Λέξεις και Φράσεις που μας Εμπνέουν!

Γράψτε τις απόψεις, προτάσεις και ιδέες σας. Συμμετάσχετε ενεργά στην βελτίωση του Mystica, καθώς και στη δημιουργία όμορφων φιλικών σχέσεων.

Συντονιστές: Ramoglou, Ladyhawk, Zadok the priestess

Ding an Sich
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Τρί Απρ 26, 2005 12:58 am
Τοποθεσία: Athens

Λέξεις και Φράσεις που μας Εμπνέουν!

Δημοσίευσηαπό Ding an Sich » Παρ Μάιος 06, 2005 11:52 pm

Έδώ είμαι πάλι, κι ας άργησα... :D

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

Λίγες μέρες πριν ανοίξει η ‘αγορά’ του site, είχαμε ξεκινήσει έναν ‘διαδυκτιακό’ διάλογο με την αγαπητή Zadok, σχετικά με το κείμενο της αρχικής σελίδας του Mystica. Διαβάζοντάς το για πρώτη φορά, μου είχαν εντυπωθεί αρκετές λέξεις και πράγματα άξια σχολιασμού, καθώς η φαντασία μου άρχισε να κυλά ανάμεσα στις γραμμές.

Εφόσον, λοιπόν, το forum του site αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα, συμφωνήσαμε να μεταφερθούν οι σχολιασμοί και η συζήτηση εντός της αγοράς, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους όλοι οι συμμετέχοντες.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, είχα γράψει (πάνω-κάτω):

‘Μου αρέσει ο τρόπος που εναλλάσονται μέσα στο κείμενο το Φως και η Σκιά (ειδικότερα η νύξη στο δεύτερο, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν συνείδηση της ‘σκιάς’ τους και των καταστροφικών της επιπτώσεων), το Εσωτερικό και το Εξωτερικό, το Πυρ και το Ύδωρ (όπου τα δύο τελευταία μοιάζουν να παραπέμπουν ‘μυστικά’ στα αντίστοιχα βαπτίσματα ).

Θα έλεγα, μία ποιητική έκφραση του Κόσμου των Αντιθέτων.

Από την άλλη, υπάρχει ένα ζευγάρι λέξεων, το οποίο φαίνεται να μην ταιριάζει αρμονικά με τις υπόλοιπες του κειμένου και αναφέρομαι στη ‘φιλοδοξία’ και στην ‘παρόρμηση’.

Η παρ-όρμηση υποδηλώνει ενστικτώδεις αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούνται από καθαρά εξωγενείς παράγοντες. Άνθρωποι παρορμητικοί λειτουργούν κυρίως παθητικά, απλά αντι-δρώντας σε εξωτερικά ερεθίσματα, παρασυρόμενοι από την δράση ανθρώπων που κυρίως λειτουργούν ενεργητικά.

Με λίγα λόγια, η φράση ‘εσωτερική παρόρμηση’ φαίνεται παρά-λογη, ενώ αντιθέτως η φράση ‘πηγαίος αυθ-ορμητισμός’ παραπέμπει σε κάτι που πηγάζει μέσα από τα βάθη του εαυτού μας...σαν σχέση μεταξή εσωτερικής δράσης και εξωτερικής αντίδρασης.

Το ίδιο και η ‘φιλοδοξία’, είναι ένας όρος που άμα τον εξετάσουμε απομονωμένο παραπέμπει καθαρά σε κάποιο ελλάτωμα. Οι άνθρωποι που είναι φιλόδοξοι λειτουργούν εγωϊστικά, προσπαθόντας συνεχώς να αναδείξουν το άτομό τους μέσα από το σύνολο και το εγώ τους έναντι του εαυτού.

Φυσικά και πιστεύω ότι κανένας/καμία από εμάς δεν ανήκει στις κατηγορίες των φιλόδοξων και των παρορμητικών...χμμμμ...εκτός εαν κάποιοι από εμάς βλέπουν τον όρο φιλο-Δοξία όπως την φιλο-Σοφία...όπου Σοφία και Δόξα είναι σφαίρες πολύ μακριά από τα ανθρώπινα όρια...(ότι Σου εστίν η Βασιλεία και η Δύναμις και η Δόξα...ή ...non nobis sed nomini Tuo da Gloriam...αλλά ας το αφήσουμε αυτό το τελευταίο, γιατί απ’ ότι φαίνεται ο ‘κύριος’ Ridley Scott έχει βαλθεί να ‘τιμωρήσει’ τους Ναϊτες χειρότερα απ’ ότι ο Φίλιππος ο ‘ωραίος’ :evil: ).’

Αλήθεια, εσάς τα λόγια στην αρχική σελίδα του Mystica με τί τρόπους σας εκφράζουν και σας εμπνέουν...και κατ’ επέκτασιν, πιστεύετε ότι πρώτο κείμενο που συναντάει κάποιος σε έναν ιστοχώρο μπορεί να αποτελέσει για τον ίδιο πηγή έμπνευσης ή να γεννήσει μέσα του ιδέες, οι οποίες θα εκφραστούν ανάλογα μέσα στο forum;

Αυτά προς το παρόν...και την Αγάπη μου
Ding an Sich

Zadok the priestess
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 1:32 am
Τοποθεσία: Sanctum Sanctorum
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Zadok the priestess » Σάβ Μάιος 07, 2005 2:39 am

Καλημέρα, αγαπητέ Ding an Sich!

Πολύ ωραία εισήγηση οφείλω να ομολογήσω. :wink:

Ας δούμε λοιπόν, γνώμες...
Εικόνα
Le bonheur de l'homme n'est pas dans la liberté, mais dans l'acceptation d'un devoir
André Gide, Préface de Vol de nuit (1930), de Saint-Exupéry

Ding an Sich
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Τρί Απρ 26, 2005 12:58 am
Τοποθεσία: Athens

Δημοσίευσηαπό Ding an Sich » Κυρ Μάιος 08, 2005 5:06 pm

Πού είστε αγαπητέ Κέλσο, στρώσαμε τραπέζι και σας περιμένουμε :D

Ladyhawk
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 602
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:06 am
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ladyhawk » Δευ Μάιος 09, 2005 10:27 am

Καλημέρα σε όλους τους φίλους,

Αγαπητέ Ding an Sich σε καλωσορίζω με την σειρά μου και εγώ.


Το ίδιο και η ‘φιλοδοξία’, είναι ένας όρος που άμα τον εξετάσουμε απομονωμένο παραπέμπει καθαρά σε κάποιο ελλάτωμα. Οι άνθρωποι που είναι φιλόδοξοι λειτουργούν εγωϊστικά, προσπαθόντας συνεχώς να αναδείξουν το άτομό τους μέσα από το σύνολο και το εγώ τους έναντι του εαυτού.


Θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρέμβαση και να διαφωνήσω λίγο μαζί σου.

Η φιλοδοξία – κατ΄ εμέ – δεν είναι ελάττωμα.
Αυτό που νομίζω πολλοί μπερδεύουν και το ονομάζουν φιλοδοξία ενώ δεν είναι, είναι η φιλαρχία. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ελαττώματα του ανθρώπου μιας και περιέχει όλα όσα αναφέρεις. Δύο λοιπόν διαφορετικά πράγματα.

Η φιλοδοξία είναι αυτή που κάνει τον άνθρωπο ενεργό του προσδίδει στόχους και κίνητρα για να δημιουργήσει. Σε αντίθεση η φιλαρχία είναι η προβολή ενός ανασφαλούς εγώ που προσπαθεί να επιβληθεί, είναι το κυνήγι της εξουσίας. Είναι αυτή που γεννά την πλεονεξία είναι το παθιασμένο «θέλω» για να υπερισχύσει και να κυβερνήσει.
Εικόνα
Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται ...

Ding an Sich
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Τρί Απρ 26, 2005 12:58 am
Τοποθεσία: Athens

Δημοσίευσηαπό Ding an Sich » Δευ Μάιος 09, 2005 2:48 pm

Καλώς σε βρήκα αγαπητή Ladyhawk :D …επέτρεψέ μου να διαφωνήσω κι εγώ λίγο μαζί σου...για να γίνεται διάλογος δηλαδή, όχι τίποτε άλλο. :)

Φιλαρχία=η ζωηρή επιθυμία κάποιου/κάποιας να άρχη, να ηγείται, να κατέχει την εξουσία

Φιλοδοξία=η ζωηρή επιθυμία προς επιτέλεση τινος, Φιλόδοξος=αυτός που αγαπά υπερβολικά τη δόξα

Αυτό που με κάνει να θεωρώ τη φιλοδοξία ελλάτωμα, θα γίνει πιό κατανοητό εάν ρίξουμε μία ματιά στα μέρη του λόγου

Πολύ απλά, λόγος=υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο

Κι ας τολμήσουμε μία σύγκριση μεταξύ δύο προτάσεων

Κάποιος φιλοδοξεί να γίνει μουσικός

Κάποιος αγαπάει τη μουσική

Ο δεύτερος ‘κύριος’ αδιαμφισβήτητα αγαπάει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, ενώ ο πρώτος –όπως δηλώνει και το ρήμα- αγαπάει τη δόξα που θα του επιφέρει η ενασχόλησή του με το αντικείμενο.

Και οι δύο έχουν στόχους και κίνητρα, αλλά για άλλο λόγο.

Μην πάμε μακριά. Πόσους ανθρώπους δεν συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ίχνος αγάπης για το αντικείμενό τους, αλλά αρέσκονται στις γλυκές απολαύσεις που τους προσφέρει το status, η θέση τους.

Καλημέρα σας, Τάδε Τάδε, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ της ΤΑΔΕ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
(μην πάμε στους εσωτεριστές, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιό θλιβερά)

Δυστυχώς το 99,99% (αληθινή στατιστική) των ανθρώπων σήμερα, δεν αγαπάνε αυτό καθεαυτό το αντικείμενό τους, αλλά τη δόξα (φιλόδοξοι) ή την ισχύ (φίλαρχοι) που αυτό μπορεί να τους επιφέρει.

Και γαι να μην ξεφύγουμε από το θέμα, σκοπός δεν είναι να πιαστούμε από τις λέξεις και να χάσουμε την ουσία, αλλά με τις έννοιες των λέξεων...προσεγγίζοντας τις λέξεις συμβολικά, να εμπνευστούμε και να αφήσουμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει στο Υπερβατικό της φύσεως του Λόγου.

Μετά Τιμής
Ding an Sich

Υ.Γ. Πολλές φορές στη ζωή μου έχω συναντήσει ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις ίδιες ακριβώς λέξεις με μένα για να χαρακτηρίσουν τα πράγματα, αλλά η απογοήτευση δεν αργεί να έρθει όταν συνειδητοποιώ ότι εννοούμε πράγματα εντελώς διαφορετικά.
Εικόνα

Ladyhawk
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 602
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:06 am
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ladyhawk » Δευ Μάιος 09, 2005 3:33 pm

Αγαπητέ Ding an Sich

Φυσικά και σου επιτρέπω και χαίρομαι που διαφωνείς μαζί μου όχι όμως απλά και μόνο για γίνει διάλογος (το «απλά» μπορεί να περιέχει την έννοια του «χωρίς λόγο») αλλά με σκοπό να εμπλουτίσει ο καθένας μας τις απόψεις του, ακόμα και να τις αναθεωρήσει προκειμένου να φτάσει πιο κοντά στην αλήθεια.

Η φιλαρχία διακατέχεται από απληστία, ατιμία, ασέβεια, με σκοπό την επίτευξη του στόχου ακόμα και με αθέμιτα μέσα.

Η φιλοδοξία είναι το κίνητρο για να πετύχει κανείς τους στόχους του, που από πριν ο ίδιος έχει επιλέξει.

Σχετικά με το παράδειγμα που αναφέρεις θα διαφωνήσω στο ότι αυτός που φιλοδοξεί να γίνει μουσικός δεν αγαπάει την μουσική. Αγαπάει την μουσική και βάζει σαν στόχο – μέσα από την φιλοδοξία του – την αγάπη του αυτή να την κάνει επάγγελμα.

Επίσης μπορεί κάποιος να αγαπάει κάτι (πχ. το τραγούδι) να έχει και ταλέντο αν θες σε αυτό και με το να μην είναι φιλόδοξος να παραμένει ένας παθητικός θεατής.

Όσο για αυτό το 99% που αναφέρεις νομίζω είναι η κατηγορία των μη φιλόδοξων που αδυνατούν να αγωνιστούν προκειμένου αυτό που αγαπούν να το φέρουν εις πέρας ακόμα και να το κάνουν γόνιμο.

Τελικά δεν ξέρω αν θα ήταν ωφέλιμο να πιαστούμε από τις λέξεις ή όχι.
Είναι γεγονός όμως πως η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια σε λέξεις και πολύ ακριβής. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις με αποτέλεσμα την παρερμηνεία του λόγου και κατ’ επέκταση και καταστάσεων.

Για να προσδώσει κάποιος την έννοια μίας λέξης πάλι λέξεις θα χρησιμοποιήσει και νομίζω πως αυτό είναι ένα σημείο ακόμα πιο σημαντικό για την ακριβολογία.

Ελπίζω να μην επεκτάθηκα πολύ και διατάραξα την ροή του θέματος.
Εικόνα

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται ...

Elissaios
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 11:10 am

Δόξα δράμας

Δημοσίευσηαπό Elissaios » Δευ Μάιος 09, 2005 3:33 pm

Ding an Sich έγραψε:
Κάποιος φιλοδοξεί να γίνει μουσικός

Κάποιος αγαπάει τη μουσική

Ο δεύτερος ‘κύριος’ αδιαμφισβήτητα αγαπάει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, ενώ ο πρώτος –όπως δηλώνει και το ρήμα- αγαπάει τη δόξα που θα του επιφέρει η ενασχόλησή του με το αντικείμενο.



Αντιπρόταση: Κάποιος αγαπάει (θέλει) να γίνει μουσικός.

Το "φιλοδοξώ" το χρησιμοποιούμε όχι απαραίτητα με την κακή του έννοια, αλλά και με την έννοια της ισχυρής (και αγαθής) επιθυμίας.

Στο παραπάνω παράδειγμά σου, αγαπητέ Ding an Sich, σύμφωνα με την καθομιλουμένη, ο κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει μουσικός μπορεί να το θέλει μόνο για προσωπική του ευχαρίστηση ενώ ο κάποιος που αγαπάει τη μουσική δεν σημαίνει ότι είναι και μουσικός.

Επίσης, "δόξα" σήμαινε (και) τη γνώμη, δοκώ=νομίζω.

Ramoglou
Mystica.gr
Δημοσιεύσεις: 1113
Εγγραφή: Δευ Απρ 25, 2005 2:20 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Ramoglou » Δευ Μάιος 09, 2005 4:03 pm

Φιλόδοξος είναι αυτός που αγαπά τη δόξα.

Το θέμα κατά τη δική μου γνώμη, είναι οι τρόποι που αυτός μεταχειρίζεται για να πετύχει αυτή τη δόξα.

Όλοι είμαστε φιλόδοξοι, αν θεωρήσουμε πως διαλέγουμε μια εργασία, για να μπορέσουμε μέσα από αυτή να εξασφαλίσουμε μια ζωή άνετη οικονομικά.

Οι τρόποι όμως που θα μεταχειριστούμε, για να πετύχουμε αυτή την οικονομική ευμάρεια, είναι και αυτοί που θα καθορίσουν και την κατάσταση της φιλοδοξίας μας.

Αν για παράδειγμα, ανέλθουμε σε μια διοικητική θέση, αλλά παρά την άνοδο μας παραμείνουμε σωστοί και δίκαιοι απέναντι στους συνεργάτες μας, τότε άξια κερδίσαμε την θέση αυτή.
Αν όμως, μεταχειριστούμε δόλιους τρόπους για να ανέλθουμε και όταν φθάσουμε στην ανάληψη της θέσης αυτής δείξουμε ένα πρόσωπο άλλο, (το οποίο και θα είναι το πραγματικό) τότε κακώς αναλάβαμε τη θέση αυτή.

Η φιλοδοξία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν καλή ή όχι ;
Η φιλοδοξία των διδασκάλων του εσωτερισμού για να απλωθεί η διδασκαλία τους μας ευνόησε ;
Η φιλοδοξία του Περικλέους ήταν καταστροφική για την Αθήνα ;

Νομίζω, ότι μόνον εκ του αποτελέσματος κρίνετε μια φιλόδοξη προσπάθεια, που κάποιες φορές, δεν αφορά μόνο ένα άτομο, αλλά μια ομάδα ατόμων.
Και στην εδώ περίπτωση, αυτή η φιλοδοξία της δημιουργίας ενός υγιούς και διαφορετικού χώρου, ανήκει σε μια ομάδα και όχι σ’ ένα άτομο.
Εικόνα

scar face
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τρί Μάιος 03, 2005 7:55 pm
Τοποθεσία: ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευσηαπό scar face » Δευ Μάιος 09, 2005 4:14 pm

Και εγώ πιστεύω πως, ο που αγαπά την δόξα (φιλόδοξος), δεν είναι κακός.
Κακός είναι αυτός που αφου αποκτήσει την δόξα που αγαπά (φιλόδοξος) την χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο.
Ακόμα ακόμα και η φιλαρχία δεν είναι κάτι κακό. Δεν είναι εύκολο, ούτε και επιθυμητό από όλους η αρχηγία. Και όταν λέω αρχηγία δεν εννοώ τον τίτλο απλά, αλλά την άσκηση αυτής.
Η κακή χρήση όμως της αρχηγίας είναι κακό.
ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Ding an Sich
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Τρί Απρ 26, 2005 12:58 am
Τοποθεσία: Athens

Δημοσίευσηαπό Ding an Sich » Δευ Μάιος 09, 2005 4:40 pm

Αγαπητή Ladyhawk...δεν διετάραξες καθόλου τη ροή του θέματος...ίσα, ίσα βοήθησες να σηκωθεί λίγο κύμα γα να κινηθούν οι βαρκούλες μας λίγο παραπέρα...χωρίς άνεμο και κύμα δεν γίνεται να ταξιδέψουμε :D .

Επίσης, ποιός είπε ‘απλά’...όλα τα απλά τελικά μόνον απλά δεν είναι, ενώ πολλές φορές τα σύνθετα είναι πιό απλά απ’ ότι νομίζουμε.

Να σου πώ την αλήθεια (τί ψέμματα να λεγα) δεν μου δόθηκε ούτε μία στιγμή η εντύπωση ότι διαφωνούμε. Αντιθέτως, πιστεύω ότι συμφωνούμε στην ουσία αυτών που λέμε, αλλά χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις προσδίδοντάς τους διαφορετικό νόημα.

Το πιό ζωντανό παράδειγμα, η παρέμβαση του φίλου Ελισσαίου...άλλο η δόξα ως γνώμη, άλλο η φιλοδοξία ως ισχυρή επιθυμία για δόξα κι άλλο η φιλοδοξία, όπως εσύ το έθεσες , ως κίνητρο.

Όταν είχα γράψει για πρώτη φορά σχολιασμούς επί του κειμένου της αρχικής σελίδας (πριν δημοσιοποιηθούν) είχα επισημάνει ότι με κανέναν τρόπο δεν επιθυμώ να κριτικάρω τον δημιουργό ή να ‘δαιμονοποιήσω’ κάποιους όρους...ήμουν της γνώμης ότι ο όρος φιλοδοξία (με την αρνητική του έννοια, όπως το έθεσα) θα μπορούσε αντιστοίχως να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση για την έννοια των γεγγραμμένων (τότε, που τις πρώτες ημέρες της γεννήσεως του site, προσπαθούσαμε να ‘κατεβάσουμε’ Ιδέες ικανές να ενισχύσουν την αποτύπωση των λόγων που προβάλουμε).

Σε αυτό που τελικά νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε, είναι ότι αυτό που μετράει περισσότερο στην επιτέλεση ενός οποιουδήποτε έργου ή στην επίτευξη ενός οποιουδήποτε στόχου, είναι το κατά πόσο διακατεχόμαστε από υγιή ένστικτα και κίνητρα. Το υποκείμενο (η θέση μας), το αντικείμενο (ο στόχος μας) και το ρήμα (οι ενέργειές μας που πυρο-δοτούνται από τα αντίστοιχα ένστικτα ή κίνητρα), είναι τα μέρη που προσδιορίζουν τους λόγους μας και γενικότερα τον Λόγο.

Αγαπητέ Ελισσαίε, φυσικά κάποιοι αγαπάνε τη μουσική ως θεατές και άλλοι ως συμμετέχοντες.

Από την άλλη, κάποιοι θεωρούν ως μουσική την ενασχόληση με κάποιο ή κάποια μουσικά όργανα, ενώ εγώ θεωρώ ως μουσική τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στην κάθε μία από τις Τέχνες που αντιπροσωπεύουν οι 9 Μούσες και το αντίθετο.

Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που είναι καλύτερα να το πραγματευτούμε στην αντίστοιχη θεματική ενότητα (δεν είναι ειρωνικό ο δημιουργός του θέματος να ξεφεύγει από το θέμα? :? )
Εικόνα

Ding an Sich
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: Τρί Απρ 26, 2005 12:58 am
Τοποθεσία: Athens

Δημοσίευσηαπό Ding an Sich » Δευ Μάιος 09, 2005 5:12 pm

Αγαπητέ Ράμογλου, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου και μου θυμίζουν κάποιους από τους λόγους για του οποίους διαφωνούσαν Καθολικοί και Προτεστάντες. Αν θα πρέπει να κρίνουμε έναν άνθρωπο από την αγνή πίστη του ή από τα έργα του.

Υπάρχει, λοιπόν, το εξής δίλημμα. Ένας άνθρωπος που αληθινά αγαπάει το αντικείμενό του μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να εκφράσει την αγάπη του δημιουργικά, ενώ αντιθέτως, κάποιος που ασχολείται με ένα αντικείμενο αποκλειστικά για δικό του όφελος, μπορεί να προσφέρει (άθελά του) πολλά σημαντικά πραγματα για την κοινωνία.

Κρίνοντας εκ των προθέσεων, σωστός είναι ο πρώτος, ενώ εκ των αποτελεσμάτων, σωστός είναι ο δεύτερος.

Εγώ θα φέρω ως παράδειγμα τον Ισοκράτη και τον πατέρα του Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο.

Ο ένας επιθυμούσε τη συνένωση των Ελληνικών φύλων και πόλεων με ειρηνικά μέσα και ο άλλος κατάφερε τη συνένωση μέσω του πολέμου.

Ποιός ήταν πιό σωστός? Κατά τη δική μου γνώμη, κανένας (ασχέτως εάν έχω ερωτευθεί με τους λόγους του πρώτου).

Η αξία των έργων και των πράξεων ενός ανθρώπου, μπορούν να κριθούν μόνο στο πέρασμα των Αιώνων...η αληθινή επίτευξη ενός στόχου είναι διαχρονική και προϋποθέτει καί αγνές προθέσεις, καί αποτελεσματικότητα...τί στο καλό τσακώνονταν καθολικοί και προτεστάντες, και τα δύο είναι εξίσου απαραίτητα :?: .

Έχεις δίκιο φίλε scarface, ειδικότερα όποιος έχει ασχοληθεί με τις θεωρείες του εσωτερισμού περί φυλών και υποφυλών, γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ιερ-αρχία εκ των πραγμάτων είναι υπαρκτή και πρέπει να υφίσταται...το θέμα είναι, για οποιουδήποτε είδους ιεραρχία, βρίσκεται όντως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ή όλοι θέλουν να γίνουν ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη...for this IS obviously NO GOOD! :D

Υ.Γ. αγαπητέ Ράμογλου, ‘φυσικά’ εντός αυτού του χώρου μιλάμε για υγιή συλλογικότητα και προσφορά στο σύνολο, μακριά από οποιουδήποτε είδους ατομισμούς.
Εικόνα

Μόνα Λίζα
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 13, 2005 8:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Μόνα Λίζα » Τετ Αύγ 31, 2005 7:45 pm

Οι λέξεις μερικές φορές είναι παγίδα.
Η φιλοδοξία οδηγεί στον άνθρωπο εν δυνάμει στο στόχο, εξαρτάται απο το τι υπερτερεί: η προσωπική προβολή, ή η ανάδειξη του Έργου.
Γνωρίζετε όλοι ότι στα θέματα που συζητάμε μεγάλο λόγο και καίρια θέση παίρνει το εγώ - επομένως βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την τρικλοποδιά του.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε βοηθάει η φιλοδοξία (όπως ήδη περιγράφηκε). Όμως έρχεται μια στιγμή που θα αναγκαστείς να επιλέξεις.....

Η συζητηση μου θυμίζει λίγο εκείνο το κομμάτι στο Φάουστ με την ψυχή και το Μεφιστοφελή που όταν ρωτήθηκε ποιός είναι είπε: είμαι η δύναμη που ενώ θέλει να κάνει πάντα το κακό στο τέλος κάνει πάντα το καλό....

Νομίζω ότι ο Θεός αξιοποιεί και το εγώ και τις φιλοδοξίες μας και όλα τα ελαττώματά μας εν γένει (αφού κάπου όλα έχουν μια ρίζα καλή) μέχρι που έρχεται η ώρα που δεν μας βοηθούν πιά στην ολοκλήρωση του έργου μας και πρέπει και αυτά να ανυψωθούν και να συντονιστούν, να ευθυγραμμιστούν με το θείο.....Αυτή την ώρα νομίζω κάποτε τη βιώνουμε όλοι μας - όχι πάντα με ευχάριστο τρόπο, διότι δεν είμαστε και ιδιαίτερα δεκτική σε ...αναβαθμίσεις. :)


Επιστροφή σε “- ΙΔΕΕΣ ΜΕΛΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες