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα ασχολείται συνεχώς με την παρατήρηση του ζωϊκού βασιλείου και έτσι προέκυψαν και τα συμπεράσματα για το δελφίνι που αναφέρεις και τα γνωρίζω και εγώ.

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Τετ Μάιος 09, 2007 10:10 am

Aγαπητη magikadespell καταρχην καλημερα και κριμα για το μισαωρο σου.Οσον αφορα τα ζωα δεν ειπα πως ισχυει με ολα τα ζωα αλλα με την πλειονοτητα τους.Για το δελφινι γνωριζω οτι εχει ασχολειθει η επιστημονικη κοινοτητα οπως και με αλλα ζωα απλα δεν πιστευεω,ειπα,πως εχει ασχοληθει με το αν εχουν ψυχη αλλα με τις συμπεριφορες τους.Δεν εχω λογο να αμφιβαλω για οσα μου λες και αφορουν την επιστημονικη κοινοτητα απλα δεν εχω και απτα πορισματα που να μου βεβαιωνουν οτι τα ζωα οντως εχουν ψυχη οποτε ειναι κατι το αμφιλεγομενο ακομα τουλαχιστον.Οσον αφορα για την διαθεση τους που μου αναφερεις θελω να σου πω πως αλλο πραγμα ειναι το ενστικτο που μας προειδοποιει και αλλο η ψυχη.Πιθανοτατα ορισμενα ζωα να εχουν ικανοτητες που ειτε τις εχουμε και εμεις αλλα ειναι ανενεργες επανω μας ειτε δεν τις γνωριζουμε ακομα.Αλλα και αυτες οι ξεχωριστες ικανοτητες που εχουν δεν καθιστα κυριο παραγοντα για να στηριξουμε μια αποψη πως εχουν και ψυχη.Οποτε ειναι δυσκολο να στηριξω την αποψη πως τα ζωα δεν εχουν ψυχη και ακομα δυσκολοτερο να στηριξω την αποψη πως εχουν.Βασει της προσωπικης μου λογικης θα πρεπει να δω καποια ατραντακτα επιχειρηματα για να πειστω.Αργοτερα και κατα την διαρκεια της συζητησης θα ηθελα να θεσω μια γενικοτερη σκεψη μου για την ευρυτερη εννοια και υποσταση της ψυχης και για το κατα ποσο αυτη υφισταται ακομη και στον ιδιο τον ανθρωπο...Την καλημερα μου και προσοχηστα copy :D
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τετ Μάιος 09, 2007 12:47 pm

Αγαπητέ talws,

τί σημαίνει για σένα "προσωπική άποψη" και πώς πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να έχει προσωπική άποψη για ένα τέτοιο θέμα;
Μάλλον περισσότερο προς την πεποίθηση τείνουμε οι περισσότεροι, παρά προς την άποψη.

Εν πάσει περιπτώσει, το αν μία φιλοσοφία αντιπροσωπεύει κομμάτι της αλήθειας ή όχι, επαφίεται στην υποκειμενική κρίση του καθενός, αλλά δεν είναι και... για πέταμα (που λέει ο λόγος). Έχει κάποια χρησιμότητα.

Η Καμπάλα στην προκειμένη περίπτωση έχει πολλά να μας πει...

Αλήθεια, διάβασες το παράδειγμα στο άλλο θέμα που έβαλα στο προηγούμενό μου ποστ;

Την καθαρά προσωπική μου "άποψη" την έχω καταγράψει και στο άρθρο:

Η Αρχαία Σοφία και η Μετενσάρκωση <---- κλικ.

Από κει και πέρα, η καθημερινή μου εμπειρία και επαφή με ζώα με φέρνει σε ταύτιση περισσότερο με την γνώμη της φίλης magikadespell, αν και διαφωνώ με την άποψή της περί ταυτίσεως λογικής και πνεύματος (αν έχω εννοήσει καλώς).

Αγαπητή magikadespell, αν θέλεις επικοινωνούμε prive, για να επιλύσουμε τα τεχνικής φύσεως ζητήματα... :)
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Τετ Μάιος 09, 2007 1:08 pm

Αγαπητη μου Zadok the priestess,
καθε αποψη ειναι προσωπικη.Στο συγκεκριμενο θεμα προφανως αποψη και πεποιθηση ταυτιζονται.Η μετενσαρκωση που αναφερθηκε ειναι ουσιαστικα η ανακυκλωση της ψυχης.Αλλαζει σωματα και εποχες.Και θα ηθελα εδω να θεσω μια παιδικη και αφελεστατη ερωτηση....Σε ποιο σημειο του σωματος μας κατοικει η ψυχη η απο ποιο μέρος πηγαζει?Μια απαντηση θα με βοηθουσε ιδιεταιρα για μια περεταιρω αναλυση.[/b]
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

Ramoglou
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 2:20 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ramoglou » Σάβ Μάιος 12, 2007 8:34 am

Καλημέρα και συγνώμη για την "απουσία" μου.

Ο καθένας έχει μια άπ-όψη, για όλα τα θέματα του εσωτερισμού. Αυτό, η γωνία της οπτικής δηλαδή, δημιουργεί και τα όσα ο καθένας αποδέχεται (μετενσάρκωση, αθανασία της ψυχής, κλπ).

Προσωπικά αποδέχομαι την ύπαρξη συλλογικής ψυχής στα ζώα - φυτά - ορυκτά κλπ, και μοναδικής στον άνθρωπο.

Αν περιληπτικά μπορούσα να σχηματίσω το πως και γιατί της τριάδος Πνεύμα - Ψυχή - Σώμα, θα έλεγα ότι, επειδή το Πνεύμα είναι ο Θείος σπινθήρας και ως εκ τούτου δεν δύναται να έλθει σε επαφή με την αργοδονούμενη κατάσταση της ύλης, ενδύεται την ψυχή, τον καταγραφέα των ενσαρκώσεων. Η ψυχή λοιπόν είναι αυτή που έρχεται να δώσει "ζωή" στην ύλη.

Αυτό που διαχωρίζει την δυνατότητα της ψυχής στην ύλη είναι αυτό που πολύ όμορφα είπε η αγαπητή Zadok, η διάνοια.

Τα ζώα όμως καταλαβαίνουν και μάλιστα αποδίδουν μια αρχέγονη αγάπη που μακάρι να μπορούσαν να αποδώσουν και οι άνθρωποι που λησμόνησαν πολλάκις την εξέλιξη της δικής τους ψυχής.
Εικόνα

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Σάβ Μάιος 12, 2007 12:47 pm

>|<>QBB<
talws έγραψε:Σε ποιο σημειο του σωματος μας κατοικει η ψυχη η απο ποιο μέρος πηγαζει?Μια απαντηση θα με βοηθουσε ιδιεταιρα για μια περεταιρω αναλυση.[/b]


Επειδή αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει στο θέμα "Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ", επιτρέψτε μου να παραθέσω τα σχόλια από κει και να συνεχίσουμε ανάλογα...

>|<>QBB<
j-Apie έγραψε:σε ποιο σημειο του σωματος βρικεται η ψυχη ? :idea:


Ramoglou έγραψε:Στην πατούσα, σε βολεύει ;


Κέλσος ο Φιλαλήθης έγραψε:Mα ΦΥΣΙΚΑ σε κάθε μόριο του σώματος...
Αυτή δεν είναι που ΖΩΟΠΟΙΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ;;;


j-Apie έγραψε:ακριβως στην ιδια περιοχη σκεφτομουνα ram αλλα εγω νομιζω ειναι λιγο ποιο πανω απο τον αστραγαλο :D


Ramoglou έγραψε:Είδες που καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ; :wink:

Βέβαια η σωστή απάντηση είναι του φίλτατου Κέλσου, ο οποίος δε κατανόησε το πνεύμα της ερώτησης σου και απάντησε σοβαρά σ' αυτήν.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Δευ Μάιος 14, 2007 2:27 pm

Αγαπητη μου Zadok the priestess
η ερωτηση μου για το ποιο σημειο του σωματος κατοικει μπορει κατα πολλους να μην ειναι μια σοβαρη ερωτηση αν κρινω απο τις απαντησεις που μου παρεθεσες και κατα βαθος μπορει ουτε και για μενα να ηταν μια σοβαρη ερωτηση.Πολλες φορες ομως σκεπτομενοι απλα βρισκουμε απαντησεις σε συνθετα ερωτηματα.Παρατηρησα πως γινεται μια συνδεση της ψυχης με τα Θεια και παραλληλα και με τα μορια του σωματος κατα τον φιλτατο Κελσο.Η βασικη διαφορα μεταξυ αυτων που πιστευουν οτι τα ζωα εχουν εξισου ψυχη οπως και ο ανθρωπος ειναι οτι οι μεν ειναι λιγο ρομαντικοι και ευαισθητοι και οι δε πιο ορθολογιστες.Ο ρομαντισμος ομως και ο ορθολογισμος ηταν παντα αντιπαλα στρατοπεδα.Ολιο μας καποια στιγμη δεθηκαμε συναισθηματικα με καποιο ζωο.Ξέρεις τώρα τελευταία άρχισα και εγώ να αμφιβάλω γενικά για την ύπαρξη της ψυχής είτε αυτή είναι στον άνθρωπο είτε σε όλα τα έμβια όντα. Όπως έχω ξαναπεί η ψυχή του καθένα από μας είναι μια συνάρτηση των σκέψεων, των βιωμάτων και των πράξεων του. Η σκέψη για παράδειγμα είναι κάτι άυλο μα υπαρκτό κατά την διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής. Όταν η ζωή χαθεί χάνεται μαζί της και η σκέψη. Κατά πάσα λοιπόν πιθανότητα και η ψυχή να χάνεται μετά τον θάνατο. Ίσως η ψυχή να είναι μια εφεύρεση του ανθρώπου για το μετά από το θάνατο. Δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε πως μετά τον θάνατο χανόμαστε εντελώς και έτσι με την ανακάλυψη αυτή πιστεύουμε πως ένα κομμάτι από μας συνεχίζει να υπάρχει. Είναι κάτι σαν το θεό. Αποδίδουμε σε αυτήν πράγματα τα οποία δεν μπορούμε με την μέχρι τώρα λογική μας να ερμηνεύσουμε διαφορετικά. Η σκέψη ας πούμε πηγάζει από το μυαλό. Η ψυχή από πού? Αν προέρχεται και αυτή από το μυαλό μας τότε μετά το τέλος μας θα σταματήσει να υφίσταται και αυτή. Μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό και κάπως απόμακρο από μια φιλοσοφική προσέγγιση της ψυχής αλλά έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας μέσα. Η ειρωνεία σε όλα αυτά είναι μήπως τελικά ψάχνουμε και ασχολούμαστε με κάποιο κρυφό μας πόθο και όχι με μια πραγματικότητα? Προς το παρόν δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο αλλά με οδηγεί εκεί ένας ορθολογικός τρόπος σκέψης των πραγμάτων. Τελικά την αλήθεια ίσως να την ξέρουν μονό εκείνοι που πέρασαν την απέναντι πλευρά, μονό που προς το παρόν δεν πόρου να μας την πουν. Όποτε αν το δούμε λίγο πιο αισιόδοξα και ο θάνατος (το τέλος δηλαδή σε αυτόν τον πλανήτη) έχει κάποια θετικά στοιχειά, μαθαίνεις ίσως την πραγματική αλήθεια που η ζωή ,τόσο έντεχνα, στην έκρυψε. Ίσως τελικά να ισχύει ο στίχος : ‘οι ψυχές και οι αγάπες, σιαμαίες αυταπάτες’. Ίσως… ποιος μπορεί να ξέρει στα σίγουρα? Δεν θέλω και δεν μπορώ να πείσω κανένα για τα λεγόμενα μου. Ο καθένας έχει φτιάξει την δική του αλήθεια και τον δικό του κόσμο που εκεί μέσα στεγάζει όλο του το είναι. Και να ξέρεις πως αυτή η ιδιωτικοποίηση των πραγμάτων μ αρέσει ιδιαίτερα…
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Δευ Μάιος 14, 2007 3:27 pm

Κάτσε φίλε μου, να τα πάρουμε ένα-ένα... μη χάσουμε τελείως την μπάλα. :lol:

talws έγραψε:Αγαπητη μου Zadok the priestess
η ερωτηση μου για το ποιο σημειο του σωματος κατοικει μπορει κατα πολλους να μην ειναι μια σοβαρη ερωτηση αν κρινω απο τις απαντησεις που μου παρεθεσες και κατα βαθος μπορει ουτε και για μενα να ηταν μια σοβαρη ερωτηση.Πολλες φορες ομως σκεπτομενοι απλα βρισκουμε απαντησεις σε συνθετα ερωτηματα.


Ναι, η απλότητα αποτελεί μία στέρεη βάση, αλλά αν ενδιαφερόμαστε να εισέλθουμε στην ουσία, καλό είναι να μην υπεραπλουστεύουμε, γιατί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην απλοϊκότητα του διαλόγου που παρέθεσα.

Παρ' όλα αυτά, η απάντηση ενυπάρχει.

Παρατηρησα πως γινεται μια συνδεση της ψυχης με τα Θεια και παραλληλα και με τα μορια του σωματος κατα τον φιλτατο Κελσο.


Με τα μόρια του σώματος ναι, αλλά με τα θεία??
Από την χρήση του ρήματος "ζωοποιώ" έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;

Η βασικη διαφορα μεταξυ αυτων που πιστευουν οτι τα ζωα εχουν εξισου ψυχη οπως και ο ανθρωπος ειναι οτι οι μεν ειναι λιγο ρομαντικοι και ευαισθητοι και οι δε πιο ορθολογιστες.


Δε νομίζω ότι ευσταθεί αυτός ο διαχωρισμός.

Ο ρομαντισμος ομως και ο ορθολογισμος ηταν παντα αντιπαλα στρατοπεδα.Ολιο μας καποια στιγμη δεθηκαμε συναισθηματικα με καποιο ζωο.


Δηλαδή θεωρείς ότι πιστεύουμε ότι τα ζώα έχουν ψυχή, επειδή κάποτε αγαπήσαμε κάποιο οικόσιτο;
Μήπως είναι υπεραπλούστευση αυτός ο συλλογισμός;

Ξέρεις τώρα τελευταία άρχισα και εγώ να αμφιβάλω γενικά για την ύπαρξη της ψυχής είτε αυτή είναι στον άνθρωπο είτε σε όλα τα έμβια όντα. Όπως έχω ξαναπεί η ψυχή του καθένα από μας είναι μια συνάρτηση των σκέψεων, των βιωμάτων και των πράξεων του.


...και των συναισθημάτων του και...και και...

Η σκέψη για παράδειγμα είναι κάτι άυλο μα υπαρκτό κατά την διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής. Όταν η ζωή χαθεί χάνεται μαζί της και η σκέψη. Κατά πάσα λοιπόν πιθανότητα και η ψυχή να χάνεται μετά τον θάνατο.


Ναι, έτσι όπως το θέτεις, είναι πιθανό, αλλά έχεις δεχθεί αξιωματικά ότι η σκέψη χάνεται.
Μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Ίσως η ψυχή να είναι μια εφεύρεση του ανθρώπου για το μετά από το θάνατο. Δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε πως μετά τον θάνατο χανόμαστε εντελώς και έτσι με την ανακάλυψη αυτή πιστεύουμε πως ένα κομμάτι από μας συνεχίζει να υπάρχει. Είναι κάτι σαν το θεό. Αποδίδουμε σε αυτήν πράγματα τα οποία δεν μπορούμε με την μέχρι τώρα λογική μας να ερμηνεύσουμε διαφορετικά.


Ίσως...

Η σκέψη ας πούμε πηγάζει από το μυαλό. Η ψυχή από πού? Αν προέρχεται και αυτή από το μυαλό μας τότε μετά το τέλος μας θα σταματήσει να υφίσταται και αυτή.


Μα νομίζω ότι πρέπει να συλλογιστείς λίγο πάνω στην απάντηση του Κέλσου.
Η ψυχή μετέχει όλης της ύπαρξης του κάθε όντος και δεν αφορά μόνο σε κάποιες λειτουργίες της.

Μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό και κάπως απόμακρο από μια φιλοσοφική προσέγγιση της ψυχής αλλά έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας μέσα.


Νομίζω ότι κανείς δεν ξέρει ποιά είναι η αλήθεια, αφού για ένα μυρμήγκι για παράδειγμα, εγώ κι εσύ δεν είμαστε παρά δύο κακοί γίγαντες που καταστρέφουν τη φωλιά του κάθε φορά που σέρνουμε το βήμα μας στο χώμα.

Η ειρωνεία σε όλα αυτά είναι μήπως τελικά ψάχνουμε και ασχολούμαστε με κάποιο κρυφό μας πόθο και όχι με μια πραγματικότητα? Προς το παρόν δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο αλλά με οδηγεί εκεί ένας ορθολογικός τρόπος σκέψης των πραγμάτων.


Είναι χρήσιμο πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί και συμφωνώ ότι η αμφιβολία μας οδηγεί σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αλλά κι ο υπερβολικός σκεπτικισμός μπορεί να είναι εξίσου τροχοπέδη στην αναζήτηση της αλήθειας.

Τελικά την αλήθεια ίσως να την ξέρουν μονό εκείνοι που πέρασαν την απέναντι πλευρά, μονό που προς το παρόν δεν πόρου να μας την πουν. Όποτε αν το δούμε λίγο πιο αισιόδοξα και ο θάνατος (το τέλος δηλαδή σε αυτόν τον πλανήτη) έχει κάποια θετικά στοιχειά, μαθαίνεις ίσως την πραγματική αλήθεια που η ζωή ,τόσο έντεχνα, στην έκρυψε. Ίσως τελικά να ισχύει ο στίχος : ‘οι ψυχές και οι αγάπες, σιαμαίες αυταπάτες’. Ίσως… ποιος μπορεί να ξέρει στα σίγουρα? Δεν θέλω και δεν μπορώ να πείσω κανένα για τα λεγόμενα μου. Ο καθένας έχει φτιάξει την δική του αλήθεια και τον δικό του κόσμο που εκεί μέσα στεγάζει όλο του το είναι. Και να ξέρεις πως αυτή η ιδιωτικοποίηση των πραγμάτων μ αρέσει ιδιαίτερα…


Ίσως χρειάζεται απλά να είμαστε λίγο πιο παρατηρητικοί, φίλε μου...
Η άλλη πλευρά δεν είναι κάπου αλλού.
Εδώ είναι, απλά δονείται σε ταχύτητες που είναι πέραν των συνηθισμένων αισθήσεών μας...
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Δευ Μάιος 14, 2007 5:20 pm

Αγαπητή μου Zadok the priestess
καταρχήν θέλω να ξέρεις πως σέβομαι απόλυτα ειδικά τις δικές σου αποψεις.Εδω όμως μου κατέρριψες όλο μου το είναι μέσα σε λίγες γραμμες.Δεν λέω πως έχω δίκιο και συ άδικο η το αντίστροφο απλά αν αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για πνευματα,για τους νεκρούς που είναι συνεχεία γύρω μας απλά είναι σε αλλά κύματα και δεν τους αντιλαμβανόμαστε με τις δεδομένες αισθήσεις μας τότε μπαίνουμε λίγο και στην σφαίρα της φαντασίας και τότε είναι που δεν θα οδηγηθούμε πουθενα.Και σου ξανάλεω πως δεν επιμένω πως εγώ έχω δίκιο και συ άδικο απλά μην προσπαθείς να αντικρούσεις αυτά που λέω με τα δικά σου πιστεύω παίρνοντας τα ως σωστά και δεδομένα και τα δικά μου ως εικασιες.Οσες αλήθειες λέω εγώ τόσες λες και εσυ.Και θέλεις να δεκτό πως και τα ζώα έχουν ψυχή μπορώ να το κάνω θέτοντας σου απλά μια προυποθεση.Αποδεχεσαι τον διαχωρισμό της ψυχής σε καλή και κακη?Ετσι απλά…Και αν τελικά αποδειχθεί πως εγώ έχω λάθος ειδικά στο θέμα της ψυχής των ζωών τότε τίθεται και θέμα της δεδομένης θρησκείας που επικρατεί στην χώρα που ζουμε,του Χριστιανισμου.Σε αυτά λοιπόν τα θέματα όπως αντιλαμβάνεσαι δεν αρκεί να βρεις μια απάντηση σε κάτι πρέπει να δεις και τι επηρεάζει αυτή η απάντηση παράλληλα και τι είσαι εσύ έτοιμη να αποδεχθείς και τι να απορρίψεις.Οσο για τον σκεπτικισμό που είπες ακόμα και ο υπερβολικός σκεπτικισμός σπάνια οδήγησε τον άνθρωπο σε εσφαλμένα συμπερασματα.Επισης ανέφερες πως Η ψυχή μετέχει όλης της ύπαρξης του κάθε όντως και δεν αφορά μόνο σε κάποιες λειτουργίες της .Ε αυτό δεν είναι κάπως γενικόλογο και αοριστο?Δηλαδη από τον τρόπο που σκεπτόμαστε μέχρι τον τρόπο που πίνουμε νερό μετέχει η ψυχή μας?Και τέλος θέλω να μου πεις γιατί πιστεύεις πως δεν χάνεται η σκέψη την στιγμή που για να υπάρξει απαιτείται ένα ζωντανό μέλος μας , ο εγκεφαλος.Μηπως υπερβάλεις λιγακι?Μηπως προσπαθείς να με βάλεις σε μια σφαίρα φαντασίας και να εγκαταλείψω τελείως τον ορθολογικό τρόπο σκεψης?Δεν θέλω να προσβάλω κανένα με αυτά που γράφω και ειδικά όπως είπα εσένα που σε εκτιμώ για τις απόψεις σου και τον τρόπο που τις εκφράζεις άσχετα με τον αν τις συμμερίζομαι….αλλά μην το χάσουμε και τελείως αυτό το λίγο μυαλό που μας απέμεινε και είναι και κακής ποιότητας…
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Δευ Μάιος 14, 2007 10:10 pm

talws έγραψε:Αγαπητή μου Zadok the priestess
καταρχήν θέλω να ξέρεις πως σέβομαι απόλυτα ειδικά τις δικές σου αποψεις.Εδω όμως μου κατέρριψες όλο μου το είναι μέσα σε λίγες γραμμες.


Αγαπητέ μου φίλε,

θεωρώ δεδομένο ότι αμφότεροι κάνουμε έναν καλόπιστο διάλογο.
Δεν έχω πρόθεση να σου καταρρίψω οτιδήποτε που με κόπο και ενδεχομένως πόνο έχεις κτίσει, αλλά αν τόσο εύκολα γκρεμίζονται τα οικοδομήματά σου, ίσως αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη ανοικοδόμησής τους.

Πολύ θετικό το βλέπω και κυρίως, εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.
Εσύ αποφασίζεις! (που έλεγε και μία παλιά τηλεοπτική εκπομπή :) )
...όχι εγώ.

Δεν λέω πως έχω δίκιο και συ άδικο η το αντίστροφο απλά αν αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για πνευματα,για τους νεκρούς που είναι συνεχεία γύρω μας απλά είναι σε αλλά κύματα και δεν τους αντιλαμβανόμαστε με τις δεδομένες αισθήσεις μας τότε μπαίνουμε λίγο και στην σφαίρα της φαντασίας και τότε είναι που δεν θα οδηγηθούμε πουθενα.


Σαφώς δεν τίθεται θέμα δίκιου, αλλά θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω στο ότι με τη φαντασία (που στην περίπτωσή μας δεν ξέρεις αν είναι μόνο φαντασία) δε θα οδηγηθούμε κάπου.

Εδώ θα σου θυμίσω τα λόγια ενός σημαντικού επιστήμονα, του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έχει πει:

[center]«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία μπορεί να συλλάβει και να περιλάβει όλον τον κόσμο».[/center]

Κανένα βήμα εμπρός ή οπουδήποτε δε γίνεται όταν μένουμε στάσιμοι.
Και ειδικά η επιστήμη το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Και σου ξανάλεω πως δεν επιμένω πως εγώ έχω δίκιο και συ άδικο απλά μην προσπαθείς να αντικρούσεις αυτά που λέω με τα δικά σου πιστεύω παίρνοντας τα ως σωστά και δεδομένα και τα δικά μου ως εικασιες.Οσες αλήθειες λέω εγώ τόσες λες και εσυ.


Δε σε αντικρούω, για να παραστήσω ότι ξέρω κάτι που δεν ξέρεις εσύ.
Όμως δε θα απέκλεια να συμβαίνει αυτό ή και το αντίστροφο, δηλ. να ξέρεις εσύ κάτι που να μην το ξέρω εγώ.
Ας μην στερούμε από τους εαυτούς μας τη δυνατότητα να μάθουμε μέσα από μία όμορφη ανταλλαγή απόψεων, θέτοντας περιορισμούς και ορίζοντας αξιώματα που τελικά, θα καταντήσουν το διάλογο αυτό στείρο και θα προβοκάρουν τον πραγματικό κοινό μας σκοπό, που θέλω να πιστεύω ότι είναι η αναζήτηση της αλήθειας.

Και θέλεις να δεκτό πως και τα ζώα έχουν ψυχή μπορώ να το κάνω θέτοντας σου απλά μια προυποθεση.Αποδεχεσαι τον διαχωρισμό της ψυχής σε καλή και κακη?Ετσι απλά…


Αυτό το "απλό" σου ερώτημα μου θυμίζει το εξής:

Πηγαίνουμε μαζί σε ένα εστιατόριο, παραγγέλνω φαγητό για μένα κι ενώ δε σου είναι αρεστό κι εσύ έχεις πάρει κάτι άλλο, με ρωτάς αν είναι νόστιμο.
Υποκειμενικά δε θα σου απαντήσω;;

Ε λοιπόν, υποκειμενικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλή και κακή ψυχή.
Υπάρχει εξελιγμένη και λιγότερο εξελιγμένη.
Και σε αυτήν τη βάση, σε παρακαλώ εξήγησέ μου τί σχέση έχει το ερώτημά σου με την αποδοχή σου περί υπάρξεως ψυχής στα ζώα, για να καταλαβαίνω κι εγώ, έτσι; :)

Και αν τελικά αποδειχθεί πως εγώ έχω λάθος ειδικά στο θέμα της ψυχής των ζωών τότε τίθεται και θέμα της δεδομένης θρησκείας που επικρατεί στην χώρα που ζουμε,του Χριστιανισμου.


Θέλεις να μου εξηγήσεις τί εννοείς ακριβώς με αυτό;
Προσωπικά, δε συνηθίζω να θέτω ως γνώμονα της σκέψης μου και των απόψεών μου το τί πιστεύουν οι πολλοί, αλλά και δεν γνωρίζω στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά στην Ορθόδοξη πίστη, αν υπάρχει κάποια αντίφαση.

Σε αυτά λοιπόν τα θέματα όπως αντιλαμβάνεσαι δεν αρκεί να βρεις μια απάντηση σε κάτι πρέπει να δεις και τι επηρεάζει αυτή η απάντηση παράλληλα και τι είσαι εσύ έτοιμη να αποδεχθείς και τι να απορρίψεις.


Προφανώς αγαπητέ μου φίλε.
Νομίζω ότι είμαστε ώριμοι και συνεπώς υπεύθυνοι ενήλικες εξάλλου.

Οσο για τον σκεπτικισμό που είπες ακόμα και ο υπερβολικός σκεπτικισμός σπάνια οδήγησε τον άνθρωπο σε εσφαλμένα συμπερασματα.


[center]Δε συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.

Βολταίρος[/center]

...και μένουμε στο θέμα μας που είναι η ψυχή. :)

Επισης ανέφερες πως Η ψυχή μετέχει όλης της ύπαρξης του κάθε όντως και δεν αφορά μόνο σε κάποιες λειτουργίες της .Ε αυτό δεν είναι κάπως γενικόλογο και αοριστο?Δηλαδη από τον τρόπο που σκεπτόμαστε μέχρι τον τρόπο που πίνουμε νερό μετέχει η ψυχή μας?


Ναι, και δεν είναι καθόλου γενικόλογο και αόριστο.
Αν πιστεύεις στο Θεό και επικαλούμενος την επικρατούσα θρησκεία, πιστεύεις ότι είναι λογικό να θεωρείς κάτι τέτοιο;

Και τέλος θέλω να μου πεις γιατί πιστεύεις πως δεν χάνεται η σκέψη την στιγμή που για να υπάρξει απαιτείται ένα ζωντανό μέλος μας , ο εγκεφαλος.Μηπως υπερβάλεις λιγακι?Μηπως προσπαθείς να με βάλεις σε μια σφαίρα φαντασίας και να εγκαταλείψω τελείως τον ορθολογικό τρόπο σκεψης?Δεν θέλω να προσβάλω κανένα με αυτά που γράφω και ειδικά όπως είπα εσένα που σε εκτιμώ για τις απόψεις σου και τον τρόπο που τις εκφράζεις άσχετα με τον αν τις συμμερίζομαι….αλλά μην το χάσουμε και τελείως αυτό το λίγο μυαλό που μας απέμεινε και είναι και κακής ποιότητας…


Εγώ δεν μπορώ να σε βάλω πουθενά που δε θέλεις και δεν μπορείς εσύ να "εισέλθεις".

Την άποψή μου για τη φαντασία στην έχω πει.
Από κει και πέρα, σχετικά με το ζήτημα της σκέψης και πριν υποθέσεις ότι έχω αρχίσει να "τα χάνω", ας δούμε μήπως εννοώ κάτι άλλο...

Μήπως λοιπόν, οι σκέψεις δεν πεθαίνουν, απ' την στιγμή που έχουν παραχθεί, αλλά σταματά μόνο η λειτουργία αυτή καθ' αυτή και δεν παράγονται νέες;
Αν κλείσει ένα εργοστάσιο επίπλων, τα έπιπλα που είχαν φτιαχτεί, δεν υπάρχουν πια;


Υ Γ. Αν θέλεις, κάνε τον κόπο να χωρίζεις τα κείμενά σου, ώστε να είναι ευανάγνωστα. Δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα κουραστικό να διαβάζει κάποιος μονοκόμματα κείμενα στην οθόνη του υπολογιστή.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

NEHEMAUT
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Ιουν 07, 2005 11:32 pm
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευσηαπό NEHEMAUT » Τρί Μάιος 15, 2007 6:50 pm

Καλησπέρα σε όλους:D

Η σκέψη ας πούμε πηγάζει από το μυαλό.


Θα τολμήσω να προβώ σε ένα είδος σοφιστίας κατ ακολουθία του συλλογισμού του Τάλως.
Λες ότι η σκέψη ''πηγάζει'' από το μυαλό ….
Ποιος όμως την είδε ποτέ την ώρα που εκβάλει ?

Όλα τα κέντρα του ανθρώπου και ολες οι λειτουργίες του σώματος μας ξεκινούν από τις εντολές του εγκεφάλου. Μέσα από αυτή την παρατήρηση έχουμε διαπιστώσει ότι μια βλάβη σε κάποιο σημείο του, δημιουργεί προβλήματα η καταργεί μια από αυτές είτε είναι κινητικές είτε νοητικές.

Αν όμως η σκέψη είναι καθαρά ανατομικό ζήτημα τότε γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στον τρόπο εκδήλωσης της ?
Σε τι συνίσταται το συναίσθημα και η διαφορά πρόσληψης των αισθήσεων?
Με καθαρά λογικά κριτήρια, θα έπρεπε να ήμασταν όλοι ίδιοι και να είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις.


Όπως έχω ξαναπεί η ψυχή του καθένα από μας είναι μια συνάρτηση των σκέψεων, των βιωμάτων και των πράξεων του.


Αυτό νομίζω ότι πλησιάζει περισσότερο στον ορισμό της προσωπικότητας.
Η ψυχή όμως είναι κάτι διαφορετικό που ''φωτίζει'' η ''σκιάζει'' μια προσωπικότητα και που τελικά είναι και η μόνη αλήθεια της οντότητας μας. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις σκέψεις μας και μεταμορφώνει τα βιώματα μας.

Η ειρωνεία σε όλα αυτά είναι μήπως τελικά ψάχνουμε και ασχολούμαστε με κάποιο κρυφό μας πόθο και όχι με μια πραγματικότητα?


Μήπως και η πραγματικότητα του καθενός υποκειμενική δεν είναι? …. και όπως λες παρακάτω
<<Ο καθένας έχει φτιάξει την δική του αλήθεια και τον δικό του κόσμο που εκεί μέσα στεγάζει όλο του το είναι>>
Ακόμη και έτσι να είναι, ακόμη και αν τελικά όλα είναι τελείως διαφορετικά από ότι πιστεύουμε αφού έτσι και αλλιώς όλα είναι υπό αίρεση γιατί να μην επιλέξουμε το πιο όμορφο και το πιο θετικό και βοηθητικό για έμάς σαν θεμέλιο της νοητικής μας κατοικίας αντί κάποιου άλλου παγωμένου και απαισιόδοξου?


Οσο για τον σκεπτικισμό που είπες ακόμα και ο υπερβολικός σκεπτικισμός σπάνια οδήγησε τον άνθρωπο σε εσφαλμένα συμπερασματα


Νομίζω ότι οτιδήποτε φτάνει στα όρια της υπερβολής σε κάτι εσφαλμένο θα ωδηγήσει
Και δηλώνοντας αρκετά σκεπτικιστής μπορώ να καταθέσω ότι ο υπερβολικός ορθολογισμός και η έντονη αμφισβήτηση κατευθύνουν τελικά σε ένα μηδενισμό και στην μελαγχολία.[ κατά την γνώμη μου πάντα].

Με εκτίμηση
Εικόνα

animus
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Τετ Μάιος 09, 2007 10:21 am
Τοποθεσία: Ιερή Αρκαδία

Δημοσίευσηαπό animus » Τετ Μάιος 16, 2007 9:54 am

Καλημέρα
Μιας και βλέπω πολλά σχόλια περί σκέψης ας αναφέρω μερικά απ' τα αγαπημένα μου ρητά για να ταραχτούν λίγο τα νερά...
1) "Στις μέρες μας η σκέψη από υπηρέτης έχει μετατραπεί σε αφέντη" (Ένας Γέρων που τύγχανε και δάσκαλός μου)
2) "Ο νους είναι ο διάβολος" (Το έλεγαν οι Γνωστικοί)
3) "Αφού γίνει αδιάφορος στα πράγματα της αίσθησης, ο μαθητής θα πρέπει να αναζητήσει τον Rajah των αισθήσεων, δημιουργό της σκέψης, εκείνον που ξυπνάει την πλάνη. Ο νους είναι ο μεγάλος καταστροφέας του αληθινού. Ας καταστρέψει τον καταστροφέα ο μαθητής!" (Από ινδικό κείμενο)
Φιλικά
DEUS + VULT

talws
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2007 5:00 pm
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Δημοσίευσηαπό talws » Τετ Μάιος 16, 2007 5:10 pm

Αγαπητη μου Zadok the priestess,
το ''ειναι'' μου δεν καταρριπτεται τοσο ευκολα :wink: .Θα ηθελα να σου πω πως εκανα αναφορα στο αν υπαρχει καλη η κακη ψυχη για τον εξης λογο:αν υπαρχει καλη και κακη τοτε αυτο ειναι μια αποδειξει πως τα ζωα δεν διαθετουν ψυχη μιας και δεν υπαρχουν καλα και κακα ζωα.Με ιδιαιτερη σοφια απαντησες πως δεν πιστευεις σις καλες και στις κακες ψυχες μιας και πιθανοτατα καταλαβες που ηθελα να καταληξω μετα την απαντηση σου.
Τωρα ανεφερα τον Χριστιανισμο γιατι ειναι μια θρησκεια οπως και πολλες αλλες που ειναι τελειως ανθρωποκεντρικη.Τα ζωα παιζουν εναν δευτερευοντα ρολο και αναφερεται μαλιστα πως υπαρχουν για λογους καταρχην λειτουργιας του πλανητη και αφετερου για λογους συντηρησης του ανθρωπου.Προσωπικα δεν ειμαι θρησκευομενος καθε αλλο θα μπορουσα να χαρακτηριστω ως αθεος.Αρα αν καποιος ειναι θρησκευομενος τοτε ειναι επιβεβλημενο να μην πιστευει στην υπαρξη της ψυχης στα ζωα.(Σκεψου το λιγο και πιστευω να καταλαβεις).
Το παραδειγμα που ειπα με το νερο εξακολουθω να στηριζω την αποψη οτι ειναι καπως υπερβολικο αυτο το σκεπτικο σου...
Τωρα οσων αφορα τον φιλο NEHEMAUT
θα ηθελα να σου πω πως επειδη δεν την ειδε κανενας να εκβαλει απτο μυαλο αυτο δεν ειναι και αποδειξη οτι δεν πηγαζει απο εκει.Θα σου θυμησω μονο το ''ατραντακτο'' επιχειρημα της εκκλησιας περι της υπαρξης του θεου που λεει πως ''ο ανεμος υπαρχει και ας μην τον βλεπουμε''.
Επειδη ακριβως η σκεψη ειναι ατομικο ζητημα για αυτο υπαρχουν και διαφορες διαφοροποιησεις μεταξυ μας,απαντησες μονος σου.
Η ψυχη ειναι συνυφασμενη με την προσωπικοτητα αρα και οι δυο ειναι αποτελεσμα των σκεψεων των βιωματων και αλλων παραγοντων.Και οσο για αυτο που λες περι φωτισμου η σκιασης της προσωπικοτητας απο την ψυχη θα ηθελα να μου πεις ποιοι παραγοντες καθοριζουν ποτε μια ψυχη σκιαζει η φωτιζει μια προσωπικοτητα.
Τελος ο υπερβολικός ορθολογισμός και η έντονη αμφισβήτηση ειναι αλλο πραγμα απο τον παροπισμο που ειναι μια λανθασμενη σταση.Μην τα μπερδευεις...Καλημερα σε ολους σας...
Οι γονεις βοηθουν τα παιδια τους να ξεπερασουν τα προβληματα που δεν θα ειχαν εαν ηταν ορφανα...

NEHEMAUT
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Ιουν 07, 2005 11:32 pm
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευσηαπό NEHEMAUT » Πέμ Μάιος 17, 2007 3:27 pm

Αγαπητέ Talws, αναφέρθηκα στο ''αόρατο'' της σκέψης όχι για να αποδείξω ότι δεν υπάρχει [ αυτό μας έλειπε] αλλά για να την παραλληλίσω με την ύπαρξη της ψυχής.
Ούτε και αυτή την βλέπουμε με τα αντικειμενικά μας μάτια αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη της.
Και μια και θέτεις σαν παράδειγμα το ''ατράνταχτο'' των θεωριών της εκκλησίας η ίδιες απόψεις συνηγορούν στην ύπαρξη ψυχής.

Παρατηρώ ότι δεν συμπαθείς τις παραθέσεις ….αλλά θα αναγκαστώ να κάνω μερικές

Επειδη ακριβως η σκεψη ειναι ατομικο ζητημα για αυτο υπαρχουν και διαφορες διαφοροποιησεις μεταξυ μας,απαντησες μονος σου.


Η σκέψη είναι ατομικό ζήτημα αλλά εκεί είναι και το ερώτημα μου. Γιατί είναι ατομικό? Τι την κάνει να είναι?
Στις λειτουργίες της υλικής μας έκφρασης συμπεριφερόμαστε όλοι το ίδιο. Π.χ Περπατάμε, μιλάμε, αγγίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο….γιατί να μην σκεφτόμαστε επίσης με τον ίδιο, αν η σκέψη είναι καθαρά, μια ορθολογική και μαθηματική διαδικασία?

Η ψυχη ειναι συνυφασμενη με την προσωπικοτητα αρα και οι δυο ειναι αποτελεσμα των σκεψεων των βιωματων και αλλων παραγοντων.Και οσο για αυτο που λες περι φωτισμου η σκιασης της προσωπικοτητας απο την ψυχη θα ηθελα να μου πεις ποιοι παραγοντες καθοριζουν ποτε μια ψυχη σκιαζει η φωτιζει μια προσωπικοτητα.


Νομίζω ότι η προσωπικότητα συμμετέχει στην εξέλιξη της ψυχής αλλά δεν είναι η ίδια η ψυχή. Μπαίνεις όμως σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία ξεκάθαρη λεκτική απάντηση και αυτό, μάλλον το ξέρεις ήδη. Πως μπορεί κανείς να περιγράψει με λόγια κάτι που έχει σχέση καθαρά με το συναίσθημα ?
Περιγράφοντας πολύ περιφερικά την άποψη μου....πιστεύω ότι το φως που έχει η ίδια η ψυχή αντανακλά προς τα έξω και φωτίζει την προσωπικότητα.
Προσλαμβάνει αυτή την λάμψη κατανοώντας και αισθανόμενη την φύση και την ομορφιά γύρω της. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναλύσω κάτι τέτοιο περισσότερο, η δεν ξέρω πώς να το αναλύσω…


Τελος ο υπερβολικός ορθολογισμός και η έντονη αμφισβήτηση ειναι αλλο πραγμα απο τον παροπισμο που ειναι μια λανθασμενη σταση.Μην τα μπερδευεις


Θα μπορούσες να εξηγήσεις με ΑΠΛΑ λόγια αυτές τις διαφορές, όπως εσύ τις βλέπεις ?

Με εκτίμηση

Υγ Είμαι θηλυκού γένους
Εικόνα

Παύλος Βουλουτιάδης
Δημοσιεύσεις: 455
Εγγραφή: Δευ Οκτ 16, 2006 6:57 pm

Δημοσίευσηαπό Παύλος Βουλουτιάδης » Πέμ Μάιος 17, 2007 5:40 pm

Καλησπέρα σας,

Αν και δεν έχω διαβάσει το θέμα, θα ήθελα να ενημερώσω τον φίλο talws, πως μια αναλυτική μελέτη για την Ψ-χ - που μπορεί να είναι και Χ-ψ δηλ. - βρίσκεται στο :

[center]http://mystica.gr/forum/viewtopic.php?t=229[/center]

Τα δέοντα ψυχές μου!
Π.Β

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Παρ Μάιος 18, 2007 1:56 am

Αγαπητέ talws,

εσύ ξέρεις τί πράττει τελικά το "είναι" σου και δικαιούσαι να ανακαλείς.

Λύσε μου όμως δύο απορίες σε παρακαλώ:

Πώς ξέρεις ότι δεν υπάρχουν ποιότητες στις ψυχές των ζώων;

Επίσης, αν κρίνεις ότι ο γραπτός λόγος μου διαθέτει σοφία, γιατί υποβιβάζεις τα κίνητρά μου στο επίπεδο της υστεροβουλίας αποδίδοντάς τους χαρακτηριστικά που μάλλον ταιριάζουν εν τέλει σε σοφιστείες;

Όταν με ρωτάς, απαντώ χωρίς να σκέπτομαι τί θέλεις εσύ να διαβάσεις.
Όσο κι αν σου φαίνεται αδιανόητο, μπορώ να είμαι τόσο ειλικρινής.

Θεωρώ ότι θρησκευόμενος άνθρωπος δε σημαίνει απαραίτητα Χριστιανός Ορθόδοξος. Οπότε νομίζω ότι δεν χρειάζεται να θέτουμε τέτοιους αυτοπεριορισμούς στη συζήτησή μας, εκτός αν έχεις κάποιο λόγο να θέλεις να ψάξουμε το ζήτημα με άξονα το δόγμα αυτό, οπότε δεν έχεις παρά να το διευκρινίσεις.

Ως προς το νερό... ε, λοιπόν, θα σου δώσω ένα στοιχείο πιο συγκεκριμένο κι ας δούμε πού θα μας οδηγήσει, αφού σε απασχολεί.
Ο άνθρωπος - για παράδειγμα - που πίνει νερό και αναλογίζεται το πόσο πολύτιμο είναι, φροντίζοντας να μην το σπαταλάει και εάν είναι δυνατόν, δίνοντας και στο διψασμένο συνάνθρωπό του (ζωάκι ή φυτό), δεν χρησιμοποιεί κατά την γνώμη σου ένα ανώτερο κομμάτι της ψυχής του και της διανοίας του, εκείνο το οποίο διακατέχεται από αυταπάρνηση, αλληλεγγύη και συναίσθηση, σε σχέση με κάποιον που απλά πίνει, πίνει και ξαναπίνει μέχρι να χορτάσει τη δίψα του μόνο;

Και μη μου πεις ότι αυτό είναι λογική.... :twisted:
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry


Επιστροφή σε “- ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ -”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες