Ο «θάνατος του Θεού»

Η συγκριτική ή/και αναλυτική προσέγγιση των ανά τον κόσμο θρησκειών.

Συντονιστές: Ramoglou, Ladyhawk, Zadok the priestess

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Ο «θάνατος του Θεού»

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Δευ Δεκ 12, 2005 4:56 pm

Εικόνα

Απαιτούμε από τον Θεό κάτι περισσότερο από αυτά που παρέχει η χριστιανική πίστη. Γι' αυτό στρεφόμαστε στο αποκρυφιστικό

UMBERTO ECO


Εικόνα

Βρισκόμαστε στην κρίσιμη περίοδο του έτους για τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ: τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο Αγιος Βασίλης σημαίνει ένα πράγμα για τα παιδιά: δώρα.

Οι άνθρωποι είναι θρησκευτικά όντα. Είναι ψυχολογικά δύσκολο να αντεπεξέλθουμε στη ζωή χωρίς τη δικαιολογία και την ελπίδα που παρέχει η θρησκεία. Συναντώ συχνά επιστήμονες οι οποίοι, έξω από το στενό πεδίο τους, είναι προληπτικοί - σε τέτοιο βαθμό που μου φαίνεται ότι για να είσαι εντελώς άπιστος σήμερα πρέπει να είσαι φιλόσοφος. Ή ίσως κληρικός.

Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο. Δεν είναι αξία - αλλά χρειαζόμαστε και αξίες εκτός από εργαλεία, σκοπούς εκτός από μέσα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι να βρουν έναν τρόπο για να δεχτούν ότι όλοι μας θα πεθάνουμε. Τα χρήματα μπορούν να κάνουν πολλά - αλλά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να συμφιλιωθείτε με τον θάνατό σας. Μπορούν ενίοτε να σας βοηθήσουν να τον αναβάλετε: όποιος έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει ένα εκατομμύριο ευρώ σε γιατρούς ζει συνήθως περισσότερο από κάποιον που δεν την έχει. Δεν μπορεί όμως να ζήσει πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο των εύπορων ανθρώπων στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και αν πιστεύετε μόνο στο χρήμα, σύντομα θα ανακαλύψετε τον μεγάλο περιορισμό του: αδυνατεί να δικαιολογήσει το ότι είστε θνητός. Οσο περισσότερο προσπαθείτε να αποφύγετε αυτό το γεγονός, τόσο περισσότερο αναγκάζεστε να συνειδητοποιήσετε ότι τα αγαθά σας δεν εξηγούν τον θάνατό σας.

Ο ρόλος της θρησκείας είναι να παρέχει αυτή την εξήγηση. Οι θρησκείες είναι συστήματα δοξασιών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και να συμφιλιώνονται με τον θάνατο. Στην Ευρώπη βιώνουμε τη φθορά της οργανωμένης θρησκείας τα τελευταία χρόνια. H πίστη στις χριστιανικές εκκλησίες φθίνει. Ιδεολογίες, όπως ο κομμουνισμός, που επιχειρούσαν να υποσκελίσουν τη θρησκεία απέτυχαν παταγωδώς. Συνεπώς συνεχίζουμε όλοι να αναζητάμε κάτι που θα μας συμφιλιώσει με το αναπόφευκτο του θανάτου μας.

Ο Γκ. K. Τσέστερτον λέγεται συχνά ότι παρατήρησε: «Οταν ένας άνθρωπος παύει να πιστεύει στον Θεό δεν είναι ότι δεν πιστεύει σε τίποτε. Πιστεύει σε οτιδήποτε». Οποιος και αν το είπε, είχε δίκιο. Υποτίθεται ότι ζούμε σε σκεπτικιστική εποχή. Στην πραγματικότητα ζούμε σε μια εποχή σκανδαλώδους ευπιστίας. Ο «θάνατος του Θεού», ή τουλάχιστον του χριστιανικού Θεού, συνοδεύτηκε από τη γέννηση πληθώρας νέων ειδώλων. Πολλαπλασιάστηκαν σαν βακτηρίδια στο πτώμα της χριστιανικής εκκλησίας - από τις περίεργες παγανιστικές αιρέσεις ως τις χαζές υποχριστιανικές προλήψεις του «Κώδικα Ντα Βίντσι».

Είναι εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι παίρνουν τοις μετρητοίς αυτό το βιβλίο και πιστεύουν ότι είναι αληθινό. Ο συγγραφέας του, Νταν Μπράουν, δημιούργησε μια λεγεώνα ζηλωτών που πιστεύουν ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε αλλά παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας και άρχισε τη δική του εκδοχή της μασονίας.

Ο πιανίστας Αρθουρ Ρούμπινσταϊν ρωτήθηκε κάποτε αν πιστεύει στον Θεό. Απάντησε: «Οχι, δεν πιστεύω στον Θεό. Πιστεύω σε κάτι μεγαλύτερο». Ο πολιτισμός μας υποφέρει από την ίδια πληθωριστική τάση. Οι υπάρχουσες θρησκείες δεν είναι αρκετά μεγάλες: απαιτούμε από τον Θεό κάτι περισσότερο από αυτά που παρέχει η χριστιανική πίστη. Γι' αυτό στρεφόμαστε στο αποκρυφιστικό. Αυτό υπόσχεται ότι υπάρχει κάτι μυστικό που εξηγεί και δικαιολογεί τα πάντα. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι επιτρέπει στον καθένα να γεμίζει το άδειο «δοχείο» του μυστικού με τους δικούς του φόβους και ελπίδες.

Ως τέκνο του Διαφωτισμού, με καταθλίβει αυτή η τάση. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του συσχετισμού με τον ναζισμό - ο Χίμλερ και πολλά από τα πρωτοπαλίκαρα του Χίτλερ ήταν οπαδοί των πιο παιδαριωδών αποκρυφιστικών φαντασιώσεων.

Ανατράφηκα ως καθολικός και, παρ' ότι έχω εγκαταλείψει τη θρησκεία, αυτόν τον Δεκέμβριο ως συνήθως θα στολίσω μια χριστουγεννιάτικη φάτνη για τον εγγονό μου. Θα την κατασκευάσουμε μαζί - όπως έκανε και ο πατέρας μου όταν ήμουν παιδί. Εχω βαθύ σεβασμό για τις χριστιανικές παραδόσεις - οι οποίες, ως ιεροτελεστίες για να αντεπεξέλθουμε στον θάνατο, συνεχίζουν να έχουν περισσότερο νόημα απ' όσο οι ακραιφνώς εμπορικές εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι συμφωνώ με τον ξεπεσμένο καθολικό ήρωα του Τζόις στο «Πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία»: «Τι είδους απελευθέρωση θα ήταν να εγκαταλείψουμε μια ατοπία που είναι λογική και ευσταθεί και να αγκαλιάσουμε μια άλλη που είναι παράλογη και δεν ευσταθεί;». Ο θρησκευτικός εορτασμός των Χριστουγέννων είναι τουλάχιστον μια σαφής και λογική ατοπία. Ο εμπορικός εορτασμός τους δεν είναι καν αυτό.


Το ΒΗΜΑ, 11/12/2005 , Σελ.: B59
Κωδικός άρθρου: B14638B591
ID: 274217
Εικόνα
Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir
André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Elissaios
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:10 am

Δημοσίευσηαπό Elissaios » Δευ Δεκ 12, 2005 11:19 pm

O παμφίλτατος Ουμπέρτο στο "Βασίλισσα Λοάνα" καταπιάνεται με κάτι συγκλονιστικότερο: το θάνατο του ανθρώπου.

Και μη μου πείτε πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. :)

livia
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 09, 2005 8:26 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό livia » Παρ Ιαν 27, 2006 12:21 pm

Δεν μας εξηγείς τι θέλεις να συζητήσουμε,
Ξεκινώ απο τον τίτλο σου και λέω απο όσο ξέρω οτι οι Θεοί δεν πεθαίνουν αλλά δολοφονούνται.

Βέβαια θα μου πείς ενας θάνατος είναι πάντα ένας θάνατος ανεξάρτητα πως έχει πραγματοποιηθεί,αλλά η λέξη δολοφονία είναι ποιό αντιπροσωπευτική καθότι ποιό δυνατη και περιγραφική.

Οι θεοί δολοφονούνται απο τους πιστούς,όταν αυτοί μεταμορφωθούν σε φανατικούς.
Είναι δύσκολο το μονοπάτι
Εικόνα

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Παρ Ιαν 27, 2006 7:07 pm

Αγαπητή livia,

πραγματικά, αν σταθεί κάποιος στο λιτό τίτλο του θέματος, δε νομίζω ότι θα κατανοήσει και πολλά επί των προθέσεών μου και του σκοπού έναρξης της παρούσας συζητήσεως.

Όμως, αφού κοντοσταθεί κι αφού το θέμα κεντρίσει αρκούντως την προσοχή του, αξίζει να ρίξει μία ματιά στο αξιόλογο άρθρο του Ουμπέρτο Έκο, το οποίο νοιώθω ότι "μιλά" μόνο του.

Ο διάσημος φιλόσοφος δε διαφωνεί καθόλου με τη θέση σου περί "δολοφονίας", όμως προτιμά να προχωρήσει μακρύτερα το συλλογισμό και να αναρωτηθεί το πώς, το γιατί, το ποιός, το πού και το πότε... :wink:
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

livia
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 09, 2005 8:26 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευσηαπό livia » Δευ Ιαν 30, 2006 12:10 pm

Να τολμήσω και εγώ να εμβαθύνω τότε αφού το κάνει ο Έκο.
Να εμβαθύνω στην δική μου άποψη καθότι ο Έκο σαν καθολικός προσπαθεί εντέχνως να αποφύγει την έννοια "φανατικός".

Είναι καιρός που καταστάλαξα στην άποψη πως κάθε ιδέα που μπορεί να δημιουργήσει οπαδούς,είναι φονικό όπλο αρκεί κάποιος να καταλάβει τις οδηγίες χρήσης.Μιλάω για ιδέες που έγιναν μεγάλες γιατί μεταφορθώθηκαν σε οράματα ολόκληρων λαών.Οποιαδήποτε "ιδέα" στηρίζεται σε δυσνόητες έννοιες περιλαμβάνει τελετουργικά,χρειάζεται "ιδιαίτερα" προσόντα για να μετέχει κάποιος στο διοικητικό της τμήμα και καλιεργεί το αίσθημα οτι οι πιστοί της έχουν ένα πλεονέκτημα στην μετα θάνατο περίοδο,είναι μία εν δυνάμει πετυχημένη θρησκεία.
Το τελικό στάδιο είναι να αποκτήσει οπαδούς που θα καταργήσουν αυτόματα τις προσωπικές τους ιδέες,θα αντικαταστήσουν την λογική τους με δόγματα και θα κατατάξουν τους συνανθρώπους τους σε ομάδες μέσα απο καινούριο σύστημα αφορισμών.

Μέχρι εδώ όλα καλά εφ όσον εξυπηρετούν το αίσθημα σιγουριάς μεγάλης μάζας ανθρώπων.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι πιστοί της εκάστοτε θρησκείας θεμελιώσουν την γνώμη πως ακολουθούν την μοναδική Αλήθεια.
Τότε σαν υπέρμαχοι αυτής της Αλήθειας επιδίδονται σε ακραία φαινόμενα προσυλιτισμού και ακατονόμαστες πράξεις εναντίων των αντιφρονούντων.

Αυτός ο θρησκευτικός φανατισμός που πηγάζει απο την ενεργοποίηση των κατώτερων συναισθημάτων είναι υπαίτιος τελικά για την κατάργηση της θρησκείας ως μέσο πνευματικής εξέλιξης εφ΄όσον φανερώνει πως μέσα απο τους μανδύες της αγιότητας παραμένουμε ζώα.

Άλωστε ότι φτιάχνεται απο ανθρώπους δύναται να καταστραφεί απο αυτούς.
Είναι δύσκολο το μονοπάτι

Εικόνα

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τετ Φεβ 01, 2006 3:09 am

Αγαπητή livia, αυτό που περιγράφεις είναι η ίδια η φύση των πραγμάτων, η ίδια η ζωή η οποία μας περιβάλλει.

Τα πάντα στη ζωή έχουν δύο όψεις.
Είναι σαν το μαχαίρι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο, αλλά και ως φονικό όπλο.

Δε νομίζω ότι φταίει η θρησκεία γιατί υπάρχουν φανατικοί.

Μάλλον το γεγονός ότι έχουμε την τάση να φανατιζόμαστε, δείχνει ότι δεν είμαστε αρκετά ώριμοι να διαχειριστούμε το εγγενές αίσθημα θρησκευτικότητας που αδιαμφισβήτητα δοκιμάζει τα όριά μας.

Άκουσα στις ειδήσεις ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν εξαγριωθεί με τους Σκανδιναβούς και μποϊκοτάρουν τα προϊόντα τους, επειδή σε εφημερίδα της Δανίας και της Νορβηγίας παρουσιάστηκαν σκίτσα τύπου γελοιογραφίας με την απεικόνιση του Μωάμεθ.
Για το θρησκευτικό αίσθημα των Μουσουλμάνων αυτό είναι απόλυτα απαράδεκτο, διότι απαγορεύεται ρητά η απεικόνιση του προφήτη για την αποφυγή ενδεχόμενης ειδωλολατρείας.

Ο καθένας έχει τα δίκια του, αλλά ας μην πηγαίνουμε και γυρεύοντας. :(
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

rizitis
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2005 1:35 am
Τοποθεσία: Χανιά

Δημοσίευσηαπό rizitis » Τετ Φεβ 08, 2006 5:33 pm

Γεια χαρά.

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και εγώ την άποψη μου στο όμορφο θέμα.


Ο Θεός των χριστιανών κατά την γνώμη μου δεν είναι νεκρός.

Νεκροί είναι αυτοί που καπηλεύονται τα Θεία και είτε νομίζουν ότι μιλούν εξ ονόματος Του είτε Τον χρησιμοποιούν για να τα οικονομήσουν, πάνω στα πτώματα των θεοφοβούμενων πολιτών , οι οποίοι , δυστυχώς, όντας ζωντανοί νεκροί θρέφουν πολλούς χαραμοφάηδες από τις «σάρκες» τους…

Η λύση στην απάτη , στην καπήλευση και στην ανάσταση των «ζωντανών νεκρών» πράγματι είναι η γνώση. Μια γνώση που ενώ υπάρχει χιλιάδες χρόνια τώρα δεν βρίσκει μαζικά εγκεφάλους να στεγαστεί ,να δημιουργήσει και να θεογνωρίσει.
Η γνώση του "γνωθι σεαυτόν" όμως πρώτα, για να μην πελαγοδρομίσει ο νους...

Αυτοί που θα έπρεπε να την διδάσκουν ,και μια και μιλάμε για χριστιανισμό όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί , δεν μπορούν να την διδάξουν γιατί δεν την γνωρίζουν, ΑΝ και θα ΕΠΡΕΠΕ.
Δεν την γνωρίζουν γιατί δεν πίστεψαν ποτέ τα λόγια του Ιησού και γιατί ποτέ δεν κάθισαν να μελετήσουν να στύψουν το κεφάλι τους για να καταλάβουν τι θέλει να πει…
Ούτε ποτέ ασχολήθηκαν με την νοερά προσευχή για να του ζητήσουν βοήθεια.
Αντί για να διαλογιστούν και να μελετήσουν τα θεία , αναπαύτηκαν στους θρόνους τους και στα φανταχτερά τους ρούχα ασκώντας εξουσία, γήινη, και μοιράζοντας εντολές στους κοινούς θνητούς.

Ακόμα και τα θεία μυστήρια που τους δόθηκαν τα έχασαν και αυτά από την αναξιοσύνη τους. Πως λοιπόν να εντρυφήσουν των λαό στα Θεία και στα ανώτερα της ύλης, τα πνευματικά επίπεδα ;

Όμως ο Θεός των Χριστιανών δεν έχει πεθάνει δεν είναι νεκρός , είναι εκεί και περιμένει, περιμένει να γίνει ο κύκλος να έρθει το πλήρωμα του χρόνου μέσα από την συμπαντική εξέλιξη, να έρθει η ώρα που θα πάψουν τα παιδιά Του να πηγαίνουν σε αυτόν σαν ζητιάνοι ζητώντας έλεος , αλλά να πηγαίνουν σαν κληρονόμοι, να πάνε διεκδικώντας το μερίδιο από την περιουσία που τους ΑΝΗΚΕΙ .

Μέσα στην πελαγοδρομία της πίστης, της γνώσης και της σοφίας ανά τους αιώνες , οι μη συμβατοί με το κατεστημένο , αυτοί που ψάχνουν και διψάνε για το κάτι παραπάνω , για αυτό που ονομάζουν ανώτερο από τον θεό και εννοούν τον Θεό όπως τον πλασάρουν τόσα χρόνια οι «αξιωματούχοι» Του, βρίσκουν καταφύγιο ,θέλοντας και μη, σε μονοπάτια δύσβατα τα οποία όμως έχουν να προσθέσουν κάτι το διαφορετικό από την αναμασημένη και κακής ποιότητας τροφής που δίνουν στους πολλούς.
Ένα από αυτά είναι και ο αποκρυφισμός .
Εδώ γενάτε ένα ερώτημα όμως.
Η γνώση των τεχνών είναι και πνευματική ανάπτυξη ταυτόχρονα ;
Ο στόχος κάποιου αναζητητή, ο τελικός στόχος ποιος είναι ;
Είναι η πνευματική πρόοδο, είναι η γνώση και η πνευματική πρόοδο , ή είναι κάτι άλλο μαζί με αυτά ;
Ο Θεός των χριστιανών δίδαξε ζωή, είπε : « όποιος με πιστέψει και αν πεθάνει θα ζήσει(αναστηθεί), όποιος με πιστέψει όμως και ζήσει την ζωή μου ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΆΝΕΙ ΠΟΤΕ»
Αυτή η φράση του Ιησού Χριστού μας δίνει πάσα για να περάσουμε στον ρόλο των θρησκειών σε σχέση με το θάνατο του ανθρώπου και την συνειδητοποίηση αυτού ως φυσικό φαινόμενο .
Ο Ιησούς όμως εδώ ανατρέπει αυτήν την φιλοσοφία, λέει καθαρά ότι όποιος ζήσει την ζωή μου δεν θα πεθάνει ποτέ !!!

Η ζωή του Χριστού όμως ήταν συγκεκριμένη και πλήρως ταυτισμένη με τα λόγια Του.
Μετείχε λοιπόν των μυστηρίων του θεού ο Χριστός, είτε σαν άνθρωπος είτε σαν θεάνθρωπος όπως θέλει το βλέπει ο κάθε ένας αυτό , είχε γνώση και σοφία αναμφισβήτητα, αλλά ο συνεχείς του αγώνας δεν ήταν μόνο αυτά.

Ήταν και η συνεχής πάλη μεταξύ των δύο κόσμων του ανθρώπου, υλικού και πνευματικού, διότι αν δεν πετύχαινε να υποτάξει τον υλικό του κόσμο στον πνευματικό τα μυστήρια και η γνώση δεν θα τον λύτρωναν ποτέ.

Καταλήγοντας , θέλω να πω ότι από τον Θεό των χριστιανών σαφώς και πρέπει να ζητάμε πολύ παραπάνω από αυτά που μας προσφέρουν οι «άνθρωποι» που έχουν αναλάβει , για λόγους τελείως αντίθετους από τα λόγια Του, να ερμηνεύουν τα γραπτά και να δείχνουν στο κόσμο τον τρόπο επαφής και προσέγγισης Του.

Αν αυτοί είναι έχουν γίνει ζόμπη εσωτερικά και εξωτερικά πίνοντας το αίμα και τρώγοντας τις σάρκες των κοινών θνητών , δεν φταίει ο Θεός για αυτό, αυτός απλά περιμένει….



Ευχαριστώ. :)

Elissaios
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:10 am

Δημοσίευσηαπό Elissaios » Δευ Φεβ 13, 2006 12:43 am

Πώς να θεωρήσω το Θεό νεκρό αφού ζω;

(Ο νοών νοείτω...)

qubit
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 29, 2005 4:01 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό qubit » Δευ Φεβ 13, 2006 10:59 am

Elissaios έγραψε:Πώς να θεωρήσω το Θεό νεκρό αφού ζω;

(Ο νοών νοείτω...)


Νεκροί άνθρωποι, νεκροί θεοί. Ή καλύτερα, νεκρωμένοι άνθρωποι, νεκροί θεοί. Ή μήπως, όχι νεκρωμένοι, αλλά νεκροζώντανοι; Οπως η γάτα του Σραίντιγκερ; Μέχρι που κάποιος (η ίδια η γάτα, εν προκειμένω), πραγματοποιήσει την παρατήρηση, που θα καθορίσει τη μοίρα της, αναγκάζοντάς την να περιέλθει στη μία εκ των πιθανών καταστάσεων...
Εν τοιαύτη περιπτώσει και η ανάσταση, είναι θέμα βούλησης.
Διαθέτουν, άραγε, βούληση οι νεκροί;

Elissaios
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:10 am

Δημοσίευσηαπό Elissaios » Δευ Φεβ 13, 2006 11:05 pm

Καλώς την Qubit!

Λοιπόν, τώρα θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει νεκροί, υποθέτω. Ας μείνουμε στην κλασική ερμηνεία με τα βιολογικά συμπτώματα. Διότι κατά τα άλλα δεν πεθαίνουμε έτσι εύκολα (ή τέλος πάντων έτσι θέλουμε να ελπίζουμε).

Και άλλη σπαζοκεφαλιά: η ανάσταση γίνεται μετά τον "κλινικό" θάνατο ή κατά τη διάρκεια της (με τη συνήθη έννοια) ζωής;

Ladyhawk
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 602
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:06 am
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ladyhawk » Τρί Φεβ 14, 2006 1:19 pm

Αγαπητή Qubit wellcome back ! :)

Και άλλη σπαζοκεφαλιά: η ανάσταση γίνεται μετά τον "κλινικό" θάνατο ή κατά τη διάρκεια της (με τη συνήθη έννοια) ζωής;

Μία διευκρίνηση στην ερώτηση θα ήθελα να θέσω προκειμένου να προχωρήσουμε.

Μιλάμε για ανάσταση πνευματική ή σωματική :?:
Εικόνα
Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται ...

Ramoglou
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 2:20 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ramoglou » Τρί Φεβ 14, 2006 2:41 pm

Που'νε το τόπι ΟΕΟ !
Εικόνα

qubit
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 29, 2005 4:01 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό qubit » Τρί Φεβ 14, 2006 4:02 pm

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Θεός είναι η πηγή της Δημιουργίας και της Ζωής-
όπως το θέτει ο Πλάτων και το εννοεί ο Χριστός. Η άρνηση του θεού λοιπόν,σημαίνει την άρνηση της ζωής- εξ ού και η νέκρωση του αρνητή.

Πέραν τούτου, ακόμα και η σημερινή επιστήμη τείνει να θεωρήσει ότι η σαρκωμένη ύπαρξη, είναι μιά επίπεδη προβολή στο χώρο μας, ενός πολυδιάστατου σύμπαντος.
Ο θάνατος που ξέρουμε, δεν είναι παρά η καταστροφή, η διάλυση της μορφής και όχι της ουσίας, του Είναι.
Συμπυκνώνοντας αυτά, ίσως είναι ακριβέστερο να μιλάμε για μετασχηματισμό του Είναι, παρά για θάνατο. Αν τώρα το Είναι θέλει να πεθάνει, πεθαίνει. Είτε βρίσκεται ακόμα στη γή,είτε αλλού, δεν ξέρω πού. Οσο για την ανάσταση, δεν ξέρω... Μήπως η ενσαρκωμένη ύπαρξη, είναι η δυνατότητα που δίνεται στην ψυχή για να κερδίσει την αθανασία της;
Αυτά προς το παρόν και συγγνώμη αν είναι λακωνικά. Ο χρόνος, που λέγαμε ... :)

Elissaios
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:10 am

Δημοσίευσηαπό Elissaios » Τρί Φεβ 14, 2006 10:45 pm

Ladyhawk έγραψε:
Μιλάμε για ανάσταση πνευματική ή σωματική :?:


Είθισται να μιλάμε για την πνευματική, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος. Εξαρτάται από τις πηγές της πληροφόρησής του.

(Κι άλλη σπαζοκεφαλιά λοιπόν.)

Αγαπητή Qubit, ωραίος ο μετασχηματισμός (ή και ανασχηματισμός, για να είμαστε στο πνεύμα της ημέρας). Ποία η σχέσις Θεού και ανθρώπου, και τούμπαλιν;

qubit
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 29, 2005 4:01 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό qubit » Τετ Φεβ 15, 2006 5:10 pm

Elissaios έγραψε:Ποία η σχέσις Θεού και ανθρώπου, και τούμπαλιν;

Θα έλεγα ότι ο Θεός έβαλε στα πάντα από ένα κομματάκι του' και στον άνθρωπο ίσως, κάτι τις παραπάνω (αυτό μου θυμίζει και το μύθο του διαμελισμένου Διονύσου).
Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό μας εξομοιώνει μ' Αυτόν' όπως και το DNA που φέρουμε, δεν μας εξομοιώνει με τους γονείς που μας το φυτέψανε.
Αν σκεφτούμε δε, ότι το DNA των εμβίων διαφέρει ελάχιστα και συγκρίνουμε αυτή την ελάχιστη διαφορά, με την εκπληκτική ποικιλομορφία της φύσης ...
Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες, η ουσία του γενετικού κώδικα, έγκειται σε κάποιου τύπου πληροφορία. Η ύλη είναι απλώς ο φορέας. Η λεωφόρος κυκλοφορίας της πληροφορίας.

rizitis
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2005 1:35 am
Τοποθεσία: Χανιά

Δημοσίευσηαπό rizitis » Πέμ Φεβ 16, 2006 3:32 am

Ζωντανός άνθρωπος , ζωντανός Θεός…

Συμφωνώ.

Από την στιγμή που οι άνθρωποι μιλούν ,ψάχνουν, αγωνίζονται για Αγάπη και Δικαιοσύνη , και νεκροί να είναι έχουν βρει τον δρόμο της ανάστασης ...

Στο χέρι του κάθε ενός είναι να επιτύχει την ανάσταση που πιστεύει.
Η πίστη είναι δύναμη ανώτερη από τους νόμους της φύσης.
Και βοηθάει τα μέγιστα, πιστεύω, όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει κάποιος.

Όποιες πηγές και να έχει ο κάθε ένας, η Αγάπη και η Δικαιοσύνη είναι ισχυρότερες από τις διαφορές των πηγών…
Οπότε αν έχουμε μία ευκαιρία ή πολλές για να σώσουμε την ψυχή μας είναι δευτερεύον ανάλογα με την πηγή μας…
Εγώ πχ. Πιστεύω ότι έχουμε μία, θεωρώντας την υλική μου υπόσταση το ίδιο σημαντική με την ψυχική.
Χωρίς ύλη θα μείνουν οι πληροφορίες δίχως δρόμο…
Το λάθος είναι να μην κάνει κουμάντο στο τιμόνι ο οδηγός(πνεύμα) αλλά ο δρόμος(ύλη).


Αν ο στόχος είναι να γίνουμε όλοι ένα , η δύναμη που θα φέρει την ένωση είναι η ταπεινοφροσύνη…

Ευχαριστώ.

Ladyhawk
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 602
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:06 am
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ladyhawk » Πέμ Φεβ 16, 2006 11:52 am

Πράγματι όπως μας λέει και ο αγαπητός rizitis, η πίστη έχει πολύ μεγάλη δύναμη και βοηθάει τα μέγιστα. Είναι ένας καλός οδηγός στον δρόμο που ο καθένας ακολουθεί, άλλωστε χωρίς πίστη δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά κανείς.

Η πορεία μας στην ζωή μας δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι και κατ΄ επέκταση σαν ψυχές. Μέσα από την βίωση αυτών που πρέπει ο καθένας να περάσει μπορεί να αποκομίσει το μάθημα το οποίο θα συνεισφέρει στην εξέλιξή του. Δεν νομίζω ότι η ευκαιρία είναι μόνο μία αλλά τουναντίον είναι πολλές.

Η ψυχή όμως είναι ανώτερη από την ύλη. Παρόλα αυτά όμως είναι γεγονός ότι η ύλη λειτουργεί έτσι που προσπαθεί να εμποδίσει τον άνθρωπο από την εξέλιξή του.

Έτσι λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να καταφέρει να χαλιναγωγήσει όλα αυτά που ξεκινούν και είναι αποτελέσματα της ύλης. Η ύλη εξυπηρετεί την ψυχή για να μπορέσει αυτή να καταγράψει όλα αυτά που έχει ανάγκη. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος να γίνει έρμαιο αυτής και να χάσει το δρόμο του ...

Η πνευματική ανάσταση ίσως να μπορούσε να παρομοιασταεί με την αναγέννηση, αυτή που θα πρέπει κανείς να κοπιάσει να πονέσει και να μάθει προκειμένου να επιτευχθεί.
Εικόνα

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται ...

rizitis
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2005 1:35 am
Τοποθεσία: Χανιά

Δημοσίευσηαπό rizitis » Πέμ Φεβ 16, 2006 2:34 pm

Ladyhawk έγραψε: η πίστη έχει πολύ μεγάλη δύναμη και βοηθάει τα μέγιστα. Είναι ένας καλός οδηγός στον δρόμο που ο καθένας ακολουθεί, άλλωστε χωρίς πίστη δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά κανείς.

Η πορεία μας στην ζωή μας δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι και κατ΄ επέκταση σαν ψυχές. Μέσα από την βίωση αυτών που πρέπει ο καθένας να περάσει μπορεί να αποκομίσει το μάθημα το οποίο θα συνεισφέρει στην εξέλιξή του.

Η ψυχή όμως είναι ανώτερη από την ύλη. Παρόλα αυτά όμως είναι γεγονός ότι η ύλη λειτουργεί έτσι που προσπαθεί να εμποδίσει τον άνθρωπο από την εξέλιξή του.

Έτσι λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να καταφέρει να χαλιναγωγήσει όλα αυτά που ξεκινούν και είναι αποτελέσματα της ύλης. Η ύλη εξυπηρετεί την ψυχή για να μπορέσει αυτή να καταγράψει όλα αυτά που έχει ανάγκη. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος να γίνει έρμαιο αυτής και να χάσει το δρόμο του ...

Η πνευματική ανάσταση ίσως να μπορούσε να παρομοιασταεί με την αναγέννηση, αυτή που θα πρέπει κανείς να κοπιάσει να πονέσει και να μάθει προκειμένου να επιτευχθεί.



άν και και χρόνος ΄μοιάζει με καταπέλτη αυτόν τον καιρό , έκλεψα μια στιγμή για να πω οτι συμφωνώ μαζί σου Ladyhawk.

θα επανέλθω οσο πιο συντομα γινεται για να το εμβαθύνουμε λίγο ακόμα...
ειναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν κάποιες διαφορές μεταξύ μας , αλλά αυτός ειναι πιστεύω και ο στόχος μας.

μέσα απο αυτές τις διαφοροποιήσεις να προβληματιστεί ο κάθε ενας απο εμάς και να βγει δυνατότερος και αν ειναι δυνατόν λίγο σοφότερος.

ευχαριστώ.

Ladyhawk
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 602
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:06 am
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ladyhawk » Πέμ Φεβ 16, 2006 4:08 pm

θα επανέλθω οσο πιο συντομα γινεται για να το εμβαθύνουμε λίγο ακόμα...
ειναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν κάποιες διαφορές μεταξύ μας , αλλά αυτός ειναι πιστεύω και ο στόχος μας.

μέσα απο αυτές τις διαφοροποιήσεις να προβληματιστεί ο κάθε ενας απο εμάς και να βγει δυνατότερος και αν ειναι δυνατόν λίγο σοφότερος.


Αγαπητέ rizitis,

Μετά χαράς θα σε περιμένω, άλλωστε μέσα από τις τυχόν διαφορές μας θα καταφέρουμε να εξελίξουμε την σκέψη μας και το ήδη υπάρχον νοητικό μας οικοδόμημα που πιθανόν να θέλει .... «ανακαίνιση» :wink: .
Εικόνα

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται ...

rizitis
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2005 1:35 am
Τοποθεσία: Χανιά

Δημοσίευσηαπό rizitis » Πέμ Φεβ 16, 2006 7:04 pm

Αγαπητοί φίλοι :sunny: ,

Νομίζω, ότι αφού διάβασα κάμποσες φορές τα λακωνικότατα {αλλά πολύ μεστά περιεχομένου} :thumright: post της αγαπητής qubit !
Έχω καταλάβει τι θέλει να πει.
Επίσης νομίζω ότι συμφωνώ με την γνώμη της στα περισσότερα αν όχι σε όλα.

Μια λίγο διαφορετική προσέγγιση ως προς τον θάνατο του Θεού και αυτόν του ανθρώπου νομίζω ότι έχω.

Συμφωνώ στην πρόταση ζωντανός άνθρωπος ζωντανός και ο Θεός αλλά δεν με γεμίζει η πρόταση νεκρός άνθρωπος νεκρός και ο Θεός (με την έννοια της μη ύπαρξης του θεού).

Σίγουρα όταν δεν αρχίσουν οι «γάτες» να παρατηρούν και να βούλονται , όταν δεν υπάρχουν «γάτες» να εννοούν ή ακόμα κι όταν υπάρχουν αλλά δεν έχουν νου.
Τότε η θεότητα χάνει το νόημα της μη μπορώντας να γίνει νοητή και «πεθαίνει» .
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν έχει νόημα.

Προσωπικά και εγώ πιστεύω στην δημιουργία εκ Θεού και της ζωής και του σύμπαντος.
Όπως επίσης και στο ότι ο Θεός έβαλε στα πάντα κι από ένα κομματάκι του αλλά στον άνθρωπο το κάτι παραπάνω. {Για αυτό και οι διαστάσεις του Σύμπαντος ίσως να είναι ακριβώς οι ίδιες με το ανθρώπινο σώμα.}
Αυτό το κάτι παραπάνω είναι κατά την γνώμη μου το θεϊκό στοιχείο που μας προβάλει η qubit μέσα από τον μύθο του Διόνυσου- Ζαγρέα αν κατάλαβα καλά.
Αν λοιπόν είμαστε σαν άνθρωποι πλασμένοι από τις στάχτες των Τιτάνων , τότε έχουμε και αυτό το Θεϊκό στοιχείο μέσα μας , το στοιχείο που είχε ο καταβροχθισμένος από τους Τιτάνες Διόνυσος. Και πιθανόν αυτό να είναι που μας δίνει μια ανωτερότητα στην υπόλοιπη ή από την υπόλοιπη δημιουργία ,ορατή και αόρατη.

Μια ανωτερότητα την οποία έχουμε πνίξει κατά την γνώμη μου στην κινούμενη άμμο της ύλης. Η οποία σιγά σιγά πνίγει και την παρατήρηση και την βούληση και κάθε θεϊκό στοιχείο του πνευματικού μας κόσμου , με αποτέλεσμα ο στρεβλός υλικός μας κόσμος να διαφεντεύει νου και ψυχή.

Τον ονομάζω στρεβλό τον υλικό κόσμο, διότι η ύλη αν δεν καθοδηγείτε και αν δεν υποτάσσετε στο πνεύμα μετασχηματίζετε σε έναν άβουλο όγκο ενέργειας που τείνει στην αυτοκαταστροφή, όπως και κάθε τι στο Σύμπαν.

Θεωρώ λοιπόν ότι σκοπός της «γάτας» είναι ,μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας βούλησης που έχει, να αρχίσει την ανασυγκρότηση των δύο κόσμων μέσα της.
Να αλλάξει δηλαδή την ενεργειακή της φορά από φθίνουσα σε αύξουσα.
Με σκοπό την τοποθέτηση του υλικού κόσμου στην θέση που του αρμόζει.
Δηλαδή να είναι μην είναι η ύλη άρχουσα αλλά αρχούμενη από τον πνευματικό κόσμο.


Αυτό ας πούμε θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μια «πρώτη ανάσταση» αν επιτυγχάνεται από κάποιον άνθρωπο.

Έτσι όμως δεν απαξιώνετε τελείως η ύλη ;

Προσωπικά αυτό το ερώτημα με βασάνιζε και με βασανίζει ακόμα.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η υλική υπόσταση μας είναι μια προσωρινή κατάσταση η οποία χρησιμεύει στο να πάρουμε το μάθημα μας είτε στην μία φορά που ενσαρκωνόμαστε είτε στις πολλές, αλλά κάποτε θα την ξεπεράσουμε πλήρως και δεν θα την χρειαζόμαστε άλλο πια.!

Προσπάθησα να πάρω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό μέσα από την 40ήμερη νηστεία και 40ήμερο αγώνα του Ιησού στην έρημο. Εκεί πραγματικά βρήκα μια απαξιωτική στάση του πνευματικού κόσμου απέναντι στον υλικό αλλά και μια εποικοδομητική προσφορά στον άνθρωπο μέσα από τους πειρασμούς της ύλη.
Πχ μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο πρώτος πειρασμός η πρώτη σκέψη που διέκοψε προφανώς τον Ιησού από την ένωση του με τον Πατέρα έγινε όταν αυτός άρχισε να πεινάει!
Πράγμα που τον έκανε μεν προσωρινά να μην έχει τον νου εκεί που ήθελε ή εκεί που έπρεπε αλλά από την άλλη τι αξία θα είχε ο αγώνας του αν δεν είχε την ύλη να προσπαθεί να του τον σαμποτάρει;

Κι όμως παρά την αγωνία και την διαβολή στον νου και την καρδιά που του προσέφερε η ύλη αυτός αγωνίστηκε την κέρδισε αλλά δεν την απαρνήθηκε .
Την είχε υπό την καθοδήγηση του πνεύματος πριν αλλά και μετά τον θάνατο και την ανάσταση.

Ίσως όταν η ύλη τοποθετείτε στην θέση που της ανήκει να αλλάζει φορά.
Ίσως να μετασχηματίζετε, χωρίς να αλλάζει το είναι της αλλά να αλλάζει η ποιότητα της όταν το θεϊκό στοιχείο του Διόνυσου γεμίζει μια ψυχή ενός ανθρώπου…





υγ. αγαπητή Ladyhawk :queen: , σίγουρα χρίζω ανακαίνισης…από σιγά σιγά όμως!
Μην ανακαινίσεις τον «οίκο» μου μονομιάς ,διότι θα πέσει να με πλακώσει
:)



Ευχαριστώ. :)


Επιστροφή σε “- ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΑΒΑΤΟΝ -”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες