Εναλλακτική Θεραπευτική

Φιλοσοφώντας τις επιστήμες του χθες και του σήμερα, θεραπευτική.

Συντονιστές: Ramoglou, Ladyhawk, Zadok the priestess

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Εναλλακτική Θεραπευτική

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τετ Φεβ 01, 2006 2:43 am

Απόψε, παρακολούθησα μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, για την οποία πληροφορήθηκα δυστυχώς κάπως αργά, ώστε να σας ενημερώσω έγκαιρα, όπως ανέφερα και στην ενότητα - Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ -.

Μουσική βραδιά με θέμα τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2006


Μία πολύ ενδιαφέρουσα πολυδιάστατη εκδήλωση για τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχική και σωματική υγεία, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31/1, στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

“Η μουσική ως φάρμακο: ο εγκέφαλος, το όνειρο, το ταξίδι, το παραμύθι” είναι το θέμα της διάλεξης του καρδιολόγου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα (MD, FESC) που θα υποστηριχθεί από πιανιστικές ερμηνείες.

Θα παρουσιαστούν:

α) η σονάτα Κ.448 για δύο πιάνα του Μότσαρτ από τις: Αλίκη Κόλια και Αγγέλικα Παπανικολάου

β) αυτοσχεδιασμός του Θανάση Δρίτσα στο πιάνο με παράλληλη προβολή φωτογραφιών

γ) ο κύκλος τραγουδιών του Θ. Δρίτσα «Τραγούδια για μεγάλα παιδιά» σε στίχους του Χρήστου Μπουλώτη, της Ελευθερίας Ζαμπετάκη- Δρίτσα και του ίδιου του συνθέτη. Τραγουδά ο ηθοποιός και καθηγητής θεατρικού παιχνιδιού Γιώργος Γαλάντης. Στο πιάνο συνοδεύει ο συνθέτης.

Εικόνα

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα: 20:30

Ωδείο Φίλιππος Νάκας: Ιπποκράτους 41, Αθήνα τηλ. 210-3634000


Τί γνώμη έχετε για τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας;

Έχετε κάποια προσωπική εμπειρία;
Εικόνα
Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir
André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

oceanmoon
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευ Ιαν 23, 2006 2:38 pm

Δημοσίευσηαπό oceanmoon » Τετ Φεβ 01, 2006 12:16 pm

Πρώτα απ' όλα να σας χαιρετήσω καθώς αυτό είναι το πρώτο μου post και να σας συστηθώ.Με λένε Άγγελο είμαι 29 , μένω Αθήνα και το επαγγελμά είναι μουσικός και τεχνικος pc :)
On topic τώρα πιστεύω σε κάποιες εναλλακτικές μορφές θεραπείας(βότανα ,μέθοδο gerson κλπ).Δέν έχω κάποια προσωπική εμπειρία αλλά έχει τύχει να δώ κάποια σχετικά ντοκιμαντέρ.Δεν πιστεύω όμως σε όλες τις μορφές.
Θεωρώ οτι βασικός παράγοντας ακόμα και στην υγεία του ανθρώπου είναι η ψυχολογία του.Αν πείσεις ένα άρρωστο ότι με τη τάδε μέθοδο θα θεραπευτεί θεωρώ οτι μπορεί να το καταφέρει ώς ένα σημείο μέσω της καλής ψυχολογίας του και της δύναμης που αντλεί απο αυτή.Απο την άλλη πιστεύω οτι ακόμα και σε αυτό το κλάδο υπάρχουν πολλοί σοβαροί επιστήμονες που επιτελούν ένα πολύ καλό έργο αλλά και κάποιοι "τσαρλατάνοι" που εκμεταλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
Εικόνα

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τετ Φεβ 01, 2006 4:58 pm

Καλησπέρα και καλωσήλθες, φίλε oceanmoon!

Αναφέρθηκες στη μέθοδο gerson.
Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα;

Προσωπικά, δεν την έχω ξανακούσει και θα ήταν ενδιαφέρον, νομίζω...

:)
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

oceanmoon
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευ Ιαν 23, 2006 2:38 pm

Δημοσίευσηαπό oceanmoon » Πέμ Φεβ 02, 2006 11:47 am

Kαλημέρα αγαπητή Zadoc :)
Η μέθοδος Gerson εφαρμόζεται σε χρόνιες και σοβαρές παθήσεις (καρκίνος κλπ) και βασίζεται σε θεραπεία με φρέσκες νωπές τροφές προερχόμενες απο βιοκαλλιέργειες.Είναι κάτι σαν δίαιτα που οταν πρωτοπαρουσιάστηκε ήταν πολυ πρωτοπωριακή για την εποχή της με τα γνωστά επακόλουθα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις (χλευασμό κλπ.) αλλά με το καιρό έσωσε πολύ κόσμο και αναγκάστηκαν να τη πάρουν πιο σοβαρά.Ο Gerson βασίστηκε στο γεγονός οτι σε πρωτόγονες ακόμα χώρες της Αφρικής για παράδειγμα η εμφάνιση τέτοιων ασθενειών ήταν σε πολύ λιγότερη κλίμακα απο ότι στο προηγμένο δυτικό πολιτισμό.Αυτό οφείλετε στη κακή διατροφή λόγω των πολλών τοξινών που καταναλώνουμε καθημερίνα.Μάλιστα η φιλοσοφία του επικεντρωνόταν σε μια φράση του "Μείνε κοντά στη φύση και αυτή θα σε προστατεύσει" Χαρακτηριστικό είναι οτι ο Gerson λίγο πριν πεθάνει θεράπευσε απο διαβητική νόσο ένα ,ως εκείνη τη περίοδο, χλευαστή του τον Schwewitzer που το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι οτι ήταν και ο ίδιος γιατρός.Εδώ επιβεβαιώνεται και το ρητό "Είσαι ότι τρώς"
Αυτή τη μέθοδο όπως και κάποιες άλλες τις θεωρώ σοβαρές.Υπάρχουν κι άλλες που πέρα απο διατροφές αιθέρια έλαια κλπ βασίζονται και στο τρόπο ζωής όπως το Ρέικι κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η εναλλακτική ιατρική είναι ένα μεγάλο θέμα και υπάρχουν πάρα πολλές πρακτικές στις οποίες πρέπει όμως να ξεχωρίσεις ποιά είναι καλή και ποιά όχι καθώς είναι πολλοί αυτοί που εκμεταλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. :cry:
Εικόνα

Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 227
Εγγραφή: Πέμ Απρ 28, 2005 11:40 pm

Δημοσίευσηαπό Ευθύμης » Πέμ Φεβ 02, 2006 12:54 pm

Χαιρετώ συνομιλητές και αναγνώστες.

Είχα παρακολουθήσει τον κ. Δρίτσα στην τηλεοπτική εκπομπή «Αρχονταρίκι» της ΕΤ-1. Ο γενικότερος λόγος του, οι αναφορές του στην αξία της μουσικής που πλήρωναν ο πλατωνισμός και σαμανισμός, και η πρωτοβουλία του να εγκαταστήσει ηχεία σε θαλάμους ασθενών στο Ωνάσειο, είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου. Θα ήθελα να παρευρεθώ σε αυτήν την ομιλία, αλλά είδα την ανακοίνωση καθυστερημένα..

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε μουσικές συχνότητες παράγοντας συγκεκριμένες ουσίες όταν αποτελεί μέρος φαινομένων αντήχησης, συνήχησης και συντονισμού. Αυτές φαίνεται να μπορούν να επηρρεάσουν την ψυχολογία του, να μεταφέρουν πληροφορίες, να τόν υποβάλουν σε συγκεκριμένη κατάσταση ή να τόν θεραπεύσουν.

Οι περισσότερες θεραπείες της σημερινής ιατρικής είναι περιορισμένες σε μία από τις 5 αισθήσεις, τη γεύση (ακόμα και εδώ αψηφείται η βαρύτητα της διατροφής, εστιάζοντας αποκλειστικά στη φαρμακολογία). Σα να λέμε ότι χρησιμοποιούμε μόνο τη σειριακή θύρα ενός η/υ, αψηφώντας USB, παράλληλη, υπέρυθρη κτλ. Ακοή, όραση, όσφρηση και αφή ανήκουν, δυστυχώς, στην «εναλλακτική» σφαίρα.

Προσθέτω στο θέμα την ηχητική της γλώσσας, την προφορά, και μού φαίνεται ως προοδοπληξία η κατάργηση του πολυτονικού, η ιδέα της φωνητικής και όλες οι λοιπές συνεχείς μινιμαλιστικές υπεραπλουστεύσεις. «Κοροϊδεύουμε» το –ν- των Κυπρίων, αλλά έχουμε εξετάσει αν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από τις δονήσεις που παράγει; Δε γνωρίζω αν αυτή αντιπροσωπεύει την ελληνική προφορά, αλλά ακούστε : http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/ ... uages.html

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο:

Τα μνημεία που άφησαν πίσω τους αρχαίοι πολιτισμοί μέχρι πρότινος απλά μας συγκινούσαν και μας προκαλούσαν δέος. Τώρα πια μας προκαλούν να τα μελετήσουμε γιατί αποδεικνύεται ότι κρύβουν περισσότερα από χώμα και πέτρες. Ψήγματα γνώσης που εξάγουμε με αρχαιολογικές και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κατασκευαστές τους γνώριζαν και έπρατταν πολύ περισσότερα από όσα νομίζαμε, με άγνωστες ως τώρα σκοπιμότητες!

Στο περιοδικό "The Ley Hunter" τεύχος 123 υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο "Οι αρχαίοι βράχοι μιλάνε!". Επιστήμονες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Princeton μελέτησαν αρχαία μνημεία στην Αγγλία χρησιμοποιώντας όργανα ηχητικών μετρήσεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κάποιες βασικές συχνότητες που εκπεμπόταν από τα μέρη που επισκέφτηκαν. Οι κυρίαρχες ήταν μεταξύ 95 και 120 Hz, σε πολλά μέρη ήταν 110Hz. Μήκος κύματος 3 μέτρα. Παρατηρήθηκαν επίσης αντηχήσεις και συντονισμοί. Το πρώιμο συμπέρασμά τους ήταν πως οι συχνότητες πέφτουν μέσα στην ηχητική γκάμα της ανδρικής φωνής και τα μνημεία ήταν "κουρδισμένα" σε συχνότητες που απαντώνται στις ψαλμωδίες, θεωρώντας πως το ιερό τραγούδι ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα που λάβαιναν μέρος σε αυτούς τους τόπους...

Τα 110Hz είναι μια βασική νότα, δύο οκτάβες κάτω από την συνηθισμένη συχνότητα "κουρδίσματος" των μουσικών οργάνων στα 440Hz. Η γρανίτινη σαρκοφάγος του Βασιλιά στην Μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου δονείται στα 110Hz όταν κτυπηθεί....

Σύμφωνα με τους new agers, τα 108Hz αποδίδονται στην "ολική γνώση", τα 111 προκαλούν παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, τα 55Hz (μια οκτάβα κάτω) ενεργοποιούν την Κουνταλίνι (!), και τα 221,44Hz μια οκτάβα πάνω συνδέονται με την Αφροδίτη, την ομορφιά, την αγάπη και την αρμονία. Ενδιαφέρον.

Δύο κοντινές (σε συχνότητα) νότες στον ίδιο χώρο προκαλούν ένα φαινόμενο γνωστό σαν συνήχηση παράγοντας και το άθροισμα και την διαφορά τους, που εξαρτάται από την διαφορά των συχνοτήτων (αλλά και των αρμονικών) και μοιάζει με beat. Δηλαδή 150Hz + 155Hz θα ακούγονται σαν ο ήχος τους να πάλλεται με 5Hz. Στο Θιβέτ καμπάνες φτιάχνονται σε ζεύγη ειδικά τονισμένα ώστε να προκαλούν αυτό το συγκεκριμένο beat, ένα brainwave pattern, 4 με 5 Hz. Μπορείτε να πειραματιστείτε σχετικά και στο computer σας χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Cool Edit pro.... Είναι σαφώς ευκολότερο από την συγχρονισμένη χρήση δύο MK2:)

Μετρώντας δε τις αντηχήσεις χαμηλών τόνων στους κλειστούς χώρους (ταφικούς) στην Αγγλία συμπέραναν ότι η πιο αποδοτική αντηχητική συχνότητα ήταν τα 2 Hz. Ένα beat των 2 Hz είναι ένα Beat των 120 beats per minute, - η βάση της σύγχρονης μουσικής, trance αλλά και χορευτικής (!). Είναι επίσης ο ρυθμός της καρδιάς σε έντονη φυσική άσκηση, ή σε ηρεμία με το ενδιάμεσο κενό ανάμεσα στους χτύπους. Τα 2 Hz συνδέονται με καταστάσεις κυμάτων Δέλτα, του βαθύ μη-REM (μη ονειρικού) ύπνου ή μιας κατάστασης trance.

Περισσότερο ενδιαφέρουσες μελέτες γίνανε στην Αίγυπτο όπου ανακάλυψαν ότι οι πυραμίδες ακολουθούσαν ένα πρότυπο αντηχητικής και ότι τα υλικά πρέπει να επιλέχθηκαν προσεκτικά για να μεγιστοποιούν αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν ...κουρδισμένη στη νότα F# (φα δίεση). Λέγεται ότι σε Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρεται ότι αυτή η νότα είναι η αρμονική αντήχηση του πλανήτη. Περιέργως βρήκαν την ίδια νότα σε χρήση από τους ...αυτόχθονες Ινδιάνους της Αμερικής των οποίων τα Ιερά Φλάουτα είναι κουρδισμένα σε αυτήν. Από την οπτική γωνία των Ινδικών Chakra (ενεργειακών κέντρων του σώματος που αντιστοιχούν συνήθως σε αδένες) η νότα F# απορροφάται από το κέντρο της καρδιάς, σχετίζεται με το πράσινο χρώμα και είναι η 11η στην αρμονική σειρά. Η C (ντο) και η F# δημιουργούν ένα τρίτονο. Μια πολύ ισχυρή συνήχηση που εθεωρείτο ιδιαίτερα "διαβολική" τους τελευταίους αιώνες και ουσιαστικά απαγορευόταν η χρήση της στη μουσική από σοβαρούς συνθέτες!. Παραδόξως ξανάγινε της μόδας και βρίσκεται συχνά στη μουσική τζαζ! Θεωρείται ότι δίνει μια αίσθηση επαφής με την θεότητα...

Κατεβαίνοντας τις οκτάβες φτάνουμε στην κατώτερη βασική νότα λίγο πάνω από τα 1.44 Hz (παρεμπιπτόντως αυτός είναι σημαντικός Γεματριανός αριθμός).

Από όλα αυτά, το συντηρητικότερο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν τουλάχιστον πως να δημιουργούν και να μετρούν ήχους και είχαν εκτενή γνώση του ανθρώπου και της σχέσης του με τον ήχο.


Πηγή. http://67.18.47.148/com/index/at/site/s ... ient_g.htm

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τρί Μαρ 07, 2006 1:01 am

Μία ενδιαφέρουσα σειρά από άρθρα σχετικά με τη μουσική και τη θεραπευτική μπορείτε να βρείτε εδώ:

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ένα άρθρο του κ. Δρίτσα:

Μουσική & Ψυχοσωματική Υγεία

Αντιγράφω από άρθρο της εφημερίδας "το Βήμα":

Ο Μότσαρτ ως τολμηρός πειραματιστής είχε υπόψη του τις έρευνες για την κυματική των ήχων και τις δυνατότητες ίασης της ανθρώπινης ψυχής μέσω της επίδρασης των ήχων των κρυστάλλων. Μαζί με τον φίλο του γιατρό Φραντς Αντον Μέσμερ με τη βοήθεια της Γυάλινης Αρμόνικας που είχε κατασκευάσει ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν το 1761 συνέθεσαν μουσικά έργα με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία του ανθρώπου. Ο Νέος Δυτικός Κόσμος εδώ και 250 χρόνια μετά τη γέννηση του συνθέτη προσπαθεί εναγώνια να επανακτήσει και να κατανοήσει στην πληρότητά της τη σημασία της υπερχρονικής οικουμενικής προσφοράς του Μότσαρτ.

"H οικουμενικότητα του συνθέτη"

από την "Ελευθεροτυπία":

Ο Μότσαρτ θεραπεύει

μία σειρά από άρθρα από ένθετο της "Καθημερινής":

ΜΟΥΣΙΚΗ
ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


και από το "Έθνος":

Mουσική-φάρμακο διά πάσαν νόσον

Σημαντικά στοιχεία για τη μουσική, την κύηση και τα νεογνά:

Μουσικοθεραπεία από την εμβρυϊκή περίοδο

Βιβλιογραφία μπορείτε να βρείτε στο:

Επιλογή βιβλιογραφίας για τη μουσικοθεραπεία

.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Δευ Σεπ 18, 2006 10:15 pm

Η επιστημονική εξέλιξη της μουσικοθεραπείας θα αποτελέσει άραγε το δούρειο ίππο για την αλλαγή νοοτροπίας ως προς τις εναλλακτικές θεραπείες εν γένει :?:

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΟΠΕΡΑ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ 216 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ 21 0686-1633, ξεκινά από αρχές Οκτωβρίου περίπου σχετικά μαθήματα ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 1 ΕΤΟΥΣ.

Υπάρχει όμως, σειρά πανεπιστημίων και κολλεγίων στην Αμερική, όπου επίσης διδάσκεται επίσημα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μία πλήρη λίστα:

American Music Therapy Association - School Directory

Αν ψάξετε λίγο περισσότερο την ιστοσελίδα αυτή, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη θεραπεία με μουσική.

Πανεπιστήμια στον Καναδά:

Canadian Music Therapy University Programs

Στη Δανία:

Πανεπιστήμιο του Aalborg

Για σπουδές στα Γαλλικά:

Centre International de Musicothérapie

Μία άλλη ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα στα Αγγλικά:

Εικόνα <------- κάνε κλικ!

Στα Γαλλικά:

Εικόνα <------- κάνε κλικ!

Στα Γερμανικά:

Γερμανική Ένωση Μουσικοθεραπείας

Στη Γερμανία, μαθήματα μουσικοθεραπείας παραδίδονται στο πανεπιστήμιο του Witten/Herdecke.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry


Επιστροφή σε “- ΠΑΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΙΟ -”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες