Ζωή είναι : να την ζήσεις!

Ζητήματα εσωτερικού προβληματισμού, τα οποία αναζητούν το μίτο της Αριάδνης μέσα στους δαιδάλους του νου και τις ανεξερεύνητες δυνατότητες της ψυχής.

Συντονιστές: Ramoglou, Ladyhawk, Zadok the priestess

Παύλος Β. / Γκοροντί
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 26, 2006 9:00 pm

Ζωή είναι : να την ζήσεις!

Δημοσίευσηαπό Παύλος Β. / Γκοροντί » Παρ Αύγ 25, 2006 9:08 pm

[align=right]Αμάν βαριά φιλοσοφία
ας πούμε κάτι πιο απλό
καλές οι Η.Π.Α κι η Ρωσία
μα έχω το δράμα μου κι εγώ.


Μ. Ρασούλης[/align]

[center]Ζωή είναι : να την ζήσεις![/center]

Να μια κατάσταση. Ας πούμε πως είναι υποθετική.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως είμαι 75 χρονών. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα υγείας - όχι τόσο σοβαρό ώστε να πεθάνω - όμως τέτοιο ώστε να μου δημιουργεί αρκετές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, έχω υψηλά όρια προστάτη, μια ανωμαλία - άγνωστη τούτη την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές - στο παχύ μου έντερο και μια - απροσδιόριστου χαρακτήρα - σκιά στον αριστερό μου πνεύμονα. Αυτό είναι το παθολογικό μέρος της κατάστασής μου. Η ψυχολογία μου έχει πάρει την κατηφόρα. Το πρόβλημα είναι πως αισθάνομαι εξαιρετικά κουρασμένος. Λες και δεν θέλω πια να ζήσω. Έχω εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και έχω αφεθεί σ' αυτό που λέμε "στο έλεος του Θεού". Δεν μπορώ να κινηθώ, είμαι συνέχεια ξαπλωμένος, οι γιατροί λένε πως δεν έχω καθόλου μηϊκή μάζα και πως ο οργανισμός μου - οι διάφοροι δείκτες δηλ. αίματα, λευκώματα κτλ - είναι μπάχαλο.

Η ζωή μου υπήρξε αρκετά ομαλή. Σε γραφείο δούλευα, είχα το σπίτι μου, το Ι.Χ μου, την γυναίκα μου και έκανα και δυο παιδιά. Όμως τώρα, έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον για να ζήσω και κάθε φορά που βλέπω τον γιό μου στο νοσοκομείο, του ψελίζω "κουράστηκα!".

Λίγο πολύ, αυτή είναι η υπόθεσή μου. A! να μην ξεχάσω. Πρέπει να σας πω πως συν τοις άλλοις, είμαι πολύ στραβόξυλο, δεν ακούω κανέναν και κάνω πάντα του κεφαλιού μου χωρίς να υπολογίζω τίποτε.

Το ερώτημα : Τι μπορεί να κάνει κάποιος για έναν άνθρωπο όπως τον περιγράφω παραπάνω :?:
"Κάτω από το νερό, κινούμαστε σαν άγγελοι".
Ζακ Υβ Κουστώ

Ramoglou
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 2:20 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ramoglou » Παρ Αύγ 25, 2006 9:52 pm

ΤΙΠΟΤΑ.

Εκτός και αν μου ζητήσει κάτι.

Λές να μου ζητήσει τη συμβουλή μου, ή τη γνώμη μου έτσι ξεροκαρκάλας που είναι ;

Μπα !

Άρα ;

ΤΙΠΟΤΑ.
Εικόνα

Παύλος Β. / Γκοροντί
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 26, 2006 9:00 pm

Δημοσίευσηαπό Παύλος Β. / Γκοροντί » Παρ Αύγ 25, 2006 10:15 pm

ΤΙΠΟΤΑ.


Σωστά.

Ας βάλουμε μια σημαντική παράμετρο τώρα στην υπόθεσή μας, κι ας το πάμε από υπόθεση σε υπόθεση.

Ας υποθέσουμε πως αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο "ξεροκαρκάλας" όπως τον αποκαλείς, είναι ο πατέρας σου. Αυτός δηλ. που σε γέννησε, σε μεγάλωσε και σε έκανε τέλος πάντων έναν άνθρωπο στην κοινωνία. Δεν έγινες κλέφτης, δεν έγινες τζάνγκι, δεν έγινες απατεώνας, ψεύτης και κακόψυχος, αλλά μεγάλωσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον και τώρα έχεις και την δουλειά σου αλλά και τον τρόπο σου που λέμε. Δεν μπορείς να τον αφήσεις και να πεθάνει. Εκείνος λέει "κουράστηκα!" και στην ουσία έχει παραιτηθεί από την ζωή, όμως δεν ήρθε ακόμη η ώρα του που λέμε και δεν μπορείς να τον αφήσεις στο έλεος του Θεού.

Τότε, τι κάνεις :?:
"Κάτω από το νερό, κινούμαστε σαν άγγελοι".

Ζακ Υβ Κουστώ

NEHEMAUT
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Ιουν 07, 2005 11:32 pm
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευσηαπό NEHEMAUT » Παρ Αύγ 25, 2006 10:27 pm

Αγαπητέ Γκοροντί
Για εκείνον μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα…εκτός του ότι βάση της περιγραφής σου, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ήδη κάνει τις επιλογές του.

Μπορείς όμως να κάνεις κάτι για σένα…
Να του δείξεις την αγάπη και την αποδοχή σου ως γιός προς τον πατέρα .
Νομίζω ότι θα νιώθεις πολύ πιο ήρεμα αν γνωρίζεις ότι ξέρει τα συναισθήματα που προβάλλεις.


Φιλικά
Εικόνα

Παύλος Β. / Γκοροντί
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 26, 2006 9:00 pm

Δημοσίευσηαπό Παύλος Β. / Γκοροντί » Παρ Αύγ 25, 2006 10:39 pm

Μα... τι κάνω ? Τι θέλω να πω ? Γιατί δεν λέω τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη ? Γιατί το πάω από υπόθεση σε υπόθεση?

Άνοιξα αυτό το θέμα γιατί δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι κοντά ένας μήνας που βρίσκομαι σε τούτη την κατάσταση. Ενώ γνωρίζω πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε πια για τούτον τον άνθρωπο, από την άλλη αισθάνομαι και σκέφτομαι πως κάτι πρέπει να κάνω.

Μπορείς όμως να κάνεις κάτι για σένα…


Σωστά.

Όμως δεν μιλάμε για μένα. Μιλάμε για εκείνον. Τι να κάνω εγώ για εκείνον :?:

Έρχεται ένας Θεός και σου λέει : "Αρρώστησα παιδί μου, κουράστηκα!". Τι κάνεις ? Πως να πείσεις έναν Θεό πως είναι Θεός ? Τι να του πεις ? Δεν σου μιλάει, μονάχα σε κοιτάει και σου χαμογελάει. Δεν κουνιέται. Πας να τον μετακινήσεις λίγο από το κρεβάτι για να ξεμουδιάσει και βλέπεις στα μάτια του τον κάματο μιας ολόκληρης ζωής. Τι κάνεις ? Τι μπορείς να κάνεις ? Κάτι πρέπει να υπάρχει, κάτι, δεν ξέρω τι. Κάθομαι μπροστά του. Του δίνω νερό όταν μου το ζητήσει. Τον καθαρίζω όταν λερωθεί. Είμαι δίπλα του. Μα, γαμώτο, νομίζω πως κάτι πρέπει να κάνω περισσότερο. Κι αυτό, αυτή η σκέψη δηλ. μου 'χει κάνει το μυαλό σμπαράλια. Πως να ανοίξεις το κεφάλι ενός ανθρώπου και να του πεις "ζωή είναι ρε γαμώτο, δεν είναι και τίποτε σπουδαίο, μην φοβάσαι! να την ζήσεις!". Δεν ξέρω, δεν ξέρω...
"Κάτω από το νερό, κινούμαστε σαν άγγελοι".

Ζακ Υβ Κουστώ

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Σάβ Αύγ 26, 2006 12:04 am

Αγαπητέ Γκοροντί,

συγγνώμη αν σου φανεί σκληρή η απάντησή μου (πίστεψέ με, καταλαβαίνω τί περνάς και σε συμμερίζομαι), αλλά ο πατέρας σου την έζησε τη ζωή του.

Είχα πρόσφατα 2 αντίστοιχες περιπτώσεις δύο πολύ φιλικών μου προσώπων, που για δικούς τους λόγους ο καθένας αγωνίστηκαν να κρατήσουν στη ζωή τους ηλικιωμένους γονείς τους με κάθε τρόπο και αισθανόμουν ότι το έκαναν τόσο υπερβολικά, που παραβίαζαν τη φύση και την ηρεμία των ανθρώπων, που υποτίθεται ότι αγαπούσαν.

Είναι πολύ καλό το ότι του συμπαραστέκεσαι και νομίζω ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.
Από κει και πέρα είναι δική του επιλογή...
Εικόνα
Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir
André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Δημήτριος
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Απρ 10, 2006 6:16 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Δημήτριος » Κυρ Αύγ 27, 2006 8:09 pm

Αγαπητέ Γκοροντί, γεια σου.
Πρόσφατα βίωσα παρόμοια εμπειρία, με θλιβερό όμως τέλος, για εμένα και την οικογένειά μου.
Ίσως και τα δικά μου λόγια να σου φανούν σκληρά, όμως η αλήθεια είναι αυτή που σου αναφέρουν πιο πάνω οι αγαπητοί συνομιλητές.
Αυτή η ζωή κάποτε τελειώνει και αυτό δεν αλλάζει. Προφανώς ο πατέρας σου έχει κάνει τις επιλογές του και, για μένα, το καλύτερο θα ήταν να του δείχνεις την αγάπη σου τον χρόνο που απομένει να περάσετε μαζί, αντιπαρερχόμενος τις όποιες ιδιαιτερότητες που ίσως δημιουργηθούν. Η μεγαλύτερη τιμή για αυτόν θα είναι να συνεχίσεις να είσαι καλός άνθρωπος, όπως λες πως σε έφτιαξε, και να αναφέρεις την συμβολή του στην ολοκλήρωσή σου.
Αυτός ήταν ο γνώμονάς μου μέχρι που έκλεισα τα μάτια του δικού μου πατέρα και έτσι συνεχίζω και τώρα.

Ramoglou
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 2:20 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ramoglou » Δευ Αύγ 28, 2006 8:33 am

Πέρασαν 10 χρόνια και ενάμισης Μήνας από τη μέρα εκείνη που ο πατέρας μου ξαπλωμένος στο φορείο μου έδινε το σταυρό του (το μοναδικό πράγμα που έχω ζητήσει να πάρω όταν θα πεθάνει). Μετά από μια οκτάωρη εγχείρηση βγήκε και πάλι ζωντανός και έτοιμος να συνεχίσει τη ζωή που αναφέρεις αγαπητέ Deva.

Του είπαν οι γιατροί τότε «Μην διανοηθείς να ξανακαπνίσεις» εκείνος όμως δεν άκουσε (διότι είναι Ο ξεροκέφαλος), με αποτέλεσμα να έρθουν οι άμεσες αντιδράσεις από μέρους της μητριάς μου και του αδελφού μου. Τότε λοιπόν αναγκάστηκα να πάρω θέση και να πω «Αφήστε τον να κάνει αυτό που θέλει, αρκετά κουράστηκε, αρκετά δούλεψε, ας περάσει όπως εκείνος θέλει τον υπόλοιπο χρόνο που του μένει, μπορεί να είναι 1 χρόνος, μπορεί 10, μπορεί 40, ας είναι όμως χαρούμενα για εκείνον, γι’ αυτό μη του ξαναπείτε τίποτα».

Αυτή είναι η θέση μου λοιπόν, όσο σκληρή και αν φαίνεται, διότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζήσει όπως θέλει και να πεθάνει ακόμα, αν ο ίδιος το θέλει.

Άρα μένω στο ΤΙΠΟΤΑ ακόμα και τώρα.
Εικόνα

qubit
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 29, 2005 4:01 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό qubit » Δευ Αύγ 28, 2006 10:29 am

>|<>QBB<
Γκοροντί έγραψε:Ας υποθέσουμε πως αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο "ξεροκαρκάλας" όπως τον αποκαλείς, είναι ο πατέρας σου. Αυτός δηλ. που σε γέννησε, σε μεγάλωσε και σε έκανε τέλος πάντων έναν άνθρωπο στην κοινωνία. Δεν έγινες κλέφτης, δεν έγινες τζάνγκι, δεν έγινες απατεώνας, ψεύτης και κακόψυχος, αλλά μεγάλωσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον και τώρα έχεις και την δουλειά σου αλλά και τον τρόπο σου που λέμε. Δεν μπορείς να τον αφήσεις και να πεθάνει. Εκείνος λέει "κουράστηκα!" και στην ουσία έχει παραιτηθεί από την ζωή, όμως δεν ήρθε ακόμη η ώρα του που λέμε και δεν μπορείς να τον αφήσεις στο έλεος του Θεού.

Αγαπητέ Γκοροντί
Αυτό που, εμένα τουλάχιστον, μου κάνει "κλικ" σ' αυτή την ιστορία, είναι μιά λέξη : "κουράστηκα". Μπορώ να τη νιώσω, από τα τρίσβαθα της ψυχής μου.
Ας πούμε ότι περπατάς μαζί με κάποιον και σου λέει "κουράστηκα". Τί κάνεις; μα, το σέβεσαι, υποθέτω. Τον αφήνεις να ξεκουραστεί. Είτε τον περιμένεις, είτε συνεχίζεις μονάχος σου. Σίγουρα πάντως, δεν τον σπηρουνίζεις για να συνεχίσει το δρόμο.
"Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του". Πού το ξέρεις εσύ; Νομίζω πως είναι μακάριος αυτός που μπορεί να καθορίσει μονάχος του την ώρα του και ν' αποσυρθεί.
Με γαλήνη και αξιοπρέπεια. Σαν τους μεγάλους αθλητές.
Δεν είσαι εσύ που τον αφήνεις να πεθάνει, αν εκείνος θέλει να φύγει.

Δεν μιλάω εκ του ασφαλούς, πίστεψέ με. Ξέρω πολύ καλά ότι ο σεβασμός στην πορεία του άλλου, ενέχει μεγάλο πόνο.
>|<>QBB<
Γκοροντί έγραψε:Έρχεται ένας Θεός και σου λέει : "Αρρώστησα παιδί μου, κουράστηκα!". Τι κάνεις ? Πως να πείσεις έναν Θεό πως είναι Θεός ?

Πώς να τον πείσεις - το ξέρει κι από μόνος του. Δεν χρειάζεται να τον πείσεις. Απλώς να τον αγαπάς.

Soulseek
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 17, 2006 3:40 am
Τοποθεσία: Stark
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Soulseek » Δευ Αύγ 28, 2006 11:07 am

Γκοροντί, η κατάσταση που περιγράφεις είναι αρκετά γνώριμη σε μένα που την αντιμετωπίζω αυτόν τον καιρό...
Η ηλικία των 75 είναι σχετικά ικανοποιητική ώστε να πει κάποιος "εντάξει.... πόσο ακόμα?!"
Κι εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε να του πούμε τίποτα γιατί προφανώς... έχει δίκιο. Απλά είμαστε σχετικά εγωιστές ώστε να το παραδεχτούμε, ενώ θέλει πολλή δύναμη να πει κανείς "έχεις δίκιο, μπορείς να φύγεις, αν και θα στεναχωρηθούμε που θα μας αφήσεις".
«Είναι προφανές πως πρέπει να βασίζεται η αρμονία της φόρμας στο αξίωμα μόνον της επωφελούς προσέγγισης της ανθρώπινης ψυχής.» (ο Βασίλυ Καντίνσκυ, ως αξίωμα της εσωτερικής αναγκαιότητας...)

Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 227
Εγγραφή: Πέμ Απρ 28, 2005 11:40 pm

Δημοσίευσηαπό Ευθύμης » Δευ Αύγ 28, 2006 6:52 pm

'Γειά σας αγαπητοί φίλοι

Από τη μία ενέχεται ο εγωισμός, όπως αναφέρει ο φίλος Soulsick. Από την άλλη, πολλοί παρατηρητές προσπαθούν να αλλάξουν όσα τούς δημιουργούν μια εσωτερική ανατάραξη, που συνειδητά ή όχι τά θεωρούν λαθεμένα. Και πάλι εγωισμός/φόβος είναι, αλλά όχι λόγω της έλλειψης.

Ασχέτως δλδ με τον πόνο που δημιουργεί η απώλεια και προσπαθούμε να αποφύγουμε, πολλές φορές ενοχλούμαστε όταν παρατηρούμε τη φυγοπονία σε συνανθρώπους μας, και προσπαθούμε να τούς διορθώσουμε/βελτιώσουμε, ειδικά αν αυτοί είναι άνθρωποι στους οποίους έχουμε πιστέψει ή από παιδιά έχουμε ως πρότυπα. Αν οι προσπάθειες δεν ευοδώσουν, κάποιες φορές η συγκεκριμένη ενόχληση είναι τόσο απειλητική που εν τέλει απομακρυνόμαστε από αυτούς, μαρτυρώντας τη δική μας φυγοπονία.

Όσο ζούμε, μαθαίνουμε. Μάλλον ισχύει και το αντίστροφο, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο οφθαλμοφανές. Η πνευματική κόπωση/ανορεξία προηγείται χρόνια της σωματικής, και η δεύτερη έρχεται ως απόρροιά της.

Όσο κουρασμένος αν είναι κάποιος, συνεχίζει αν έχει ή βρει κίνητρο.

Δημήτριος
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Απρ 10, 2006 6:16 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Δημήτριος » Δευ Αύγ 28, 2006 8:45 pm

>|<>QBB<
Ευθύμης έγραψε:
Η πνευματική κόπωση/ανορεξία προηγείται χρόνια της σωματικής, και η δεύτερη έρχεται ως απόρροιά της.

Όσο κουρασμένος αν είναι κάποιος, συνεχίζει αν έχει ή βρει κίνητρο.


Aγαπητέ Ευθύμη, θα διαφωνήσω. Υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν συνιστούν εξαιρέσεις, ανθρώπων με πνευματική διαύγεια και συγκροτημένη σκέψη που για διάφορους λόγους συνειδητά επιλέγουν την παραίτηση από την ζωή. Ένα χαρακτηριστικό (αν και όχι τυπικό) παράδειγμα αποτελεί, αν δεν κάνω λάθος, ο Πολ Λαφάργκ: όταν αισθάνθηκε ότι πλέον δεν μπορούσε να προσφέρει πια και έχοντας χάσει και την σύντροφό του αποφάσισε να αυτοκτονήσει –σε ηλικία 60 χρονών.
Επιπλέον και η μακροχρόνια σωματική κόπωση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε περιορισμό της πνευματικής ανάπτυξης με επακόλουθο τον μαρασμό.
Όσον δε αφορά την απουσία των κινήτρων, δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει επειδή υπάρχει κόπωση ή αδυναμία εξεύρεσής τους. Απλώς κάποιος κάποια στιγμή κατασταλάζει και θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τον σκοπό του και αποφασίζει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ηρεμήσει.

Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 227
Εγγραφή: Πέμ Απρ 28, 2005 11:40 pm

Δημοσίευσηαπό Ευθύμης » Δευ Αύγ 28, 2006 11:54 pm

Φίλε Δημήτριε, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι, ίσως υπερήφανοι, των οποίων η αυθυποβολή ή η αυτογνωσία τούς καθιστά προβλέποντες του μαρασμού τους μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός και αποφασίζουν να τελειώσουν τη ζωή τους πριν αυτός επέλθει.

Συμφωνώ στα λόγια σου περί των επιπτώσεων της μακροχρόνιας σωματικής κόπωσης, αν και ήδη λαμβάνει χώρα κάποια πνευματική δυσλειτουργία που τήν έχει επιτρέψει.

Δεν ανέφερα ότι η απουσία κινήτρων οφείλεται στην κόπωση, αλλά ότι όποιος έχει κίνητρο συνεχίζει.

Παύλος Β. / Γκοροντί
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 26, 2006 9:00 pm

Δημοσίευσηαπό Παύλος Β. / Γκοροντί » Τετ Αύγ 30, 2006 11:09 pm

Καλησπέρα,

Εκτιμώ το ενδιαφέρον σας.

Αν κάποιος με ρώταγε το ίδιο πράγμα, θα έλεγα ίσως κι εγώ πάνω κάτω τα ίδια που λέτε εσείς τώρα. Τίποτε δεν μπορείς να κάνεις σε κάποιον που λέει "φτάνει, κουράστικα, δεν θέλω άλλο", τίποτε, συμφωνώ.

Ωστόσο, μερικά λόγια που γράφτηκαν μου είναι δύσκολο να τα χωνέψω. Όπως αυτό :

>|<>QBB<
Soulsick έγραψε:Η ηλικία των 75 είναι σχετικά ικανοποιητική ώστε να πει κάποιος "εντάξει.... πόσο ακόμα?!"


Καμιά ηλικία δεν είναι ούτε "σχετικά" ικανοποιητική, ούτε "αρκετά" ικανοποιητική για να το πεις αυτό, καμιά. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν είναι λόγος αυτός.

'Η αυτό :

>|<>QBB<
Zadok the priestess έγραψε:...αλλά ο πατέρας σου την έζησε τη ζωή του.


Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Δεν το γνωρίζω ούτε εγώ που είναι πατέρας μου.

Υπήρχε κάποιος που ζούσε μονάχα για μία στιγμή. Για την στιγμη που θα αντίκρυζε τον Ιησού. Σιμεών νομίζω τον έλεγαν. Συνεπώς, μία στιγμή μπορεί να περικλείει μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί, κάποιες φορές, μια ολόκληρη ζωή - αυτή των 75 χρόνων - να μην έχει την αξία, την ουσία, μίας και μοναδικής στιγμής. Και ξέρεις, όλοι μας, βαθιά μέσα μας, ζούμε για αυτήν την μία και μοναδική στιγμή. Και ο Σιμεών - μπορεί να κάνω και λάθος με το όνομα, δεν θυμάμαι - το είπε : "Τώρα, (που σε είδα δηλ. Χριστέ μου), μπορώ να πεθάνω". Γι' αυτό και λέμε πως η κάθε στιγμή είναι μοναδική και πρέπει να την ζούμε. Τίποτε δεν έζησε ο πατέρας μου καλή μου. Αν είχε ζήσει έστω και κάτι, αν είχε ζήσει πραγματικά τις στιγμές του, δεν θα έλεγε "κουράστηκα". Οι στιγμές μας, η κάθε στιγμή μας, είναι μοναδική, είναι ολόφρεσκη και ... ξεκούραστη.


Ο άνθρωπος νοσεί στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Το σώμα, επειδή υποτάσσεται στον νόμο της αναγκαιότητος, θα πεθάνει. Η ψυχή όμως δεν γνωρίζει αυτόν τον νόμο. Εκείνη υποτάσσεται στον νόμο της δύναμης. Ο Πυθαγόρας στα Χρυσά του Έπη, έλεγε πως άκαμπτος κανόνας κρατάει αυτούς τους δύο νόμους συνδεδεμένους μεταξύ τους και είχε δίκιο.

Ξέρετε, είμαι και λίγο θυμωμένος με τούτη την κατάσταση. Θυμωμένος δηλ. με τον πατέρα μου. Το σώμα του, γνωρίζω πως θα τον εγκαταλείψει. Δεν γίνεται διαφορετικά. Από χώμα φτιαχτήκαμε, σε χώμα επιστρέφουμε. (το σώμα μας δηλ). Είμαι θυμωμένος όμως γιατί διακρίνω στον πατέρα μου, μια άλλη - πολύ σοβαρότερη ασθένεια - από αυτή του σώματος. Βλέπω πως η ψυχή του δεν θέλει να ζήσει. (μεταφορικά δηλ) Δεν έχει ψυχικά αποθέματα τέτοια ώστε να βοηθήσει πρώτα ο ίδιος, τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό είναι πολύ άσχημο να συμβαίνει στους ανθρώπους. Σημαίνει κάτι. Σημαίνει ίσως, πως τίποτε δεν έχουν κάνει στην ζωή τους ώστε να αντλούν δύναμη από αυτό. Ή σημαίνει πως βρίσκουν κάτι όμορφο σε τούτη την αδυναμία τους και δεν θέλουν να την αποχωριστούν. Όπως και να 'χει, αισθάνομαι λίγο καλύτερα τις τελευταίες μέρες, παρ' όλο που προχθές συνέβει το εξής :

Βγήκα στο μπαλκόνι του δωματίου που νοσηλεύεται ο πατέρας μου και άρχισα να κλαίω. Μια νοσοκόμα με πήρε μάτι και μου είπε : "Ε! οι άντρες δεν κλαίνε!". Πολύ κλισέ αυτό, ξέρετε, το λέει ο κόσμος. Της είπα : "Κάνεις λάθος. Οι άντρες δεν λένε ψέμματα.", θέλοντας να της δώσω να καταλάβει πως δεν οφελεί να λες ψέμματα στον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν αισθάνεσαι πως θέλεις να κλάψεις, κλάψε. Αλλά κλάψε αληθινά. Μονάχα τότε, θα μπορέσεις αργότερα να γελάσεις και αληθινά. Δεν ξέρω αν το κατάλαβε, όμως αργότερα, στον διάδρομο, χαμογελάσαμε και οι δύο.

Αρχίζω επίσης να συνηθίζω στην "αίσθηση" ενός νοσοκομείου. Επειδή διανυκτερεύω κάποιες φορές στο πλάϊ του πατέρα μου, έχω πιάσει φιλίες με νοσοκόμους και νοσοκόμες, καθώς και με άλλους ασθενείς, άλλους σε βαριά κατάσταση και άλλους που είναι πιο ελαφρά. Ο πόνος είναι πόνος θα μου πείτε, αλλά μερικές φορές τους κάνω να χαμογελάνε. Άσε που έχω γίνει μάστερ στην αλλαγή καθετήρων, ορών, κτλ. Τι να κάνεις ? Μπορείς, έτσι και σε ρίξουν στην κόλαση να την κάνεις παράδεισο ? Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα...

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
"Κάτω από το νερό, κινούμαστε σαν άγγελοι".

Ζακ Υβ Κουστώ

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Τετ Αύγ 30, 2006 11:41 pm

Ωστόσο, μερικά λόγια που γράφτηκαν μου είναι δύσκολο να τα χωνέψω. Όπως αυτό :

Η ηλικία των 75 είναι σχετικά ικανοποιητική ώστε να πει κάποιος "εντάξει.... πόσο ακόμα?!"


Καμιά ηλικία δεν είναι ούτε "σχετικά" ικανοποιητική, ούτε "αρκετά" ικανοποιητική για να το πεις αυτό, καμιά. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν είναι λόγος αυτός.

'Η αυτό :

...αλλά ο πατέρας σου την έζησε τη ζωή του.


Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Δεν το γνωρίζω ούτε εγώ που είναι πατέρας μου.

Υπήρχε κάποιος που ζούσε μονάχα για μία στιγμή. Για την στιγμη που θα αντίκρυζε τον Ιησού. Σιμεών νομίζω τον έλεγαν. Συνεπώς, μία στιγμή μπορεί να περικλείει μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί, κάποιες φορές, μια ολόκληρη ζωή - αυτή των 75 χρόνων - να μην έχει την αξία, την ουσία, μίας και μοναδικής στιγμής. Και ξέρεις, όλοι μας, βαθιά μέσα μας, ζούμε για αυτήν την μία και μοναδική στιγμή. Και ο Σιμεών - μπορεί να κάνω και λάθος με το όνομα, δεν θυμάμαι - το είπε : "Τώρα, (που σε είδα δηλ. Χριστέ μου), μπορώ να πεθάνω". Γι' αυτό και λέμε πως η κάθε στιγμή είναι μοναδική και πρέπει να την ζούμε. Τίποτε δεν έζησε ο πατέρας μου καλή μου. Αν είχε ζήσει έστω και κάτι, αν είχε ζήσει πραγματικά τις στιγμές του, δεν θα έλεγε "κουράστηκα". Οι στιγμές μας, η κάθε στιγμή μας, είναι μοναδική, είναι ολόφρεσκη και ... ξεκούραστη.


Μια και ρώτησες την γνώμη μας.... δεν κάναμε κάτι παραπάνω από το να την καταγράψουμε.

Προσωπικά, δε μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά, όπως δε θα ήθελα να μου το έκαναν κι εμένα αντίστοιχα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ούτε εμάς, αλλά ούτε κι εσένα θα ρωτήσει ο πατέρας σου για το πώς θα νοιώσει.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι όμως, είναι ότι μέσα από τον πόνο σου δείχνεις να μη σέβεσαι τα δικαιώματά του στο να διαχειριστεί τη ζωή του και σαφώς δεν είσαι σε θέση να κρίνεις τί έζησε, τί ήθελε να ζήσει και τί θα μπορούσε να ζήσει, γιατί είναι δική του επιλογή.

Δε μου κάνει εντύπωση που δυσκολεύτηκες να "χωνέψεις" τις συγκεκριμένες προτάσεις, αφού προφανώς ο εγωισμός σου δε σ' αφήνει να δεις το αυτονόητο.

Πεθαίνουμε μια μέρα, Γκοροντί.
Και από ένα σημείο κι έπειτα (εδώ "κολλάει" η ηλικία) πρέπει να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα γι' αυτό το ταξείδι κι όχι να φανταζόμαστε ότι είμαστε η Ασλάν... που κι αυτή πέθανε.
Εν ανάγκη... να ρίχνουμε το ρυθμό ζωής μας και να μην κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ζούμε και δε χαιρόμαστε τις στιγμές.

Ο πατέρας σου απλά αισθάνεται ότι δεν έχεις εξοικειωθεί μ' αυτήν την πραγματικότητα και προσπαθεί να στο εξηγήσει.

Αν είναι γραφτό του να δει ...τον Ιησού, να 'σαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει.

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει δικαίωμα να αισθάνεται κουρασμένος.

Μήπως κατά βάθος, διακρίνεις μία ταύτιση με τον πατέρα σου και αυτό είναι που σε φοβίζει τελικά :?:


Μπορείς, έτσι και σε ρίξουν στην κόλαση να την κάνεις παράδεισο ?


Αυτό το ερώτημα μου έφερε στο μυαλό τα λόγια του Victor Frankl:

"Εμείς που ζήσαμε σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, θυμόμαστε εκείνους οι οποίοι κυκλοφορούσαν από παράπηγμα σε παράπηγμα παρηγορώντας τους άλλους, δίνοντας το τελευταίο κομμάτι από το ψωμί τους. Μπορεί να ήταν λιγότεροι αριθμητικά, αποτελούσαν όμως σαφή απόδειξη, ότι μπορείς να στερήσεις τα πάντα από έναν άνθρωπο εκτός από ένα πράγμα: την ελευθερία να επιλέξει την στάση, την οποία θα τηρήσει σε κάθε δεδομένη κατάσταση, να επιλέξει το δικό του τρόπο συμπεριφοράς".
Τελευταία επεξεργασία από Zadok the priestess σε Πέμ Αύγ 31, 2006 12:05 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 227
Εγγραφή: Πέμ Απρ 28, 2005 11:40 pm

Δημοσίευσηαπό Ευθύμης » Τετ Αύγ 30, 2006 11:55 pm

>|<>QBB<
Γκοροντί έγραψε:Ωστόσο, μερικά λόγια που γράφτηκαν μου είναι δύσκολο να τα χωνέψω. Όπως αυτό :

Η ηλικία των 75 είναι σχετικά ικανοποιητική ώστε να πει κάποιος "εντάξει.... πόσο ακόμα?!"


Καμιά ηλικία δεν είναι ούτε "σχετικά" ικανοποιητική, ούτε "αρκετά" ικανοποιητική για να το πεις αυτό, καμιά. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν είναι λόγος αυτός.


Συμφωνώ αγαπητέ φίλε. Υπάρχει λόγος για κάθε μέρα που είμαστε ζωντανοί.

Θεωρώ φίλο, συνομιλώ στο msn και παίζω squash με άνθρωπο 72 χρονών με διαυγή νου, κοινωνικά δραστήριο, ευχάριστο στην παρέα και ενημερωμένο στις συζητήσεις.

Από όσα εξιστορεί στις συζητήσεις μας, αυτό που παρατήρησα στο παρελθόν του, το οποίο ίσως ο ίδιος να μην έχει συνειδητοποίησει, είναι η συνεχής αλλαγή και η θετική προδιάθεση/προσαρμογή απέναντι σε αυτήν. Και το βασικό...δεν τό επιδιώκει, ούτε τού έχει πει κάποιος να τό κάνει! Βγαίνει εξ εαυτού.

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Πέμ Αύγ 31, 2006 12:16 am

Αγαπητέ Ευθύμη,

χρειάστηκε να επεξεργαστώ το μήνυμά μου, γιατί στο μεταξύ είχε επεξεργαστεί κι ο Γκοροντί το δικό του.

Νομίζω ότι υπάρχει κάποια παρανόηση.
Επειδή κάποιος αισθάνεται να τον εγκαταλείπει η ζωτικότητά του, δε σημαίνει ότι είναι παραδομένος.
Εξάλλου δεν γνωρίζουμε επακριβώς την κατάσταση του πατέρα του φίλου μας.

Υπάρχουν 70άρηδες περισσότερο ενεργητικοί από άλλους.
Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ότι στις ηλικίες αυτές έχουν ανέβει κατακόρυφα τα κρούσματα AIDS.
Φαντάζομαι να καταλαβαίνετε γιατί... Το μπλε χαπάκι :!:

Ας μην φτάνουμε στο άλλο άκρο όμως.
Εντάξει, υπάρχουν κι άνθρωποι που έφτασαν τα 110.
Δηλαδή πότε θα πρέπει να ετοιμάζεται κάποιος για το θάνατο κατά την γνώμη σας :?:
Ή μήπως δεν χρειάζεται προετοιμασία :?:
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 227
Εγγραφή: Πέμ Απρ 28, 2005 11:40 pm

Δημοσίευσηαπό Ευθύμης » Πέμ Αύγ 31, 2006 12:47 am

>|<>QBB<
Zadok the priestess έγραψε:
Ας μην φτάνουμε στο άλλο άκρο όμως.

Δηλαδή πότε θα πρέπει να ετοιμάζεται κάποιος για το θάνατο κατά την γνώμη σας :?:
Ή μήπως δεν χρειάζεται προετοιμασία :?:


Αγαπητή φίλη, ανέφερα το παραπάνω παράδειγμα για να επιχειρηματολογήσω στην άποψη του Γκοροντί με την οποία συμφωνώ, και όχι προς μίμηση.

Δεν υπάρχουν κανόνες του τύπου μετά τα 60, 70, 80 κτλ. ο άνθρωπος εκείνο, τάδε το παρ'άλλο - αυτό δλδ που σε μας φαίνεται ακραίο δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, επεδίωξη ή πόθο άλλων / απλά τό βιώνουν αυθεντικά και ως εκ τούτου, δε μπορεί να θεωρηθεί ως "άκρο". Ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του, κάθε άνθρωπος διατηρεί διαφορετική στάση απέναντι στη ζωής του. Σημαντικό όμως για τον οποιοδήποτε είναι να λειτουργεί έτσι ώστε να μη μετανιώνει αύριο αυτό που δεν έκανε σήμερα, όσο κι αν ζει.

Δεν μού είναι σαφές τι εννοείς ως "προετοιμασία για το θάνατο".

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Πέμ Αύγ 31, 2006 1:54 am

Χμμμ... Λοιπόν, το "προετοιμασία για το θάνατο" θα μπορούσε να αποτελεί και τίτλο θέματος :!:

[center]Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή, ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός, κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι' αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.

ΑΣΚΗΤΙΚΗ, Νίκος Καζαντζάκης[/center]

Όλη η ζωή είναι μια προετοιμασία για το θάνατο... αλλά ίσως δεν πρέπει να επεκταθώ εδώ προς το παρόν.

Όπως και να έχει, το ζήτημα είναι ότι κατά την άποψή μου:
όταν ένας άνθρωπος περάσει κάποια χρόνια έχει δικαίωμα να επιλέγει τη διαδικασία αποχώρησής του και θεωρώ απαράδεκτο να επεμβαίνει κάποιος σ' αυτό, όποιος κι αν είναι.

Αν επρόκειτο για νεώτερο άνθρωπο δε θα έλεγα το ίδιο.
Εικόνα

Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir

André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

NEHEMAUT
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί Ιουν 07, 2005 11:32 pm
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευσηαπό NEHEMAUT » Παρ Σεπ 01, 2006 9:25 am

Θίγουμε πάλι το θέμα του θανάτου το οποίο είναι το πλεόν δύσβατο σε κάθε μορφή σκέψης.

Κατά την άποψη μου η ερώτηση του Γκοροντί δεν είναι το πως θα παρέμβει για να αλλάξει την εξέλιξη της αρρώστιας του πατέρα του [ πράγμα που είναι παντελώς αδύνατο να το κάνει ο ίδιος ] αλλά πως να αντιμετωπίσει την ψυχολογική επιβάρυνση του ίδιου και του πατέρα του.

Είναι γνωστό οτι κάθε φορά που χάνουμε ένα δικό μας άνθρωπο, μας μένει πάντα η αμφιβολία μήπως και κάτι παρελήφθει απο εμάς....μήπως και κάτι ακόμη μπορούσε να γίνει....

Επίσης έχει παρατηρηθεί ένα ενοχικό στάδιο που παρουσιάζεται πάντα εκ των υστέρων και που οφείλεται στην συνειδητοποίηση της ανικανότητας μας μπροστά σε αυτό το φαινόμενο καθώς και στην ματαιότητα η την άγνοια που αμέσως μετά γίνονται οφθαλμοφανή.

Αγαπητέ Γκοροντί, απο τις περιγραφές σου φαίνεται οτι κάνεις οτι καλύτερο μπορούσες ...απλά συγχώρεσε τον πατέρα σου και μετά τον εαυτό σου για την ανθρώπινη υπόσταση που έχετε και εσείς και όλοι μας.

Φιλικά και με αγάπη
Η αγάπη δυστυχώς δεν μπορεί να αναιρέσει τον θάνατο.
Εικόνα


Επιστροφή σε “- ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΣΚΕΨΕΩΝ -”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες